Bol u licu: Koje bolesti ga uzrokuju, dijagnoza i metode lečenja

by | 09.02.2024
Bol u licu: Koje bolesti ga uzrokuju, dijagnoza i metode lečenja

Bol u licu može biti zasnovan na bolestima različitih organa ili sistema ili nastati usled oštećenja nervnih vlakana, prvenstveno kranijalnih nerava.

 

Bol u licu spada u kategoriju sindroma bola, čija je dijagnoza najteža. Razmatra se bol, čiji se jasan uzrok ponekad ne može identifikovati. Zovu se uporni idiopatski ili atipični bol.

Bol u licu: Zašto se javlja i kako se leči

Dijagnostikuje se bol lica uzrokovan oštećenjem kranijalnih nerava (neurogeni) i bolovi uzrokovani oboljenjima organa ili sistema (somatogeni).

Neurogeni bol u licu

Trigeminalna neuralgija, kod kojih su zahvaćene grane trigeminalnog nerva, karakteriše pečući bol koji sepojačava se pri bilo kakvim pokretima usta (žvakanje, otvaranje), napetost mišića lica (osmeh, grimasa).

Najčešće je koncentrisan na izlaznim tačkama grana trigeminalnog nerva (u predelu obrva i krila nosa) i može biti praćen tikom. U predelu bolne tačke postoji osećaj pečenja, otoka, koža postaje crvena ili bleda.

Mogući razlozi

Veruje se da se takav bol najčešće javlja usled kompresije grana trigeminalnog nerva u uskim koštanim kanalima lobanje sudovima koji formiraju petlje oko nerva. U nekim slučajevima dolazi do kompresije nerva u kanalima malih kostiju gornje vilice zbog otoka okolnih tkiva usled čestih rinitisa ili hronične upale u predelu zuba.

Nerv može biti komprimovan rastućim tumorom. Ponekad se sindrom bola razvija u pozadini herpetične lezije.

Dijagnostika i pregledi

Kada je pritisnut nerv u predelu infraorbitalnog kanala, može se javiti bol u predelu očnih duplja i obrva. Kada je maksilarna grana trigeminalnog nerva komprimirana, zub se smatra krivcem bolnih napada.

Ovo se može potvrditi ili isključiti korišćenjem panoramske fotografije gornje i donje vilice. Da bi se isključila tumorska priroda sindroma bola, propisana je MRI mozga ili MR angiografija.

Različiti simptomi koji prate trigeminalnu neuralgiju otežavaju njenu dijagnozu.
Potrebne su konsultacije kod ovih lekara: zubar, otorinolaringolog – posebno u slučaju čestih rinitisa i neurolog.

Šta treba da uradite ako se pojave simptomi?

Po pravilu, pacijenti intuitivno isključuju faktore koji mogu izazvati bolan napad. Pokušavaju da izbegnu jelo i ne peru lice iz straha da ne utiču na tačke okidanja bola.

Tretman

Uspeh u lečenju neuralgije trigeminusa može se postići samo integrisanim pristupom.
Nakon detaljnog pregleda, lekar može propisati vitamine, antispazmodike, antidepresive i, u nekim slučajevima, antiepileptičke lekove.

Preporučuju se fizioterapeutske procedure: laserska terapija, akupunktura, ultrajonoforeza, elektroforeza, dijadinamičke struje, parafinske kupke.

Ako nije moguće postići pozitivne rezultate terapijom lekovima, možda će biti neophodna operacija. Mikrovaskularna dekompresija omogućava oslobađanje nervnog korena.

Suština ove operacije je da se izoluje nerv i posuda koja ga komprimira. Radiofrekventno uništavanje pogođene grane trigeminalnog nerva je efikasno.

Somatogeni bol

Bol u licu i glavi može biti manifestacija bolesti bilo kog organa ili sistema, u kom slučaju se nazivaju somatogeni. Ovi bolovi možda nisu tako oštri i intenzivni kao u slučaju oštećenja trigeminalnog nerva, ali njihova upornost značajno pogoršava stanje osobe.

Mogući razlozi

Najjednostavniji i najbrže identifikovani uzrok bola u licu je zahvaćeni zub. Kod uznapredovalog karijesa ili parodontitisa, bol je lokalizovan ne samo u predelu obolelog zuba, već i zrači u vilicu, slepoočnicu i uvo.

Značajne patnje nanose osobi poremećaj žvačnog aparata. Pored intraartikularnih promena (artroza, nerazvijenost zglobne glave), malokluzija može dovesti do bolova, na primer, usled gubitka grupe zuba ili nepravilno odabrane proteze, ili produženog spazma mastikatornih mišića.

Inflamatorni procesi u predelu paranazalnih i frontalnih sinusa takođe mogu izazvati bol. U zavisnosti od lokacije patološkog procesa, bol se može osetiti u različitim delovima lica. Dakle, sa frontalnim sinusitisom (zapaljenje frontalnih sinusa) može doći do bola u licu.

Sinusitis (zapaljenje maksilarnih maksilarnih sinusa) karakteriše bol u infraorbitalnom regionu, koji zrači u gornju vilicu.

Bolesti očiju takođe mogu dovesti do bolova. Ponekad je bol u licu simptom glaukoma zatvorenog ugla (povećan intraokularni pritisak), koji zahteva hitan tretman, jer bolest može dovesti do gubitka vida.

Dijagnostika i pregledi

Da biste saznali izvor bola, potrebno je podvrgnuti nizu pregleda. Stomatolog će propisati panoramske fotografije gornje i donje vilice. Oni vam omogućavaju da identifikujete oboleli zub i sanirate izvor upale.

Ako se sumnja na patološke procese u predelu nazalnih sinusa, preporučljivo je uraditi radiografiju ili kompjutersku tomografiju paranazalnih sinusa (prvenstveno maksilarnih i frontalnih sinusa).

Mnogo ređe se uzrok bolova u licu traži u disfunkciji temporomandibularnog zgloba.

Zglobna priroda bolova u licu može se potvrditi pomoću radiografije temporomandibularnog zgloba. Radiolog će pomoći da se identifikuju promene na zglobnim površinama i deformacija zglobnog prostora.

Simptomi disfunkcije temporomandibularnog zgloba karakterišu:

  • Bol i škripanje u predelu zgloba pri otvaranju usta i žvakanju.
  • Nemogućnost glatkog i potpunog otvaranja usta.
  • Otok i bol u predelu zgloba (između obraza i uha.
  • Asimetrično otvaranje usta.
  • Neravnomerno trošenje zuba na desnoj i levoj strani.

„Očna“ priroda pojave bola u licu ima niz znakova. Bol je uvek jasno lokalizovan na jednoj strani. Postoji bol prilikom kretanja i pritiska na očnu jabučicu. Samo oftalmolog može definitivnu dijagnozu nakon merenja intraokularnog pritiska i pregleda vizuelne funkcije.

Prisustvo opsežne liste mogućih uzroka bolova u licu često zahteva posetu lekarima različitih specijalnosti: stomatologu da isključi bolove povezane sa oštećenjem zuba, otorinolaringologu i oftalmologu ako postoji sumnja na bolesti ORL organa ili očiju.
Ako analize ne potvrde somatogenu (tj. zbog oštećenja organa) prirodu bola, onda neurolog treba da nastavi dalju dijagnozu.

Tretman

Lečenje u slučaju somatogenog bola treba da bude usmereno na eliminisanje bolesti „uzročnog“ organa.

Ako postoje upalni fenomeni u predelu sinusa lica, otorinolaringolog će propisati kompleksnu terapiju, uključujući antibakterijske lekove, vazokonstriktorne sprejeve, antihistaminike i antiinflamatorne lekove.

Ponekad se pozitivan rezultat lečenja može postići ispiranjem sinusa.

Ako je uzrok bola bolest oka, dalje lečenje sprovodi oftalmolog. Po pravilu, kada se potvrdi dijagnoza glaukoma zatvorenog ugla, propisuje se kompleks lekova, koji uključuje pilokarpin i timolol, kao i diuretike. Ako nema poboljšanja, oftalmolog može preporučiti lasersko ili hirurško lečenje.

Daria Kulkova / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs