Edem kod bolesti bubrega: Šta uzrokuje otok i kako preoznati simptome ove bolesti?

by | 13.05.2024
Edem kod bolesti bubrega: Šta uzrokuje otok i kako preoznati simptome ove bolesti?

Edem je jedan od glavnih simptoma bolesti bubrega. Kada ovaj vitalni organ ne uspe da se nosi sa svojim zadacima, tečnost počinje da se akumulira u telu – što dovodi do otoka.

Edem bubrega, poznat i kao nefrotski sindrom, je stanje u kojem bubrezi gube proteine i druge supstance kroz urin umesto da ih zadrže u telu. To može dovesti do nakupljanja tečnosti u tkivima, što rezultira oticanjem (edemom), posebno u nogama, gležnjevima i oko očiju.

Edem kod bolesti bubrega

Edem je jedan od glavnih simptoma bolesti bubrega. Evo kako razlikovati bubrežni edem od bilo kojeg drugog:

  • Nalazi se na nekoliko delova tela, kao što su lice i noge.
  • Brzo se razvijaju.
  • I pre pojave vidljivog edema, težina osobe se povećava zbog unutrašnjeg edema.
  • Otok je uočljiviji na mestima gde je potkožno tkivo najrazvijenije. To su pre svega očni kapci, stomak i područje prepona.
  • Koža iznad otoka je bleda i topla.
  • Ujutru ima više otoka nego uveče.
  • Otok je mekan i pokretljiv.
  • Nema kratkog daha.
  • Ne razvijaju se dermatitis, erozije.

Zašto se javlja edema kod bolesti bubrega?

Kod bolesti bubrega, edem se javlja zbog disfunkcije ovih organa. Bolesti bubrega su dve vrste: inflamatorne (nefritis) i distrofične (nefroza). Edem se javlja kod oba, ali su njihovi uzroci različiti. Tipično, nefritis utiče na glomerule – deo nefrona gde se javlja filtracija plazme.

Otok kod nefritisa

Kod nefritisa, zbog poremećaja cirkulacije, dolazi do kvara u glomerulima bubrega i oni počinju da proizvode više renina, supstance koja se nalazi na početku lanca hormona odgovornih za povećanje krvnog pritiska. Na kraju ovog lanca je nadbubrežni hormon aldosteron. Sužava krvne sudove, povećava krvni pritisak i, nažalost, zadržava natrijum u telu.

Pokušavajući da smanji koncentraciju ovog elektrolita, hipofiza oslobađa antidiuretski hormon, čiji je zadatak da zadrži vodu u telu. Njegov neželjeni efekat je povećanje propustljivosti kapilara. Kao rezultat, višak tečnosti se formira u telu. Natrijum, koji se nalazi u visokim koncentracijama u tkivima, izvlači vodu kroz osmozu iz lako propustljivih kapilara, koje, zauzvrat, sa sobom nosi proteine krvne plazme.

Normalno, ne mogu da prođu kroz zid kapilare, njegove pore su premale. Ali antidiuretički hormon je otvorio ova vrata za proteine. Kao rezultat toga, mnogo vode bogate proteinima nalazi se u intersticijskoj tečnosti.

Otok kod nefroze

Kršenje funkcije tubula na ćelijskom nivou dovodi do činjenice da ogromna količina proteina izlazi iz tela u urinu. Jednostavno ne može da uđe u zdrave tubule, a telo lako propušta ove velike molekule – na isti način kao i kapilare sa nefritisom.

Kao rezultat toga, ima puno proteina u urinu, ali malo u krvi. Tečnost teži belančevinama, pa napušta kapilare tamo gde ima više proteina – u tkivu. Vaskularni receptori osećaju nedostatak tečnosti u krvotoku (hipovolemija) i šalju signal o tome hipofizi. Da ispravi situaciju, oslobađa antidiuretički hormon, a onda se sve dešava isto kao i kod nefritisa.

Kako se leči?

Bez medicinske nege, edema zbog bubrega ne može se izlečiti. Narodni lekovi ovde su način da se pokrene  bolest. Stoga, što pre osoba zatraži pomoć od klinike ili bolnice, brže će se oporaviti. Vreme tradicionalne medicine će doći kada počinje period rehabilitacije: u akutnom stanju, biljke, nažalost, ne pomažu.

yavdat / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs