Kako prepoznati sunčanicu i koje mere treba da preduzmete?

by | 11.06.2024
Kako prepoznati sunčanicu i koje mere treba da preduzmete?

Šetnja ili vežbanje po vrućini mogu imati veoma neprijatne posledice, između ostalog, možete da dobijete sunčanicu. Saznajte kako da prepoznate prve znake kako biste mogli da reagujete.

Sunčanica se može javiti i tokom izlaganja suncu i nekoliko sati kasnije. Naše telo je u stanju da prilično dobro reguliše telesnu temperaturu: na primer, kada se ona poveća, aktivira se znojenje.

Kako da prepoznate sunčanicu?

Ovo je stanje koje se može javiti kada čovekovo telo postane previše vruće.  Sunčanica izaziva  oštećenje centralnog nervnog sistema. Ovaj toplotni udar nastaje kada kompenzacioni mehanizmi ne mogu da se izbore sa prenosom toplote, a telesna temperatura značajno poraste.

Zbog toga se aktiviraju zapaljenske reakcije u organizmu, koje mogu dovesti do otkazivanja različitih organa i sistema. Mogući otkazi nervnog sistema, mišića, jetre, bubrega, pluća i srca.

Šta uzrokuje sunčanicu?

Po pravilu, ovo sunčanica je uzrokovana produženim izlaganjem otvorenom suncu na vrućini. Sunčanica se može javiti i tokom velike fizičke aktivnosti po suvom vremenu bez vetra. Zbog toga stručnjaci ne preporučuju vežbanje napolju po vrućini.

Nekoliko faktora povećava rizik od sunčanice:

  • Direktno izlaganje suncu na nepokrivenoj glavi
  • Prekomerna težina, gojaznost
  • Preuska i uska odeća
  • Boravak u slabo provetrenim prostorijama
  • Kardiovaskularne i endokrine bolesti
  • Neurološki problemi
  • Stanje alkoholne intoksikacije
  • Pušenje

Rizik od sunčanice smanjuje se pravilnim režimom pijenja vode, širokom, lagaonm odećom koja se dobro provetrava od prirodnih tkanina i kapom i svođenjem vremena na otvorenom suncu tokom dnevne vrućine na minimum.

Simptomi sunčanice

Prvi simptomi sunčanice su umor, glavobolja, vrtoglavica i osećaj „bola“ u telu. Takođe postoji šansa za mučninu i povraćanje. Nešto kasnije može se pojaviti zujanje u ušima, otežano disanje, ubrzan rad srca, zatamnjenje u očima.

U ovoj fazi važno je pružiti pomoć. Naime, dalje pregrevanje dovodi do brzog oštećenja centralnog nervnog sistema (CNS), javlja se cijanoza lica, jaka otežano disanje, puls postaje čest i slab. Ovo je praćeno grčevima mišića i halucinacijama. Disanje postaje neujednačeno, misli su zbunjene, javlja se delirijum. Osoba može u svakom trenutku izgubiti svest.

Drugi znaci sunčanice takođe bi vas trebali upozoriti. Osobe se žale na „slabost“, pospanost, glavobolju, žeđ, mučninu, tahikardiju, otežano disanje, telesna temperatura raste do 40-41˚C.  Gotovo uvek, osoba ima psihosomatske probleme (gubitak ili konfuzija, nemogućnost ustajanja, vrtoglavica, itd.). Ovo je hitna medicinska pomoć koja se mora brzo lečiti jer može izazvati smrt.

Prema rečima lekara, neki simptomi sunčanice mogu se pomešati sa znacima moždanog udara, teškim alergijama na određene lekove, akutnim bakterijskim infekcijama i tireotoksičnom krizom. Sva ova stanja mogu biti izuzetno opasna, tako da ne biste trebali sami da postavljate dijagnozu. U ovoj situaciji bi bilo ispravno odmah pozvati hitnu pomoć.

Prva pomoć

Dok se čeka hitna pomoć, trebalo bi uraditi sledeće: Naravno, najbolje bilo da se konsultujete sa lekarom, a dok on ne dođe, glavno pravilo ovde je brzo prelazak u hladnu prostoriju i postepeno smanjenje telesne temperature. U prostoriji treba da ima dovoljno kiseonika i normalan nivo vlažnosti. Ugroženoj osobi trebalo bi skinuti gornji deo odeće.

Takođe, treba piti hladnu vodu, najbolje mineralnu ili običnu vodu, ali sa dodatkom šećera i soli na vrhu kašičice. Ovo će pomoći u obnavljanju ravnoteže vode i soli. Osobu bi trebalo poleći na leđa i postepeno hladite telo fizičkim metodama –  lepezom, poprskati vodom sobne temeprature, vlažne peškire staviti na vrat, pazuhe i prepone.

Sve ove metode će pomoći da se telesna temperatura smanji na normalne vrednosti i obnovi funkcionisanje kardiovaskularnog i respiratornog sistema.

Kako izbeći sunčanicu?

Najjednostavnije je umereno izlaganje suncu po toplom vremenu, ali ako to nije moguće, pridržavajte se ovih pravila:

Izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost na otvorenom tokom toplih sunčanih dana između 11:00 i 17:00 časova, ili ostanite u senci drveća. Izaberite pravu odeću – laganu, labavu, od pamučnih tkanina i obavezno nosite šešir.

Pazite na ravnotežu vode. Održavajte režim vode u količini od 30 ml tečnosti na 1 kg sopstvene težine. Gubitak tečnosti treba postepeno obnavljati, koristeći za tu svrhu rashlađenu mineralnu vodu, slabo skuvan zeleni čaj i prirodne razblažene sokove. Takođe je vredno ograničiti potrošnju masne i proteinske hrane.

Nemojte piti alkohol ili druge psihotropne lekove koji utiču na procese termoregulacije. I na kraju, zapamtite da je zdravo telo manje podložno spoljnim faktorima. Stoga, vaša dnevna rutina, ishrana (posebno režim pijenja) i redovna fizička aktivnost treba da vam budu verni pratioci na stalnoj osnovi. Uzmite u obzir sve ove preporuke, pridržavajte se mera bezbednosti na suncu i onda će vas sunčanica zaobići.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs

PROČITAJTE I OVO