Meningitis: Infektivna bolest koja se može preneti i poljupcem

by | 03.05.2024
Meningitis: Infektivna bolest koja se može preneti i poljupcem

Meningitis se ne može uvek odmah prepoznati, jer su simptomi veoma slični gripu. Povraćanje popraćeno visokom temperaturom, bolovi u mišićima, konvulzija su razlozi da odmah potražite medicinsku pomoć.

Meningitis je zapaljenje mekih membrana oko mozga i kičmene moždine koje mogu izazvati bakterije i virusi.

Meningitis Šta ga uzrokuje i koji su simptomi?

Bakterijski meningitis i meningokokna septikemija su veoma ozbiljne bolesti i zahtevaju hitno lečenje antibioticima

Amebni meningitis je veoma ozbiljna i retka bolest koja je, nažalost, skoro uvek fatalna. Uzrokuje ga ameba koja živi u geotermalnim bazenima i može se uhvatiti kroz nos kada se glava uroni u vodu.

Virusni meningitis je češći oblik od bakterijskog meningitisa. Nije opasan po život, ali u velikoj meri slabi ljudski organizam. Virus se može preneti kijanjem i kašljanjem, kao i kanalizacijom i lošom higijenom.

Patogeni koji uzrokuju meningitis

Mnogi patogeni mikroorganizmi izazivaju meningitis: meningokoke (Neisseria meningitis), pneumokoke, Haemophilus influenzae tip b (Hib), tuberkulozne mikobakterije, E. coli, streptokokne bakterije grupe B, amebe, virusi.

Kada nosilac meningokoka kašlje ili kija, patogen se može odmah proširiti vazduhom na druge ljude, ali na sreću, ne dobijaju svi meningitis. Možete se zaraziti i poljupcem.

Simptomi meningitisa

Ako se sumnja na meningitis, pacijent treba da se konsultuje sa lekarom ili hitno bude hospitalizovan.

Ako se povraćanje javlja u pozadini visoke temperature, drhtavice, jake glavobolje, iritacije na jakom svetlu, ukočenosti mišića vrata (pacijent ne može da dosegne bradu do vrata), pospanosti i kožnih osipa, bolova u zglobovima ili mišićima, konvulzija, trebalo bi da hitno potražite medicinsku pomoć.

Meningitis i meningokokna septikemija se ne mogu uvek odmah prepoznati, jer su simptomi veoma slični gripu. Period inkubacije se kreće od 2 do 10 dana. Simptomi se možda neće pojaviti svi i nema doslednosti u izgledu. Važno je zapamtiti da bolest može biti praćena i drugim simptomima, koji mogu biti obmanjujući.

Komplikacije

Komplikacije sluha su obično povezane sa pneumokoknim meningitisom.
Meningitis može izazvati smrt (računajući sate), posebno ako se hitna medicinska pomoć ne zatraži.

Šta možete da uradite?

Ako poznajete nekoga ko je bolestan, ili sumnjate na meningitis/meningokoknu septikemiju, odmah se obratite svom lekaru. Opišite svoje simptome detaljno i izrazite svoje sumnje.

Ako vaš lekar nije dostupan, odmah idite u najbližu bolnicu, kao da je u pitanju meningitis ili meningokokna septikemija, hitno je potrebna medicinska pomoć.

Šta lekar može da uradi?

Potrebno je bolničko lečenje, gde će se uraditi detaljan pregled i analize. Rezultati će pomoći da se utvrdi koji antibiotici će biti najefikasniji za oblik bakterijskog meningitisa; propisati intravenske antibiotike, kao i druge terapije.

primipil / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs