Papiloma virus u ustima: Šta ga uzrokuje i koji su znaci infekcije?

by | 03.06.2024
Papiloma virus u ustima: Šta je uzrokuje i koji su znaci infekcije?

HPV je glavni faktor rizika za rak grlića materice. Međutim, papiloma virus u ustima je takođe povezana sa orofaringealnim lezijama. Saznajte koji su simptomi i koje su preventivne mere. 

Humani papiloma virusi (HPV) su deo porodice Papilomaviridae, koja je sposobna da inficira različite vrste. Opisano je više od 100 tipova HPV-a kod ljudi koji utiču na kožu ili sluzokožu. U ovom članku ćemo detaljnije pogledati papilome u ustima.

Papiloma virus u ustima

Orofaringealni region je jedna od glavnih lokacija ovog virusa u telu. U stvari, infekcije ove vrste su porasle u incidenciji poslednjih godina. Koji su njeni glavni uzroci? Kako to možete otkriti? Saznajte ovde!

HPV je klasifikovan u dve glavne grupe. HPV niskog rizika uključuje viruse koji izazivaju lezije koje se smatraju benignim, kao što su bradavice ili kondilomi. Određivanje tipa virusa prisutnog u leziji zahteva specijalizovane studije.

Papiloma virus u ustima: Koji su uzroci?

Glavni izvor infekcije HPV-om je seksualni odnos. Zbog toga je klasifikovana kao polno prenosiva infekcija (STI). U stvari, to je najrasprostranjenija virusna SPI širom sveta. Papiloma u ustima je manje česta nego u anogenitalnom regionu – to je rezultat oralnog seksa. Pored toga, mogući su i drugi neseksualni putevi infekcije.

Kod novorođenčadi porođajni kanal predstavlja najznačajniji izvor infekcije. Slično tome, moguća su i transplacentalni prolaz i prolaz kroz amnionsku tečnost. Sa druge strane, opisana je i autoinokulacija, u kojoj lezija u jednom delu tela može poslužiti kao izvor infekcije na drugom mestu.

Faktori rizika povezani sa oralnim HPV-om

Nekoliko studija je identifikovalo neke faktore koji povećavaju verovatnoću infekcije HPV-om. Osim oralnog seksa, neki od faktora koji utiču na prenošenje HPV-a su sledeći:

  • Rano započinjanje seksualnog odnosa
  • Veliki broj seksualnih partnera
  • Nezaštićeni seksualni odnos
  • Konzumacija alkohola
  • Istorija infekcije od drugih tipova HPV-a

Neki autori navode i pol kao faktor rizika, jer se kod muškaraca primećuje veća učestalost oralnog HPV-a nego kod žena. Međutim, moguće je da je ova razlika povezana sa većom konzumacijom alkohola i duvana kod muškaraca, kao i sa uzrastom početka seksualne aktivnosti.

Kako HPV inficira ljude?

Virusne čestice moraju da uđu u epitel da bi ga inficirale. Zbog toga je utvrđeno da mora postojati prethodna lezija na koži ili sluzokoži gde će se HPV nalaziti. Međutim, ove rane su obično mikroskopske. Dakle, svaka mikrotrauma može poslužiti kao kapija za infekciju virusa. Oralna šupljina je područje podložno ovoj vrsti traume.

Ova potreba za prethodnom povredom je zato što je HPV sposoban da inficira ćelije samo u najdubljem sloju skvamoznog epitela, koji je prisutan u koži i sluzokoži. Stoga je moguće posmatrati papilome samo na ovim lokacijama.

Dublji slojevi obezbeđuju ćelije najudaljenijim slojevima, dok se bazalne ćelije reprodukuju i migriraju na površinu. Dakle, HPV-inficirana ćelija napreduje kroz celu debljinu epitela.

Simptomi HPV-a u usnoj duplji?

U većini slučajeva, HPV infekcija je asimptomatska i može proći nezapaženo. Međutim, lezije koje proizvodi imaju karakteristike koje dozvoljavaju prepoznavanje stomatologa i lekara. Njegove glavne kliničke manifestacije su opisane u nastavku.

Oralni papiloma: Ovo je malo (manje od jednog centimetra u prečniku) i obično jedna lezija. Nalazi se na jeziku, mekom nepcu, uvuli, frenulumu ili vermilionu. Ima izgled kao karfiol, bledo ružičaste ili bele boje.

Obično je bezbolan i njegov rast je brz. Uzrokuju ga sojevi sa niskim onkogenim rizikom. Pogađa ljude bilo kog uzrasta, ali je češći između 30 i 50 godina.

Condiloma acuminatum: Ova lezija je nešto veća od papiloma u ustima (do 3 centimetra). Ima izgled karfiola i može biti pojedinačni ili višestruki. Kada se ovo drugo dogodi, tendencija je da se lezije grupišu zajedno.

Condiloma acuminatum se odnosi na podtipove niskog onkogenog rizika (HPV-6 i HPV-11), ali se prenošenje ove infekcije dešava polnim putem.

Multifokalni epitelijalna hiperplazija: Nasuprot tome, kod multifokalne epitelne hiperplazije ili Hekove bolesti, lezije nisu grube, iako izgledaju podignute. Rast je spor i boja je obično ista kao na lokaciji.

Sprečavanje pojave papiloma u ustima

Pošto simptomi mogu proći neprimećeni, prevalencija HPV infekcije je visoka, što otežava preduzimanje efikasnih mera za izbegavanje infekcije. Uprkos tome, glavna prevencija se zasniva na sticanju odgovornog seksualnog ponašanja. S tim u vezi, seksualno obrazovanje u ranom uzrastu je fundamentalno.

Vakcine su dizajnirane da spreče infekciju nekim tipovima HPV-a, posebno onima koji su povezani sa razvojem raka. Iz tog razloga, najveća efikasnost u njihovoj primeni primećuje se pre početka seksualnog života, jer je mogućnost zaraze pre vakcine zanemarljiva.

Dima Berlin / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs