Promuklost: Koji su simptomi, uzroci i kada ova pojava nije bezazlena?

by | 21.05.2024
Promuklost: Koji su simptomi, uzroci i kada ova pojava nije bezazlena?

Promuklost je gubitak zvučnosti glasa sa pojavom promuklih prizvuka. Glas postaje napeto stisnut, nizak, šapat, monoton. Saznajte u kojim sve slučajevima se javlja i zašto je važno posetiti lekara.

Promuklost je gubitak zvučnosti glasa sa pojavom promuklosti i prigušenosti. Promuklost je praćena napetošću i osećajem stezanja. Govor postaje prigušen monoton i šapat.

Šta je promuklost i zašto se javlja?

Poremećaj zvuka glasa, pojava piskanja, stezanja u larinksu i zamor tokom govora nisu uvek posledica prenaprezanja glasnih žica ili prehlade. Dalje u članku ćemo analizirati moguće uzroke promene glasa, kojem lekaru treba da se obratite, kako se dijagnostikuje promuklost ili disfonija.

Šta uzrokuje promuklost?

Funkcionalni poremećaji glasa nastaju usled preopterećenja vokalnog aparata. Češće se poremećaji javljaju kod pacijenata sledećih profesija:

 • Prosvetni radnici
 • Glumci
 • Pevači
 • Turistički vodiči
 • Govornici, političari itd.

Glasni zamor dovodi do promuklosti, slomova, drhtanja glasa, promuklosti i grubosti. Ponekad se takvi simptomi javljaju uz česte vrištanje ili produženi razgovor povišenim glasom. Pored toga, određene bolesti mogu da prouzrojuju promuklost.

Akutni i hronični laringitis

Promuklost je čest simptom kod različitih oblika laringitisa: kataralnog, atrofičnog, hipertrofičnog, atipičnog. Akutni kataralni laringitis kod dece i odraslih je uzrokovan tokom respiratornih infekcija.

Kada je laringitis hroničan, promuklost se kombinuje sa redovnim kašljem, akumulacijom mukonazalnog sekreta i njegovim oticanjem niz zadnji zid larinksa. Stanje ugrožava razvoj čvorova na vokalnim naborima. U ovom slučaju, promuklost postaju stalni saputnici.

GERB

Gastroezofagealni refluks (skraćeno GERB) je patološki povratni tok hrane iz želuca u jednjak. Do izražaja dolaze gorušica, podrigivanje i bol u grudima. Jedan od oblika GERB-a je laringofaringealni refluks, kada sadržaj jednjaka ulazi u larinks i ždrelo. U hroničnom toku i nedostatku lečenja javljaju se otežano disanje, promuklost, nazalni glas, bol u grlu, bronhijalno-srčane reakcije.

Specifične infekcije

Promuklost kod dece i odraslih može biti posledica oštećenja larinksa uzročnicima skleroma, sifilisa i tuberkuloze. Bolesti imaju simptome karakteristične za akutni laringitis. Važno je napomenuti formiranje granuloma u strukturi vokalnih nabora i zoni intrafolda. Najčešće, promukli glas kod deteta ranog predškolskog uzrasta je uzrokovan respiratornim infekcijama.

Važno! U nedostatku adekvatnog i potpunog lečenja, na vokalnim naborima se formira fibrozno tkivo i dolazi do atrofije. Patološki proces dovodi do suženja lumena larinksa i uporne promene glasa.

Disfonija kao faktor promuklosti

Funkcionalna disfonija je kršenje fonacije glasa bez očiglednih anatomskih poremećaja ili organskih patologija vokalnog aparata. Disfoniju karakteriše zamor glasa, promuklost, promuklost, bol u larinksu i vratu.

Tumori

Tumorski proces se razvija na pozadini hroničnog laringitisa. Najčešće benigne neoplazme su ciste, papilomi, fibromi i angiomi. Sa tumorom, promuklost se javlja spontano ili dugo traje. Sa širokim širenjem papiloma u vokalnim naborima, javljaju se i problemi sa disanjem. Kod raka grla, promuklost se javlja samo u slučaju neoplastičnih promena u vokalnim naborima. Postoje i drugi simptomi: kratak dah, disfagija.

Laringostenoza

Laringostenoza je zatvaranje (delimično ili potpuno) lumena larinksa. U akutnom obliku smatra se opasnim kliničkim stanjem. Patologija se brzo povećava, javlja se akrocijanoza, kratak dah, piskanje. U ovom slučaju, važno je odmah konsultovati lekara.

Opekotina lezije

Termičke ili hemijske opekotine grla praćene su akutnim bolom, koji se intenzivira prilikom gutanja. Ostali simptomi tipični za opekotine uključuju:

 • Štucanje
 • Mučnina i povraćanje
 • Obilno slinjenje
 • Bol
 • Nedostatak vazduha

Opasnost od oštećenja opekotina larinksa leži u naknadnim ožiljcima sluzokože i submukoznih struktura. Posebno teškim se smatraju povrede udisanja pod uticajem para fenola, hlora, amonijaka i vrele pare.

Ostali faktori koji izazivaju promuklost:

 • Dehidracija zbog intoksikacije, crevne infekcije
 • Udisanje suvog hladnog vazduha
 • Pušenje (duvan, nargile, druge vrste proizvoda)
 • Neke profesionalne bolesti

Važno! U opasnosti su osobe koje zloupotrebljavaju alkoholna pića, rade u opasnim industrijama i stalno uzimaju ozbiljne lekove.

Dijagnostičke mere

Lečenje bolesti kao što je promuklost kod odraslih i dece počinje posetom kod otorinolaringologa. Specijalista prikuplja kompletnu istoriju bolesti kako bi isključio faktore traume govornog aparata. Izvodi laringoskopiju – vizuelni pregled larinksa pacijenta pomoću specijalnog instrumenta. Ovaj metod vam omogućava da identifikujete zapaljenske procese, strana tela i neoplazme u larinksu.

Pored toga, da bi se postavila tačna dijagnoza, ORL (otolaringolog) može propisati stroboskopiju (metod za proučavanje kretanja ligamenata) i rendgenski / CT / MRI (da bi se isključili tumori u predelu vrata).

spukkato / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs