Zašto se javlja bol na desnoj strani grudnog koša? Ovo su neki od mogućih razloga

by | 26.05.2024
Zašto se javlja bol na desnoj strani grudnog koša? Ovo su neki od mogućih razloga

Bol na desnoj strani grudnog koša može da se javi usled bolesti respiratornog sistema, pleure, mehaničkih povreda grudnog koša, patologija jetre i žučnih puteva, nervnih snopova.

Probadajući bol na desnoj strani grudi  ili osećaj pritiska može da bude simptom nekoliko zdravstvenih tegoba. Da bi se utvrdio pravi uzrok bola u grudima desno, neophodan je pregled lekara, kao i dijagnostičko testiranje.

Zašto se javlja bol na desnoj strani grudnog koša?

Bol u predelu grudnog koša se medicinski naziva torakalgija. Oni mogu govoriti o različitim patološkim stanjima. Bol može da traje nekoliko dana ili čak nedelja. Žalbe na bol u grudima ne mogu se zanemariti. Terapeuti, kardiolozi, neurolozi, hirurzi, ortopedi i drugi specijalisti procenjuju nijanse bolova u grudima, dijagnostikuju i leče odgovarajuće bolesti.

Bol na desnoj strani grudnog koša može da se javi zbog respiratornih tegoba

Jedan od najčešćih uzroka bola na desnoj strani su bolesti bronhopulmonalnog sistema. Kada pacijent ima akutni ili opstruktivni oblik bronhitisa, oseća se umereni bol, koji može postati jači pri produženom kašljanju.

Bronhitis

Osoba ne može odrediti jasnu lokalizaciju nelagodnosti, ali oseća kratak dah, pritisak u grudima, a glas postaje hrapav. Hronični oblik bronhitisa karakteriše stalni bol, koji se vremenom može intenzivirati ili smiriti.

Upala pluća

Pneumonija se se ponekad manifestuje kao jak bol, koji može biti pekući i pojačati se pri dubokom disanju i kašljanju. Kada je pneumonija fokalna, osoba dodatno oseća težinu u plućima i nelagodnost sa obe strane grudnog koša. Pored toga, telesna temperatura raste i oslobađa se sputum sa gnojnim sadržajem.

Pleuritis (upala pleuralnih slojeva)

Suvi oblik pleurisa karakteriše jak bol u prednjem i bočnom delu grudne kosti tokom dubokog udisanja i kašlja, nelagodnost se intenzivira i postaje nepodnošljiva. Stanje se ublažava kada se osba okrene na bok i savije se na pola.

Pleuritis

Ova stanja su najčešće povezana sa modricama mekih tkiva, koje se manifestuju umerenim bolom u grudnoj kosti. Nelagodnost se povećava tokom kretanja i pri savijanju. Ako zarastanje teče normalno, problem će nestati za dva do tri dana.

Kada su prisutne teške povrede, mogu izazvati prelom jednog ili više rebara, što dovodi do oštrog bola u predelu grudne kosti. Intenzivne su prirode, pojačavaju se tokom udisanja, okretanja tela i razgovora.

Patološka akumulacija vazduha (pneumotoraks)

Ovo stanje karakteriše ruptura plućnog tkiva i oslobađanje vazduha u pleuralnu šupljinu. U ovom trenutku osoba oseća jak bol na desnoj strani, disanje je teško. Dodatno, javlja se pojava hladnog znoja i pad krvnog pritiska.

Interkostalna neuralgija

Kod upale i štipanja međurebarnih nerava, osoba oseća ubod ili zatezanje u bočnim delovima grudnog koša. Ima karakter napadaja koji se može javiti nakon napora, savijanja, oštrog daha ili kašlja.

Pored toga, osoba oseća spazam i pulsiranje mišića grudnog koša, poremećenu osetljivost na koži. Bol može zračiti u predelu ključne kosti i lopatice, u nekim slučajevima je konstantan, što dovodi do poremećaja sna i performansi.

Bolesti jetre i žučnih puteva mogu izazvati bol na densoj strani grudi

Žučna kesa i njeni kanali takođe mogu izazvati probleme u vidu bolova. Na primer, zapaljenje u tkivima organa može uticati na nervne završetke.

Osoba oseća bol u donjem desnom delu grudne kosti, koji zrači u rame ili ključnu kost. Holecistitis se manifestuje napadima koji podsećaju na interkostalnu neuralgiju. Bilijarna kolika takođe može izazvati bol u gornjem delu stomaka i grudima na donjoj desnoj strani.

Bolesti jetre ređe karakterišu bol, osim ako je stadijum organskog oštećenja daleko uznapredovao. Nelagodnost, po pravilu, nema jasnu lokaciju i pacijent se oseća kao bol u desnoj strani grudne kosti.

Dijagnostika

Kada je bol uzrokovan mehaničkim oštećenjem, na primer, modrica, savetuje se mirovanje nekoliko dana. Tokom ovog perioda uzimaju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi i masti. Ako simptomi traju duže od dva do tri dana, a otok ne nestane, trebalo bi da posetite lekara.

Neophodno je posetiti lekara ako bol u grudima ne prestaje duže od 3-4 dana, praćen pulsiranjem, bledom kožom, vrtoglavicom, mučninom i dezorijentacijom.

Specijalista će obaviti pregled, uzeti anamnezu, propisati instrumentalne i laboratorijske testove, koji obično uključuju: ultrasonografiju, magnetna rezonanca i laboratorijski test krvi.

Sve informacije u članku su savetodavne prirode. Ne podstičemo samolečenje i savetujemo vam da se konsultujete sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova. U sluaju bilo kakvih navedenih simptoma, zatražite pomoć od lekara.

Liubomyr Vorona / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs