Ekstremna žeđ: Zašto se javlja i na koje poremećaje tela može da ukazuje?

by | 14.05.2024
Ekstremna žeđ: Zašto se javlja i na koje poremećaje tela može da ukazuje?

Ekstremna žeđ je iznenadna, nekontrolisana želja za pijenjem vode. Iako se često javlja leti zbog visoke temperatire i znojenja u ostalim slučajevima može da ukazuje na određene zdravstvene poremećaje.

Ekstremna žeđ (polidipsija) je nekotrolisana želja za vodom i često praćena osećajem suvih usta. Poremećaj se javlja uz fiziološku i patološku dehidraciju, groznicu bilo kog porekla, bolesti endokrinog sistema i bubrega.

Zašto se javlja ekstremna žeđ?

Da bi se utvrdili uzroci polidipsije, propisani su testovi za hormone i toksine, ultrazvuk, metode rendgenskog snimanja, sveobuhvatan neurološki pregled. Da bi se smanjili neprijatni simptomi, neophodna je kompetentna etiotropna i patogenetska terapija osnovne bolesti.

Ekstremna žeđ: Ovo su mogući uzroci

Postoji nekoliko faktora koji mogu da budu uzroci ove pojave. Upoznaćemo vas sa karakteristikama pojedinih uzroka:

Fiziološki uzrok

Snažna želja za pićem češća je leti. Kako temperatura vazduha raste, velika količina tečnosti isparava sa površine kože i gubi se usled ubrzanog disanja. Usta su suva, a jezik pomalo lepljiv. Nelagodnost nestaje nakon pijenja 1-2 čaše vode. Ako je žeđ praćena vrtoglavicom, slabošću ili nesvesticom, trebalo bi da posetite lekara.

Groznica

Simptom je karakterističan za drugi period groznice, koji se manifestuje stalnim povećanjem telesne temperature. Čovek stalno želi vodu, dok mu usne postaju suve i ispucale, a sluzokože usne duplje suve.

Gubitak krvi

Veliki gubitak krvi izaziva dehidraciju tela, što je praćeno jakom žeđom i suvim ustima. Polidipsija se primećuje kod spoljašnjeg krvarenja zbog oštećenja velikih sudova. Uzrok može biti i unutrašnje krvarenje iz otvorenih i zatvorenih povreda. Ponekad osoba popije nekoliko čaša, ali osećaj žeđi se ne smanjuje.

Intoksikacija

Bilo koja patološka stanja koja dovode do akumulacije toksičnih metabolita u krvotoku izazivaju stalnu žeđ, što je povezano sa dejstvom ovih supstanci na autonomne centre produžene moždine. Najtipičniji simptom intoksikacije alkoholom je da ujutru nakon što popijete veliku količinu alkohola, osećate jaku želju za pićem, često možete utažiti žeđ sa samo 2-3 čaše vode. Postoji jaka glavobolja, koja se pogoršava oštrim zvučnim ili svetlosnim stimulansima.

Ekstremna zedj

Dijabetes melitus

Ekstremna žeđ u ovom slučaju je uzrokovana reakcijom moždanih receptora na povećanje osmolarnosti krvi. Osobe sa dijabetesom su stalno žedne, količina vode koja se konzumira dnevno dostiže 5-6 litara. Pored polidipsije, razvija se povećan apetit i prekomerno učestalo mokrenje, što čini klasičnu trijadu dijabetes melitusa.

Ekstremna žeđ: Ovo su mogući uzroci

Oštećenje drugih endokrinih organa

Teška polidipsija, u kojoj je osoba u stanju da popije do litar vode odjednom, javlja se kod insipidusa dijabetesa – oštećenja hipotalamusa sa nedovoljnim lučenjem vazopresina (antidiuretičkog hormona). Simptom je praćen dijabetesom: osoba posećuju toalet nekoliko puta na sat, sa svakim mokrenjem se oslobađa velika količina svetle mokraće bez mirisa.

Bolesti bubrega

Bubrezi regulišu količinu urina, obezbeđuju eliminaciju toksičnih metaboličkih proizvoda i pomažu u održavanju normalne ravnoteže vode. Ako su ove funkcije poremećene, to izaziva razvoj veoma jake žeđi. U ovom slučaju, nivo urina ne odgovara zapremini potrošene tečnosti, jer se često pojavljuje otok. Karakteristično sa kombinacija polidipsije sa suvom kožom i oralnom sluzokožom, ponekad izazivajući intenzivan svrab.

Patološki gubitak tečnosti

Prekomerno izlučivanje vode iz organizma može biti uzrokovano raznim razlozima: ponovljeno povraćanje i dijareja usled crevnih infekcija, obimne opekotine, jaka otežano disanje usled plućnih bolesti. Sva ova stanja dovode do dehidracije, tokom koje se oseća bolna žeđ – u zavisnosti od stepena neravnoteže vode, osoba može da popije od 2-3 do 7 litara vode dnevno. Polidipsija je kombinovana sa suvim ustima, smanjenim turgorom kože, sa izraženom dehidracijom dolazi do povlačenja očnih jabučica, a koža izgleda kao maramica.

Ekstremna žeđ: Ovo su mogući uzroci

Traumatske povrede mozga

Akutna želja za pićem kod osoba koje su pretrpele povrede glave obično je povezana ili sa prolaznim promenama u funkcionisanju centra za žeđ u mozgu, ili sa oštećenjem hipotalamusa i razvojem centralnog dijabetesa insipidusa.

Češće se polidipsija javlja odmah nakon povrede glave ili tokom prva 24 sata količina popijene vode se povećava na 3-4 litre. Odloženi početak simptoma je nepovoljan prognostički znak. Jaku žeđ prate i drugi simptomi: privremeni poremećaji svesti, vrtoglavica i nestabilnost u uspravnom položaju, bolna mučnina i povraćanje.

Retki uzroci

Nasledni metabolički poremećaji: Fankonijev sindrom, bubrežni dijabetes insipidus, fosfatni dijabetes.
Bolesti jetre: Hronični virusni hepatitis, infiltrativne lezije (amiloidoza, glikogenoza, masna degeneracija), ciroza.
Mentalni poremećaji: Histerična neuroza, šizofrenija, opsesivno-kompulzivni poremećaj.
Generalizovana hiperhidroza.

Dijagnostika

Da biste saznali uzroke ekstremne žeđi, potrebna je konsultacija sa terapeutom. Lekar organizuje početni pregled pacijenta i, uzimajući u obzir dobijene rezultate, upućuje ga na specijalizovane specijaliste. Dijagnostički plan uključuje instrumentalne metode istraživanja i specijalizovane laboratorijske testove.

PeopleImages / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs