Zašto se javlja krv u stolici i kada može da ukazuje na neka ozbiljna zdravstvana stanja?

by | 07.06.2024
Zašto se javlja krv u stolici i kada može da ukazuje na neka ozbiljna zdravstvana stanja?

Ako vidite krv u stolici ili toalet papiru, možda ste zabrinuti. Iako može signalizirati ozbiljan problem, to nije uvek slučaj. Evo šta treba da znate o mogućim uzrocima koji izazivaju ovaj simtom.

Krv u stolici može biti znak nečega benignog poput hemoroida ili nečeg ozbiljnog kao što je Kronova bolest ili rak. Objasnićemo vam na šta ukazuju pojedini simptomi.

Zašto se javlja krv u stolici?

Krv u stolici može se pojaviti u različitim bojama u zavisnosti od toga odakle dolazi:

 • Svetlo-crvena krv: Ukazuje na krvarenje u donjem delu debelog creva, rektuma ili anusa. Rektum povezuje vaše debelo crevo sa anusom.
 • Tamnocrvena ili smeđa krv: Ukazuje na krvarenje u gornjem delu debelog creva ili u tankom crevu.
  Crna: Ukazuje na krvarenje u stomaku, na primer od čira na želucu.

Ponekad nećete videti krvarenje u stolici, ali može biti vidljivo pod mikroskopom. Ovo se zove okultno krvarenje.

Takođe, pojedine namirnice mogu promeniti boju izmeta. To ne znači da imate krvi u stolici, vaša stolica može jednostavno poprimiti drugu boju kada jedete hranu kao što su cvekla, paradajz ili kupine, ili uzimate suplemente kao što su gvožđe ili neki multivitamini.

Možda niste svesni krvarenja i nemate simptome. S druge strane, takođe možete imati bol u stomaku, povraćanje, slabost, otežano disanje, dijareju, palpitacije, nesvesticu i gubitak težine u zavisnosti od uzroka, lokacije, dužine i težine krvarenja.

Kada je krv u stolici znak za uzbunu?

Krv u stolici može biti znak nečeg blagog, ali ponekad može biti nešto ozbiljno. Trebalo bi da posetite doktora ako:

 • Imali ste krv u stolici više od 3 nedelje
 • Osećate bolove u dnu karlice
 • Imate bol ili kvržicu u stomaku
 • Imate jako krvarenje
 • Vaš stolica je mekša, tanja ili duža od normalnog tokom 3 nedelje
 • Nemate pojma zašto krvarite (drugim rečima, ne krvarite zbog zatvora, dijareje ili nečega o čemu znate)
 • Imate krvarenje zajedno sa temperaturom, drhtavicom, nesvesticom, slabošću ili povraćanjem

Šta može da uzrokuje krv u stolici?

Krv u stolici znači da postoji krvarenje negde u vašem digestivnom traktu. Ponekad je količina krvi toliko mala da se može otkriti samo fekalnim okultnim testom (kojim se proverava da li ima skrivene krvi u stolici). U drugim slučajevima, može biti vidljiv na toaletnoj maramici ili u toaletu nakon pražnjenja creva.

Mogući uzroci krvi u stolici uključuju:

Hemoroidi: Najčešći uzrok krvave stolice. To je uzrokovano aktivnostima kao što su naprezanje tokom pražnjenja creva (zatvor) ili podizanje teškog tereta. Svrab u dnu ili bol može biti znak hemoroida.

Analna fisura:  Ovo je mala posekotina ili cepanje tkiva koje oblaže anus. Često su uzrokovane izbacivanjem velike, tvrde stolice i mogu biti bolne.

Inflamatorna bolest creva (IBD):  Ako imate krvavu dijareju i bol koji traje nedeljama, zajedno sa gubitkom težine, IBD može biti razlog. Postoje dve glavne vrste IBD-a: ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

Ishemijski kolitis:  Ovo je kada se protok krvi u debelom crevu usporava ili zaustavlja. Nedostatak kiseonika uzrokuje oštećenje vašeg creva. Blokada se može desiti polako tokom vremena, na primer kada se holesterol nakuplja u vašim arterijama. Ili se to može dogoditi iznenada zbog krvnog ugruška ili zbog ozbiljnog pada krvnog pritiska. To može dovesti do krvave dijareje i obično je praćeno bolom u stomaku. Bol se obično pogoršava kada jedete.

Divertikularna bolest: Divertikule su male kesice koje izlaze iz zida debelog creva. Obično divertikule ne izazivaju probleme, ali ponekad mogu krvariti ili se inficirati.

Polno prenosiva infekcija: Kao što su gonoreja, klamidija, sifilis i herpes mogu izazvati upalu i krvarenje sa zadnje strane. Krvarenje takođe može biti rezultat oštećenja od analnog seksa.

Kolitis: Ovo je zapaljenje debelog creva.

Angiodisplazija: Ovo je stanje u kojem krhki, abnormalni krvni sudovi dovode do krvarenja.

Peptički ulkus:  Ovo je otvorena ranica na sluznici želuca ili dvanaestopalačnog creva, na gornjem kraju tankog creva. Mnogi peptični ulkusi su uzrokovani infekcijom uobičajenom bakterijom zvanom Helicobacter pilori (H. pilori), koja se širi ličnim kontaktom i kontaminiranom hranom i vodom. Dugotrajna upotreba ili visoke doze lekova poput aspirina i ibuprofena.

Polipi ili rak: Polipi su benigne izrasline koje mogu rasti, krvariti i postati kancerogene. Rak debelog creva (karcinom debelog creva) i često izaziva krvarenje koje nije primetno golim okom.

Problemi sa jednjakom: Proširene vene jednjaka (cev za hranu) ili suze u jednjaku mogu dovesti do ozbiljnog gubitka krvi.

Gastroenteritis: Infekcija u želucu ili crevima od virusa ili bakterija (kao što je kada imate trovanje hranom) može izazvati krvavu dijareju, zajedno sa mučninom i povraćanjem. Infekcija obično ne traje duže od 2 nedelje i neće se vratiti nakon što se poboljša osim ako ponovo ne uhvatite istu infekciju.

Rektalno krvarenje

Iako oba dela GI trakta mogu izazvati krv u vašoj stolici, rektalno krvarenje se često odnosi na krvarenje iz donjeg GI trakta. Uobičajeni razlozi su hemoroidi, analne fisure i zatvor. Manje uobičajeni razlozi su rak, divertikuloza, IBD i kolitis.

Krv prilikom brisanja, ali ne u stolici

Ako vidite svetlocrvenu krv na toalet papiru kada ga obrišete, ali je nema u stolici, to je verovatno zbog hemoroida ili analne fisure. Ovo nije ozbiljno i može se lečiti kod kuće nanošenjem kreme za hemoroide, obrokom bogatim vlaknima i toplim kupanjem.

Dijagnoza

Važno je da lekar proceni krv u vašoj stolici. Svi detalji koje možete dati o krvarenju pomoći će vašem lekaru da locira mesto krvarenja. Na primer, crna, katranasta stolica je verovatno čir ili drugi problem u gornjem delu digestivnog trakta. Jarkocrvena krv ili kestenjasta stolica obično ukazuju na problem u donjem delu deo digestivnog trakta, kao što su hemoroidi ili divertikulitis.

Liubomyr Vorona / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs