06.06.2017 Zdravlje

Grip – nije tako bezazlen kako se čini!

Naša stara mušterija – grip – veoma je uporna. Zato se dobro informišite o njoj i primenite ruske metode kako biste se pripremili za drugi udar, koji nas čeka krajem zime

PO ČEMU SE GRIP RAZLIKUJE OD AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE?

Akutna respiratorna infekcija jeste akutno respiratorno oboljenje infektivne ili neinfektivne prirode. GRIP je jedno od akutnih respiratornih oboljenja infektivne prirode (akutno infektivno oboljenje podrazumeva i bakterijska i virusna oboljenja). A kako je izazivač gripa virus, onda je to akutna respiratorna virusna infekcija.

O ovoj, rasprostranjenoj bolesti govori viši naučni saradnik Naučnoistraživačkog instituta za grip, doktor medicinskih nauka Igor J. Nikonorov (Sankt Peterburg).

BOLEST KOJA KOSI MILIONE ŽIVOTA

Igore Jurjeviču! Kad je otkriven virus gripa?
– Virus gripa otkrio je dr Šoup 1931. godine, a 1933. Smit, Endrjus i Lejdlou izolovali su virus gripa tipa A kod čoveka. Godine 1940, Frensis i Megil otkrili su virus gripa tipa B, koji izaziva grip samo kod ljudi. Tejlor je 1947. g. objavio otkriće virusa tipa C, koji povremeno izaziva grip, takođe – samo kod ljudi.

Kad su se počele primenjivati prve vakcine?
– Prve vakcine protiv gripa počele su se primenjivati četrdesetih godina prošlog veka u SAD. Njima su vakcinisana vojna lica. U SSSR-u vakcinu je razradio akademik A. A. Smorodincev, a ona se široko primenjuje od pedesetih godina.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U #14 magazina “RUSKI DOKTOR”

još iz kategorije