HELIKOBAKTERIJA: kako da je pobedite

Helikobakterija zahteva strogu i kontrolisanu ishranu. Najčešće vam govore koju hranu da izbegavate, a mi vam savetujemo šta treba da uzimate da je pobedite

by | 23.07.2022
helikobakterija

Helikobakterija može da se razvija godinama, izazivajući gastritis. Zahteva strogu i kontrolisanu ishranu. Najčešće vam govore koju hranu da izbegavate, a mi vam savetujemo šta treba da uvrstite u svoj meni da biste je pobedili

„Imam 30 godina i dijagnozu hroničnog neerozivnog gastritisa. Lekar mi je propisao gomilu antibiotika, ali ih nisam popila do kraja. Osećala sam se gore, a pojavili su se i neprijatni simptomi poput mučnine i glavobolje. Opet sam otišla lekaru, uradila test na helikobakteriju, koja me takođe muči, i pokazalo se da nema ni najmanjeg poboljšanja. Recite mi, postoji li narodni lek za moj problem? Ne podnosim antibiotike, pa bih probala s biljem koje će otkloniti simptome gastritisa i smanjiti broj bakterija.“

Olivera, Zemun

Odgovara: Aljevtina Kremnjeva, travarka

ČIČAK ŠTITI OD HELIKOBAKTERIJE

Fitoterapija u vašem slučaju može biti veoma efikasna. Ublažiće upalu želudačne sluzokože, poboljšati imunitet, zaštitiće vas od bakterija i podstaći isceljivanje.

1 Preporučujem da lečenje počnete odvarom od korena čička: kašičicu isitnjenog korena prelijte u termosu sa 150 ml ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Uzimajte po 50 ml odvara posle jela. Kura traje dva meseca.

2 U sledećoj kuri možete koristiti efikasnu mešavinu bilja. Isitnite i dobro izmešajte po dve kašike cvetova nevena, korena belog sleza i trave srcopuca. Dve kašike smeše prelijte u termosu sa 500 ml ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Tri puta na dan pijte po 100 ml odvara posle jela. Kura traje šest nedelja.

OBLEPIHA LEČI SLUZOKOŽU ŽELUCA

3 Ulje od oblepihe pomoći će da smanjite broj patogenih bakterija u stomaku, a takođe će doprineti brzom zaceljivanju sluzokože zahvaćene helikobakterijom. Možete ga napraviti i sami. Čiste, zrele bobice oblepihe (količina koja stane u teglu od dva litra) propustite kroz sokovnik. Za pripremu ulja odvojte tri čaše droždine oblepihe s košticama, sipajte u staklenu posudu i prelijete sa 500 ml kvalitetnog maslinovog ulja. Ostavite da to odstoji sedam dana, svakodnevno mešajući. Nedelju dana kasnije ulje odlijte, a droždinu iscedite. Ovim uljem prelijte novu porciju droždine i ponovo je ostavite da odstoji sedam dana. Zatim ulje procedite i koristite za lečenje. Pijte tri puta dnevno po kašičicu 15 minuta pre jela. Kura traje dva meseca.

 

Foto: Elena Pimukova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs