17.08.2017 Zdravlje

HRONIČNA UPALA KRAJNIKA

 
 
Tonzilitis nekad zadaje muke cele godine, a pogotovo pri smeni godišnjih doba, kada je imunitet oslabljen. Spas je u kedrovoj smoli-Natalija Zamaškina, otorinolaringolog (Tjumenj)

 
Hronična upala krajnika može se pritajiti tako da vas ne muči čestim komplikacijama. Ali pri prvom padu imuniteta – bolest se „budi“ i skoro uvek ispoljava simptome poput bola u grlu, upornog kašlja, neprijatnog zadaha iz usta, brzog zamaranja, uvećanih limfnih čvorova…
 
U slučaju težih komplikacija tonzilitisa preporučujem desetpostotni uljani rastvor smole sibirskog kedra (recept je na kraju teksta): posle svakog ispiranja grla, stavite pet do sedam kapi pomenutog rastvora pod jezik i sačekajte da se potpuno rastvori (nemojte gutati, već ispljunite).
 

KOMPRESE

Kad su u pitanju komprese od vode i alkohola, koje biste stavljali na grlo, tu bi glavna smetnja mogla biti povišena telesna temperatura, česta prateća komplikacija tonzilitisa. Ali postoji izlaz – komprese na bazi smole sibirskog kedra, koja se smatra prirodnim antibiotikom.
Istrljajte toplom vodom deo vratnih i limfnih čvorova ispod vilice, kako biste očistili koža. Zatim u tu zonu utrljajte blago zagrejanu smolu, na koju ćete potom staviti lanenu tkaninu i pričvrstiti je vunenim šalom. Držite kompresu sat do dva pre odlaska na spavanje.
 
UTRLjAVANjA
Desetopostotni ili dvadesetpetpostotni topli rastvor od smole sibirskog kedra utrljajte u stopala i navucite čarape. Možete ga utrljavati i u dlanove, ujutru i preko noći.
 
KAPI ZA NOS
Ako je hronični tonzilitis praćen kijavicom ili upalom sinusa, sipajte po dve-tri kapi 25-procentnog rastvora smole u svaku nozdrvu jednom dnevno.
 
OBILAN UNOS TEČNOSTI
Naizmenično kombinujte vodu s čašom toplog mleka kojem ste prethodno dodali kašičicu meda, pola kašičice 10-postotne ili 25-postotne kedrove smole i prstohvat sode bikarbone.
 
PRIPREMA RASTVORA OD KEDROVE SMOLE
Blago zagrejte kedrovu smolu na vodenoj pari. Uzmite potrebnu količinu u špric pa je izmešajte u posebnoj posudi s uljem – najbolje je da odaberete ono kedrovo, ali poslužiće vam i neko drugo biljno. Odnos komponenata je sledeći: petpostotni rastvor – deo smole i 20 delova biljnog ulja, 10-postotni – 1 : 10, 25-postotni – 1 : 4, 50-postoti 1 : 1.

 
Foto: Guliver/Thinkstock
 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

još iz kategorije