10.07.2017 Zdravlje

KONJUNKTIVITIS KOD DECE: ZAŠTO CURE SUZE?

Mnogi roditelji ne smatraju konjunktivitis problemom, iako je veoma opasan! Reč je o upali sluzokože oka, koja, kao i svaka infekcija, može izazvati teške komplikacije – zamućenje rožnjače i slabljenja vida

1. Šta je najčešći uzrok konjunktivitisa?
Bakterije, virusi i alergeni – oni izazivaju upalu sluzokože očiju. Simptomi svakog konjunktivitisa najčešće se javljaju na oba oka i skoro da su isti: svrab, crvenilo beonjača i kapaka, slepljenost kapaka i suze. Ipak, ima i razlika. Bakterijski konjunktivitisi praćeni su gnojem, dok u slučaju onog virusnog njega nema, ali su zato tu otoci i suze. Najčešći simptomi alergijskog konjunktivitisa jesu svrab i peckanje, kao i grebanje u očima.

2. Možemo li se lako zaraziti?
Nažalost, može! Bakterijski i virusni konjunktivitisi prenose se kapljično – direktnim kontaktom s obolelim i njegovim stvarima, a mogu napasti vašeg mališana u obdaništu, na rođendanu ili u igraonici.

3. Kako treba postupiti?
Prevencija je ista kao i u slučaju svake infekcije: detetu treba što češće prati ruke i zimi ga čuvati od jake hladnoće. Takođe, neophodno mu je jačati imuniteta vitaminima.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

još iz kategorije