
Zeleni lekari: kopriva, orlova paprat, jasmin, sedmolist…
Priroda trenutno nudi više nego ikad – mnoštvo zeleniša koji čuva zdravlje
pročitaj još
Koristeći korovske biljke u kuhinji, možete uštedeti na namirnicama, a dobiti na zdravlju.
Šči (ruska supa) od koprive: Mladu koprivu kuvajte u vodi tri minuta. Procedite je, propustite kroz mašinu za mlevenje mesa i dinstajte na masti 10–15 minuta. Šargarepu, crni luk i peršun takođe prodinstajte na masti pa izmiksajte štapim mikserom. U provrelu vodu stavite koprivu, izmiksano povrće i mladi luk te kuvajte 20–25 minuta. Deset minuta pre kraja dodajte lovorov list, biber, karanfilić i kiseljak (lat. Rumex acetosa).
*Usoljena kopriva: Kilogram mladih izdanaka i listova koprive operite, isitnite i stavite u teglu od tri litra pa u to sipajte 50 grama soli.
Salata od troskota: 100 g mladih listova troskota, 50 g mladog luka, 1 tvrdo kuvano jaje, 20 g pavlake ili majoneza, so, mirođija ili peršun po ukusu. Povrće sitno iseckajte, posolite i pomešajte sa sitno narezanim jajetom. Začinite i dodajte mirođiju ili peršun.
Puter s koprivom i detelinom: 500 g putera, 65 g listova koprive i deteline isitnjenih u mašini za meso, 35 g rendanog rena. Samlevenu koprivu i detelinu pomešajte s rendanim renom i puterom. Koristite za sendviče.
Šči od bokvice: 150 g mladih listova bokvice, 50 g pavlake, 1 jaje. Listove bokvice sitno naseckajte i sipajte u skoro skuvanu supu, dodajte mladi luk i peršunov list. Služite u toploj i hladnoj varijanti s pavlakom ili majonezom, dodajući tvrdo kuvano jaje.
Dinstana bokvica s povrćem: 200 g listova bokvice, 50 g mladog luka, 30 g šargarepe, 50 g jagorčevine (lat. Primula), 10 g pšeničnog brašna, 10 g putera, so i biber po ukusu. Operite i isecite lišće bokvice i jagorčevine pa ga prodinstajte na malo vode. Dodajte proprženi luk i šargarepu te kuvajte još 20–25 minuta. Kad povrće bude mekano, sipajte brašno, so i biber neprestano mešajući.
Čorba od listova čička: 250 g listova čička, 80 g luka, 150 g krompira, 20 g putera, so i biber po ukusu. Oljušteni kromir skuvajte. U tu vodu dodajte isitnjeno lišće čička i proprženi luk pa kuvajte još 10–15 minuta. Ova čorba preporučuje se dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, onima koji pate od čira na želucu, gastritisa i kamena u bešici.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Kako biste izbegli srčani i moždani udar, neophodno je da jednom godišnje očistite krvne sudove
pročitaj jošKad godine i bolesti pritisnu, ne dopustite da telo pati, nego mu pomozite. Lekovito bilje može odagnati bol
pročitaj jošKoža vam je požutela? Možda jedete mnogo šargarepe, crvene paprike, bundeve, kajsija, grožđa, citrusa... Ovo stanje se zove "karotenska žutica"
pročitaj još