19.09.2017 Zdravlje

Lekoviti recepti od korovskih biljaka

 
 
Koristeći korovske biljke u kuhinji, možete uštedeti na namirnicama, a dobiti na zdravlju.
 
 Šči (ruska supa) od koprive: Mladu koprivu kuvajte u vodi tri minuta. Procedite je, propustite kroz mašinu za mlevenje mesa i dinstajte na masti 10–15 minuta. Šargarepu, crni luk i peršun takođe prodinstajte na masti pa izmiksajte štapim mikserom. U provrelu vodu stavite koprivu, izmiksano povrće i mladi luk te kuvajte 20–25 minuta. Deset minuta pre kraja dodajte lovorov list, biber, karanfilić i kiseljak (lat. Rumex acetosa).
*Usoljena kopriva: Kilogram mladih izdanaka i listova koprive operite, isitnite i stavite u teglu od tri litra pa u to sipajte 50 grama soli.
Salata od troskota: 100 g mladih listova troskota, 50 g mladog luka, 1 tvrdo kuvano jaje, 20 g pavlake ili majoneza, so, mirođija ili peršun po ukusu. Povrće sitno iseckajte, posolite i pomešajte sa sitno narezanim jajetom. Začinite i dodajte mirođiju ili peršun.
Puter s koprivom i detelinom: 500 g putera, 65 g listova koprive i deteline isitnjenih u mašini za meso, 35 g rendanog rena. Samlevenu koprivu i detelinu pomešajte s rendanim renom i puterom. Koristite za sendviče.
Šči od bokvice: 150 g mladih listova bokvice, 50 g pavlake, 1 jaje. Listove bokvice sitno naseckajte i sipajte u skoro skuvanu supu, dodajte mladi luk i peršunov list. Služite u toploj i hladnoj varijanti s pavlakom ili majonezom, dodajući tvrdo kuvano jaje.
Dinstana bokvica s povrćem: 200 g listova bokvice, 50 g mladog luka, 30 g šargarepe, 50 g jagorčevine (lat. Primula), 10 g pšeničnog brašna, 10 g putera, so i biber po ukusu. Operite i isecite lišće bokvice i jagorčevine pa ga prodinstajte na malo vode. Dodajte proprženi luk i šargarepu te kuvajte još 20–25 minuta. Kad povrće bude mekano, sipajte brašno, so i biber neprestano mešajući.
 Čorba od listova čička: 250 g listova čička, 80 g luka, 150 g krompira, 20 g putera, so i biber po ukusu. Oljušteni kromir skuvajte. U tu vodu dodajte isitnjeno lišće čička i proprženi luk pa kuvajte još 10–15 minuta. Ova čorba preporučuje se dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, onima koji pate od čira na želucu, gastritisa i kamena u bešici.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

još iz kategorije