
Pet navika koje vode do dijabetesa
Internista Alja Koroljeva savetuje kako da izbegnete dijabetes
pročitaj jošU borbi s respiratornim infekcijama oboleli od šećerne bolesti trebalo bi da se pridržavaju određenih pravila, a posebnu pažnju da obrate na bubrege.
Piše: Olga Mihajlovna Pavlova, endokrinolog
Osim terapije protiv prehlade, uvek treba da mislite na lečenje dijabetesa. Dokle god je šećer viši od 10 mmol/l, za bakterije i viruse to su idealni uslovi za razmnožavanje i mnogo ih je teže „ubiti“ antibakterijskim i antivirusnim preparatima.
Terapiju protiv prehlade neophodno je odabrati tek nakon (!) konsultacije s lekarom. Ukoliko postoje komplikacije dijabetesa, recimo, izražena dijabetesna nefropatija (poremećaj bubrega) i filtracija je smanjena, neki antibiotici su kontraindikovani, a drugi su dopustivi ali u manjim dozama. U slučaju dijabetesa bez komplikacija i ako su očuvane funkcije unutrašnjih organa (jetre, bubrega, kardiovaskularnog sistema) šeme lečenja su standardne. Sve će vam reći lekar.
Važno je držati dijetu. Prehlada nije povod da jedete tegle meda, koji će vam podići nivo šećera u krvi. Za jačanje imuniteta jedite crni i beli luk, maline (sveže ili zamrznute, bez šećera i u adekvatnim količinama), limun, brusnice, jarebiku, cimet, đumbir.
Pročitajte i… Cimet: začin koji nema mane
Ne treba smetnuti s uma ni masti i, naravno, vodu – ona pomaže da se rešite intoksikacije izazvane prehladom. Pritom ne zaboravite na funkciju bubrega: ukoliko je ona smanjena, količinu tečnosti opet će odrediti lekar.
Tokom blaže prehlade potrebno je češće meriti šećer u krvi (šest do osam puta na dan), a u slučaju ozbiljnih prehlada na svaka dva-tri sata. Prilikom rasta nivoa šećera treba korigovati terapiju za dijabetes zajedno s lekarom.
Pročitajte i… Top 5 beskorisnih preparata u slučaju prehlade
Kako biste izbegli srčani i moždani udar, neophodno je da jednom godišnje očistite krvne sudove
pročitaj jošKad godine i bolesti pritisnu, ne dopustite da telo pati, nego mu pomozite. Lekovito bilje može odagnati bol
pročitaj jošKoža vam je požutela? Možda jedete mnogo šargarepe, crvene paprike, bundeve, kajsija, grožđa, citrusa... Ovo stanje se zove "karotenska žutica"
pročitaj još