31.05.2018 Zdravlje

Rotkvica: Snaga je u njenoj crvenoj kori

Prepuna vitamina C i vlakana, prijatelj je imuniteta i stomaka, a retke antioksidanse koji se bore s kancerom krije u kori i zato je nemojte ljuštiti.

S dolaskom proleća na trpezu nam je stigla veoma ukusna i zdrava biljka iz familije kupusnjača – rotkvica (lat. Raphanus sativus). Neke lekovite osobine rotkvice otkrivene su pre mnogo vekova u domovini ove biljke – Kini, gde su korenasti plodovi oduvek bili cenjeni. Zato i ne čudi što poznata kineska poslovica kaže: „Svaki dan jedite rotkvicu i pijte vruć čaj i pustite gladne doktore da prose milostinju na kolenima“. Ukratko, uz nju vam beli mantili neće trebati…
Postoje raznovrsne sorte rotkvica koje se razlikuju po obliku, veličini i ukusu, ali nama je svakako najpoznatija rotkvica crvenog okruglog ploda i prijatnog slatkasto-ljutog ukusa.

Rotkvica i zdravlje

Nizak nivo zasićenih masti i holesterola i visok sadržaj vode (oko 90%) u rotkvicama ukazuju na njene prednosti u odnosu na druge namirnice. Pored toga, ovaj koren sadrži širok spektar esencijalnih vitamina i minerala, ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Rotkvice su bogate kalijumom, vitaminom C, sadrže folnu kiselinu, selen, vlakna, mangan, bakar, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, riboflavin i natrijum. Samo pola čaše ovog povrća obezbediće vam 15% dnevnog unosa vitamina C.

PROČITAJTE I… Prah od rotkvice protiv gljivica

Blagotvorno dejstvo rotkvice

* U istočnjačkoj medicini biljni sok od rotkvica s dodatkom crne soli koristi se kao prirodno sredstvo za snižavanje temperature.
* Oštar ukus povrća odstranjuje višak sluzi u telu, što je korisno u lečenju prehlada, zapaljenja grla, bronhitisa, astme i sezonskih alergija. Rotkvica čisti nazalne sinuse i ublažava bol u grlu.
* Prirodni je čistač organizma (blag laksativ), posebno digestivnog sistema, i uspešno izbacuje toksine. Pomaže usled zatvora i hemoroida, normalizuje funkciju creva, bori se s uznemirenim želucom i nadutošću.
* Zbog visokog sadržaja vitamina C rotkvicu karakterišu antiseptična svojstva: sprečava razvoj virusnih infekcija u telu.
* Utoljava glad i normalizuje metabolizam, sadrži malo kalorija ali mnogo hranljivih materija i vlakana, pa je pogodna za gubitak težine.
* U slučaju žutice reguliše proizvodnju kiselih enzima, pospešuje protok žuči, snižava nivo bilirubina u krvi, sprečava uništavanje eritrocita – tipična stanja ove bolesti.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

još iz kategorije