
ŠTA NAM ŠUMA DARUJE POČETKOM JUNA
Osvrnite se oko sebe, berite, kopajte, secite – šumsko bilje je nepresušan izvor zdravlja a šuma početkom juna daruje mnogo lekovitih sastojaka
pročitaj jošU slučaju prolećne hipovitaminoze aktivno se koriste samonikle lekovite biljke.
Za upotrebu je korisno lišće kisele deteline. Ona sadrži vitamin C, karoten, rutin i flavonoide. Kisela detelina upotrebljava se sveža: u salatama, kao dodatak supama, čorbama i glavnim jelima.
*** Kisela detelina je korisna prilikom ateroskleroze, oboljenja gastrointestinalnog trakta, kožnog osipa, gojaznosti i ženskih oboljenja.
Čim se sneg otopi, listići koprive – dvolisne i žare – odmah počnu da se probijaju. U rano proleće sakuplja se lišće i jedne i druge vrste. Kopriva sadrži vitamine C, K, grupe B, bioflavonoide, karotenoide, te minerale: gvožđe, molibden, selen, kalcijum, kalijum, silicijum i magnezijum.
Pored dejstva vitamina, kopriva obezbeđuje izbacivanje žuči i protivupalni efekat, jača izbacivanje mokraćne kiseline iz tkiva u slučaju gihta, normalizuje stvaranje protrombina u jetri i zaustavlja krvarenje ukoliko postoji takva sklonost.
*** Kopriva poboljšava stanje kože i kose, ispoljava antisklerotično dejstvo, te povoljno utiče na gastrointestinalni trakt.
PROČITAJTE I… Nar- voće iz raja
U gustoj šumi još se nije otopio sneg, a na proplancima, duž staza, u jarcima i kraj vikendica već se pomolio sedmolist. Ova biljka sadrži vitamin C, holin, flavonoide i minerale: gvožđe, bakar, mangan, titan i bor. Lišće sedmolista upotrebljava se sveže, u rano proleće, za salate i prelive. U ishrani se obično koristi sasvim mlado lišće i izdanci, dok su još žućkastozeleni i kao „providni“. Pritom, sedmolist koji raste na senovitim mestima duže zadržava zelenu boju i tako biva pogodan za jelo. Njegovo lišće je mnogo krupnije, sočnije i nežnije. Pre upotrebe sirovog sedmolista lišće treba prokuvati u ključaloj vodi minut-dva.
*** Sedmolist poboljšava varenje, ispoljava protivupalno, diuretičko i analgetičko dejstvo i koristi se usled bolesti organa za varenje, bubrega, zglobova i kičme.
U proleće treba koristiti i lišće bokvice. Ono sadrži karoten, vitamine C i K, kao i minerale: kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, bor, barijum, molibden, bakar, selen, cink, stroncijum, aluminijum, kobalt, mangan, vanadijum i nikl.
*** Bokvica se primenjuje u slučaju oboljenja organa za varenje, posebno prilikom hroničnog gastritisa sa smanjenom sekrecijom, kao i usled hroničnih plućnih oboljenja.
Sakupljeno lišće treba oprati protočnom vodom, poprskati ključalom vodom, a zatim, kad ga iseckate, dodati u prolećne salate i prelive, kao i u prolećne supe i čorbe. Od njega možete napraviti i odvar: dve do četiri kašike sipajte u termos, prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji osam sati. Pijte po pola čaše odvara dnevno.
SAZNAJTE I… Šta je prava riznica vitamina C
U proleće su se u Rusiji, posebno tokom Otadžbinskog rata, aktivno koristile loboda i bela loboda. Njihovo lišće je toliko bogato karotenom da tri-četiri prstohvata ove biljke zadovoljavaju čovekovu dnevnu potrebu za njim. Takođe sadrže vitamine C, E, grupe B i zato je njihovo lišće dobro za salate, supe i čorbe.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Osnovni cilj terapije umetnošću jeste harmonizacija mentalnog stanja preko razvoja sposobnosti samoizražavanja i samospoznaje
pročitaj jošNaučnici su dokazali da ljudi koji se bave umnim radom ređe boluju od demencije
pročitaj jošDa bi postigli što bolju aromu, proizvođači u hranu dodaju komponente poput emulgatora E621 i E622, sposobnih da izazovu ozbiljna oboljenja
pročitaj još