Smeta vam kravlje mleko? Imamo rešenje!

by | 15.12.2017

Sve je više ljudi intolerantno na mlečne proteine, pa im je mnogo toga uskraćeno. Međutim, alternativa uvek postoji

Mleko je sastavni deo većine osnovnih proizvoda koje konzumiramo: peciva, belog hleba, jogurta, sira i ostalih mlečnih prerađevina, zatim sladoleda, majoneza, čokolade… Kada vam lekar uspostavi dijagnozu alergije na mleko, čak i najmanji tragovi ove namirnice mogu izazvati alergijske reakcije, pa je potreban oprez.
Mleko u prahu i kondenzovano mleko takođe sadrže mlečne proteine, ali je njihova alergenost delimično umanjena, pa neki ljudi sa intolarancijom na mleko ipak mogu konzumirati ove proizvode. Kod dece ova pojava je mnogo češća ali, srećom, može nestati tokom prve tri godine života. Najbolji lek jeste totalna restrikcija svih namirnica koje sadrže mleko (čak i u skrivenom obliku). Kao zamena savetuje se upotreba specijalizovanih formula mleka u prahu iz koje su isključeni kravlji proteini i koje po savetu lekara možete kupiti u apotekama.
Kod odraslih, borba protiv alergije na mleko veoma je složena jer je često teško odrediti sastav obroka. Nudimo vam nekoliko rešenja koje će poslužiti kao alternativa mleku, a lako se prave u domaćoj radinosti.

NAPRAVITE SAMI:

SOJINO MLEKO
Proberite jednu šolju zdravih zrna žute ili zelene soje, operite je u hladnoj vodi i ostavite 24 sata da nabubri. Procedite i opet uspite novu vodu, opet procedite. Soju sameljite u blenderu i prelijte sa 6 šolja tople vode. Tečnost stavite na ringlu da ključa 10-15 minuta, a kad se prohladi, procedite kroz gazu, dodajte malo soli i kašiku meda ili šećera. Sve dobro izmešajte. Ovo mleko može da se pije u svom prirodnom obliku ili da se doda u testo, žitarice…

ŠPANSKO MLEKO (Horčata)
Na krupno u blenderu iseckajte/izmiksajte šolju pirinča, štapić cimeta, pola šolje badema i 4 šolje vode. Prebacite u veći sud, dodajte još 4 šolje vode i držite na sobnoj temperaturi 3 sata. Kad nabubri, deo po deo prebacite u blender i ponovo miksajte dok se sve potpuno ne usitni i postane glatko. Procedite u bokal kroz gazu, dodajte pola šolje šećera i dobro izmešajte.

MLEKO OD KOKOSA
Procedura za pripremu ovog mleka malo je kompikovanija, ali su rezultati odlični. Kako sazreva, kapljice ulja u kokosovom orahu pretvaraju se u emulziju sličnu kravljem mleku, zgušnjavaju se i na kraju stvrdnu. Zato je važno da izaberete potpuno zreo kokos. Istrugajte unutrašnjost kokosa i komadiće prelijte ključalom vodom (razmera 1:4). Ostavite potopljeno sve dok se voda ne ohladi i na kraju smesu filtrirajte kroz gazu. Tečnost bi trebalo da ostoji oko sat vremena. Deblji, gornji deo je kokosov krem, a ređa tečnost predstavlja mleko.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs