18.05.2017 Zdravlje

UPOMOĆ, NE MOGU DA SKINEM TEMPERATURU!

Često na prve oscilacije temperature trčimo u apoteku po antipiretike, nadajući se da ćemo brzo rešiti problem. Nažalost, agonija može trajati danima, a šta u tom slučaju treba raditi – savetuje doktorka Olga Antonovna Radkova.

– Doktore, s čim je povezan porast telesne temperature?

Razlog za to najčešće su akutna respiratorna oboljenja, gastrointestinalni poremećaji ili predoziranje lekovima.

– Postoji mišljenje da temperaturu koja ne prelazi 38 stepeni ne treba skidati antipireticima. Je li to u redu?

– Visoka temperatura uništava viruse u organizmu, pa je zato, ako ona iznosi 38 do 38,5 stepeni Celzijusa a organizam je normalno podnosi – ne treba skidati. A ako pritom osobu muče glavobolja, sevanje u zglobovima i jeza, bolje je da uzme antipiretik (lek za snižavanje telesne temperature).

Od narodnih sredstava takav efekat ima čaj od lišća maline, podbela (lat.Tussilago farfara, rus. matь-i-mačeha) i origana. Izmešajte po dve kašike sušene sirovine, pa prelijte to litrom ključale vode. Nakon 20 minuta procedite. Pijte po četvrtinu čaše četiri puta dnevno. Pomoći će i odvar od pomorandže, bogat vitaminom C. Tri-četiri komadića ove voćke prelijte sa 50 ml ključale vode ohlađene do sobne temperature. Ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim pijte po 50 ml dva-tri puta dnevno.

Ipak, ne preporučujem baš svima da piju ove odvare. Imajte na umu da je origano kontraindikovan u slučaju trudnoće, gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pomorandžu takođe ne uzimajte ukoliko patite od istih oboljenja, ili ukoliko ste alergični na ovo voće…

….

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U #14 magazina “RUSKI DOKTOR”

još iz kategorije