
Zeleni lekari: kopriva, orlova paprat, jasmin, sedmolist…
Priroda trenutno nudi više nego ikad – mnoštvo zeleniša koji čuva zdravlje
pročitaj jošU svakodnevnom životu retko razmišljamo o tome da naše naizgled sasvim bezazlene navike mogu biti pogubne za organizam. Otkrivamo vam šta sve šteti bubrezima.
Piše: Dr Galina Genrihovna Gavrik, Minsk
Dok svi organi poslušno rade, niko o njima ne misli. Ali kad se loše navike udruže s predispozicijama za neke bolesti, lekarska dijagnoza je neminovna. Prema tome, sada ćemo govoriti o „nevidljivim“ neprijateljima bubrega s kojima se vredi upoznati.
Jedan obrok ne treba da sadrži više od jednog grama proteina (mesa, ribe, jaja) na kilogram vaše težine. U suprotnom, bubrezi se teško priviknu na prekomerno opterećenje i njihov rad se pogoršava. Naročito ako se konstantno opterećuju na takav način. Moguće je i formiranje kamena u bubregu.
Višak natrijum-hlorida veliko je opterećenje za bubrege. A taj višak dobijamo usled konzumiranja gotovih proizvoda, kao što su kobasice, sir, hleb i sl., koji sadrže skrivenu so. Zdrav čovek dnevno može da unese do pet grama soli (jedna kašičica). Hipertoničarima (osobe s visokim pritiskom) savetuje se i manje. Ipak, ne bi trebalo ni potpuno izbaciti so. Oni koji jedu puno slatkog često imaju povišen nivo proteina u mokraći, a to je signal zastoja u radu bubrega. Dozvoljeno je dnevno uneti najviše 30 g šećera (otprilike četiri kašičice), a, na primer, u pola litra slatkog gaziranog pića ili nekog soka iz prodavnice ima oko 50 g šećera. Ima ga i u mesnim prerađevinama, hlebu i gotovim namazima.
Pročitajte i… Izbacite vodu iz organizma
U slučaju ovog tipa gojaznosti adipozno tkivo velike zapremine i težine sintetiše hormon koji toksično deluje na bubrege.
Fizička neaktivnost doprinosi stagnaciji bubrega i odlaganju soli. Kao rezultat svega povećava se rizik od urolitijaze (formiranje kamena u mokraćnom sistemu) i hroničnih bolesti bubrega.
Ovaj vitamin reguliše rad bubrega i odgovoran je za njihovo zdravlje. Dnevna doza za žene je 1,8–2 mg, a za muškarce 2–2,2 mg. Ima ga u semenkama, pšeničnim mekinjama, pasulju, orasima, pistaćima i belom luku. Ova informacija je posebno važna za osobe koje su u rizičnoj grupi. To su oni koji pate od ateroskleroze, dislipidemije (poremećena koncentracija lipoproteina u krvi), arterijske hipertenzije, dijabetesa, autoimune, infektivne i hronične upalne bolesti.
Pročitajte i… Četiri signala koja nam organizam šalje
U Srbiji su danas svima dostupne vakcine koje sprečavaju teže oblike Covid19. Tri godine od početka pandemije, razgovaramo sa epidemiologom, dr Bra...
pročitaj jošSedmoro komšija iz sela odnegovano je pomoću tinkture od klica krompira, svi s bolnim zglobovima
pročitaj još