
NADUTOST I GASOVI U STOMAKU
Nadutost nije povezana samo s određenim namirnicama koje izazivaju gasove... Može se javiti i kao znak disfunkcije creva
pročitaj jošRuski nutricionisti kažu da čak i dobro izbalansirana ishrana može dovesti do nadimanja. Međutim, postoji nekoliko načina da stomak bude ravniji, tačnije izbegavanje “kritičnih” namirnica. Prvo, uzrok nadutosti jeste unos povrća iz porodice kupusnjača: brokoli, karfiol, kupus. U slučaju nedostatka određenih enzima, pomenuti proizvodi ne mogu u potpunosti da se svare u tankom crevu. Rezultat toga ispoljava se u debelom crevu, odnosno nadimanje nastaje od gasova koji su posledica nepravilnog raspadanja ovih proizvoda. Drugo, želudac može biti “ispupčen“ nakon konzumiranja mahunarki, pogotovo pasulja, kao i raznog korenastog povrća. Nakon njihove upotrebe, stomak se uvećava. Na primer, sočivo sadrži tzv. fitatnu kiselinu koja provocira nadimanje. Ali, ako pre upotrebe potopite sočivo u vodu sa sokom od limuna ili sirćeta, oslabiće jačina pomenute kiseline i nećete osećati tegobe. Koštunjavo voće, poput šljive i kajsije, kao i njihovi sušeni oblici, nisu prijatelji ravnog stomaka. Sadrže šećerni alkohol koji poboljšava varenje, ali ujedno vodi i ka disbalansu korisnih bakterija u stomaku, pa se pri fermentaciji formiraju nezgodni gasovi. Isti efekat izazvaće i korišćenje začina i rafiniranih ugljenih hidrata, koji su sadržani npr. u keksu i testeninama. Tokom varenja iz njih se brzo oslobađa šećer koji izaziva „oticanje“. Zadržavanjem gasa u gastrointestinalnom traktu doprinosi i upotreba gaziranih pića.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
U Srbiji su danas svima dostupne vakcine koje sprečavaju teže oblike Covid19. Tri godine od početka pandemije, razgovaramo sa epidemiologom, dr Bra...
pročitaj jošSedmoro komšija iz sela odnegovano je pomoću tinkture od klica krompira, svi s bolnim zglobovima
pročitaj još