Kako da prepoznate simptome sifilisa?

by | 27.10.2023
Kako prepoznati sifilis

Sifilis je hronična, ozbiljna bolest koja može biti stečena ili nasledna. Međutim, kako prepoznati sifilis i šta raditi ako uočite simptome?

Kako prepoznati sifilis?

Sifilis najčešće počinje sa manifestacijom simptoma nakon 2-3 nedelje nakon ulaska infekcije u telo. Nakon tog perioda, pojaviće se karakteristična bubuljica koja će vrlo brzo preći u čir koji će biti tvrd poput hrskavice. Upravo po ovoj tvrdoći možete razlikovati sifilički čir od ostalih bolesti. Osoba ne oseća bolove, a nakon šest nedelja, čir obično zaceli ostavljajući žuti ožiljak za sobom.

Ukoliko primetite ovakve čireve na svom telu ili bilo koji od ostalih simptoma, obavezno se odmah obratite lekaru. Nakon šest nedelja počinje drugi period bolesti koji je najzarazniji i sledi niz svih vrsta gnojnih čireva. Pored toga, osoba može imati glavobolje, otečene limfne čvorove, temperaturu, moguće je da primeti gubitak kose i bol u zglobovima.

Kako se prenosi sifilis?

Sifilis se smatra polno prenosivom bolešću i uzrokuje je bakterija Treponema pallidum. Ova bakterija ne može dugo da živi van ljudskog tela,pa se stoga može preneti oralno, preko penisa, vagine ili anusa. Pored toga, može se preneti preko krvi, mada je to veoma redak slučaj.

Kako prepoznati sifilis koji je nasledan?

Nasledni sifilis nikada ne počinje sa teškim čirevima, već ima poseban tok koji počinje da se manifestuje tek u adolescenciji (otprilike 14-16 godina) sa karakterističnim osipom, a zatim počinje uobičajeni razvoj bolesti. Drugi način jeste da se deca onih koji su zaraženi infekcijom rađaju prekrivena osipom i čirevima i često ubrzo dolazi do smrti. Većina obolelih od naslednog sifilisa često oboli i od epilepsije.

Prevencija i lečenje sifilisa

Da biste sprečili infekciju sifilisom, neophodno je da imate kondomom zaštićene odnose sa partnerom. Ukoliko se ne leči, sifilis može imati fatalne posledice po osobu. Osobe rizikuju svoj život, a kako bolest odmiče oni postaju opasniji za druge, ali funkcije njihovog organizma se polako ograničavaju.

Lečenje je veoma jednostavno jer podrazumeva upotrebu penicilina ili zamenskog leka ukoliko ste alergični na njega. Dakle, poseta lekaru je neophodna!

Kako da prepoznate hlamidiju?

Snežana Vranić

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs