Crna slačica u narodnoj medicini: Kako vam ova biljka može pomoći?

by | 09.10.2023
Crna slačica u narodnoj medicini

Crna slačica je biljka iz koje pravimo tako poznat namaz-senf. Međutim, crna slačica u narodnoj medicini ima mnoga lekovita svojstva.

Crna slačica se već vekovima koristi u narodnoj medicini. Razlog tome je što ona ima korisna svojstva za mokraćne puteve, spuštanje temperature, bolestima creva, epilepsiju i plućno krvarenje. Pomešana sa medom, ona uspešno leči kašalj, bolesti dojke, ujede životinja i trovanje gljivama.

[lwptoc]

Crna slačica u narodnoj medicini: Sastav

Crna slačica je puna karotena, vitamina B1, B2 i C. Zahvaljujući tome, ona je uspešna u rešavanju tegoba upale debelog creva, bronhitisa i podstiče redovno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Takođe, ako ste izgubili apetit, možete namazati malo senfa na hleb kako biste ga povratili. Pored toga, ona ima niz korisnih minerala kakvi su fosfor, kalcijum i gvožđe,

Za šta je dobra crna slačica?

 • Antiseptička i protivupalna svojstva
  Crna slačica ima dobra antiseptička i protivupalna sredstva. Ako patite od upale ili neke zarazne bolesti, ubacite malo crne slačice u vodu i držite upaljeno mesto 10 minuta.
 • Dobra je za cirkulaciju krvi
  Uzmite 200g praha crne slačice i prelijte sa jednom litrom tople vode. Potopite ruke ili noge 5-6 minuta radi bolje cirkulacije.
 • Protiv pigmentacije kože
  Crna slačica se koristila u kozmetici. Uzmite crnu slačicu u prahu, prelijte ga toplom vodom dok ne dobijete gustinu smeše kao za pavlaku. Namažite problematično područje i čim osetite peckanje, sperite kašu.
 • Dobra je u borbi protiv kamenčića u urinarnom traktu
  Jednu kašičicu semena slačice prelijte sa jednom čašom vode i kuvajte na laganoj vatri 5-7 minuta. Ostavite da odstoji 2 sata. Uzimajte jednu supenu kašiku tri puta dnevno.
 • Prehlada i grip
  Da biste se izlečili od prehlade i gripa, treba da uzmete prah crne slačice, sipate ga u čarape i tako hodate. Ona će izvući prehladu.
 • Oslobodite se štucanja
  Uzmite prah od slačice na vrh noža i premažite sirćetom. Stavite ovu kašu na jezik. Osećaj nije prijatan, ali ako izdržite 3 minuta, a potom isperete, štucanje će prestati.

Snežana Vranić

Sundry Photography/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs