Kako uzimati žalfiju kod neplodnosti: Recepti, saveti i kontraindikacije

by | 08.05.2024
Kako uzimati žalfiju kod neplodnosti: Recepti, saveti i kontraindikacije

Kada se željena trudnoća ne javlja dugo vremena, vredi lečiti biljem pre početka terapije hormonskim lekovima. Prema narodnoj medicini, žalfija može pomoći kod neplodnosti.

Često, za začeće, dovoljno je koristiti listove žalfije. Obično se tretman sa njegovim listovima propisuje ženama sa smanjenim nivoom estrogena i nedovoljnom debljinom endometrijuma.

Biljka koja pomaže u slučaju neplodnosti

Biljka koja sadrži fitohormone može značajno poboljšati stanje ženskog tela, pružajući blagi kompleksni efekat. Drugi razlog zašto žene često ne mogu da zatrudne je nedostatak ovulacije. Konzumacija žalfije prilikom planiranja trudnoće ima sledeće efekte na žensko telo:

 • Normalizuje menstrualni ciklus
 • Ublažava predmenstrualni sindrom i bolne menstruacije
 • Stimuliše funkciju jajnika i rast folikula
 • Promoviše zadebljanje endometrijuma
 • Bori se protiv patogenih mikroorganizama, ublažava upale
 • Povećava seksualnu želju
 • Stimuliše početak ovulacije

Šema za korišćenje žalfije kod neplodnosti

Kako piti žalfiju za začeće? Kada počinjete lečenje ovim lekovitim listovima, važno je znati da lek treba uzimati redovno, prema određenom rasporedu.

Terapija počinje četvrtog – petog dana od početka menstruacije (kada krvarenje prestane) i traje 8 – 10 dana. U narednim danima ciklusa, terapija se prekida, jer postoji mogućnost ovulacije i oplodnje jajne ćelije, odnosno trudnoće.

Ako ne dođe do trudnoće, lečenje se nastavlja u sledeći ciklus po istom režimu. Ukupno, potrebno je da pijete žalfiju 3 ciklusa, ako ne dođe do očekivane trudnoće, napravite pauzu od 1-2 meseca i počnite ponovo.

Kako piti žalfiju za trudnoću ako žena ima neredovne menstruacije ili ih nema zbog hormonske neravnoteže? U ovom slučaju, počnite da uzimate infuziju ili dekociju bilo kog dana, po istoj šemi: 4 puta dnevno, 8 – 10 dana za redom. U ovom slučaju 1. dan uzimanja leka smatraće se 5. danom menstrualnog ciklusa.

Žalfija za neplodnost se pije do prve sumnje na trudnoću. Činjenica je da upotreba ovog leka smanjuje nivo progesterona (supstance neophodne za normalan razvoj fetusa u početnoj fazi) u telu žene. Ako nastavite da uzimate lek, postoji opasnost od pobačaja, jer pored smanjenja nivoa progesterona, povećava tonus materice i povećava krvni pritisak.

Recepti za pripremu preparata od žalfije

Za trudnoću, žalfija se obično koristi u obliku infuzije ili dekocije, koje se pripremaju na sledeći način:

Infuzija: 1 kašiku suvih listova žalfije stavite u vatrostalnu posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da se kuva 10-15 minuta. Procedite. Uzimajte 4 puta dnevno 20 minuta pre obroka, u redovnim intervalima, 50 ml. Čaša infuzije je dovoljna za jedan dan, infuzija se svakodnevno priprema sveža.

Infuzija semena: Da biste zatrudnjeli, možete uzimati preparate žalfije i od listova i od semena. Jednu kašičicu semena žalfije preliti ključalom vodom i ostavite da se ohladi. Procedite. Lek se čuva u frižideru i uzima se 1 kašičica dva puta dnevno, ujutru i uveče. Režim doziranja je isti, u zavisnosti od menstrualnog ciklusa.

Odvar: Priprema se na pari. U veliku šerpu sipajte malo vode, u nju stavite malu šerpu i 1 kašiku suvih listovaa žalfije. Prelijte šoljom ključale vode. Stavite lonce na vatru i mešajte lek u malom loncu. Kada prođe 10 minuta od ključanja vode u velikoj šerpi, isključite vatru i procedite čaj. Uzmimaje na isti način kao infuziju.

Kao pomoćni tretman koristi se ispiranje sa infuzijom ili dekocijom biljaka. Ova procedura se posebno preporučuje ženama za povećanje endometrijuma. Pripremljeni proizvod (mlaka dekocija ili infuzija) špricem se ubrizgava u vaginu u kojoj treba da ostane 10 minuta. Lečenje se sprovodi paralelno sa oralnom primenom.

Lekovita svojstva žalfije za zdravlje muškaraca

Početak trudnoće ne zavisi samo od žene, morate priznati, u to su uključeni i muškarci. U 45 odsto slučajeva neplodnosti odgovornost pada na muška leđa. Za muškarce, žalfija je takođe efikasan lek za začeće, naročito ako pregled pokaže:

 • Manjak testosterona
 • Slaba spermatogeneza
 • Mala seksualna aktivnost

Žalfija pomaže u povećanju nivoa testosterona, muškog polnog hormona odgovornog za formiranje sperme. Kako se nivo testosterona povećava, libido i potencija se povećavaju, kvalitet sperme se poboljšava, a šanse za začeće značajno rastu.

Žalfija pomaže kod neplodnosti

Pored povećanja nivoa testosterona, lek poboljšava mikrocirkulaciju krvi u skrotumu, poboljšava metaboličke procese, eliminiše zagušenje u vas deferensu. Ublažava upale, leči infekcije muškog genitourinarnog sistema.

Recepti za muškarce

Za muškarce, žalfija za začeće se kuva i uzima malo drugačije: 2 kašike listova zakuvaju se šoljom ključale vode, ostavi se poklopljeno pola sata i procedi. Pije se 70 g 3 puta dnevno pre jela (30 minuta).

Infuzija semena se priprema od 1 kašike semena žalfije na čašu ključale vode. Ostavite pola sata i uzimajte na isti način kao u prethodnom receptu.

Kontraindikacije

U svakom slučaju, pre nego što uzmete žalfiju za začeće, trebalo bi da konsultujete sa specijalistu. Da bi započeli lečenje lekovima, pacijenti se konsultuju sa lekarom. Kada započnete lečenje biljem, trebalo bi da uradite isto. Doktor će odrediti nivo hormona i pomoći da se otkrije razlog – zašto se trudnoća ne javlja?

Uzimanje ove biljke ima svoje kontraindikacije:

 • Povećan nivo estrogena
 • Endometrioza, fibroidi materice, sindrom policističnih jajnika
 • Nedostatak progesterona
 • Normalan rast folikula dokazan ultrazvukom
 • Akutni nefritis
 • Hipotiroidizam
 • Netolerancija, povećana osetljivost tela

Uz ove dijagnoze, uzimanje žalfije neće doneti korist, već štetu. Njegova upotreba može izazvati neželjene efekte kao što su razvoj endometrioze i menstrualne nepravilnosti.

Nekontrolisana upotreba ili prekomerna doza može izazvati ozbiljnu hormonsku neravnotežu u telu žene. Zato, drage buduće majke, budite oprezne, pratite dozu i režim doziranja proizvoda. Slušajte svoje telo, volite sebe i svoju buduću bebu i budite zdrave!

feyyazalacam; vicuschka / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs