Priroda pruža pomoć kad mastopatije

by | 25.10.2023
Prirodni lekovi za mastopatiju

Mastopatija je često oboljenje kod žena svih uzrasta. Ono ne mora uvek biti razlog za brigu, ali je neophodno odreagovati prilikom svake promene koju primetite na dojkama.

Mastopatija i fibrocistična bolest su najčešća oboljenja mlečne žlezde koje može biti praćeno abnormalnim rastom tkiva i sekrecije, kao i bolom. Ipak, nekada ciste koje se javljaju u dojkama nisu razlog za brigu. Međutim, čim primetite neke nepravilnosti neophodno je da se obratite lekaru kako biste otkrili uzrok zbog koga se određene promene dešavaju.

Prirodni lekovi za mastopatiju: Koji su simptomi?

Neophodno je da svaka žena vrši pregled i redovno samostalno proverava promene u dojkama. Simptomi promena na dojkama uključuju sledeće:

 • bol u dojkama
 • otok
 • čvorovi u mlečnim žlezdama (možete ih napipati)
 • uvećani limfni čvorovi ispod pazuha

Ako primetite ovakve ili bilo kakve promene, kontaktirajte lekara. Uz njegovu konsultaciju, možete isprobati neke od tradicionalnih lekova prirodne medicine.

Cvekla

Cvekla ima niz korisnih svojstva. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, ona stimuliše lokalnu cirkulaciju, ima diuretski efekat i zbog toga pomaže kod oticanja tkiva.

 • Recept 1
  Pomešajte seckanu šargarepu sa pola čaše soka od cvekle. Dodajte 1 kašiku zlatnog korena i 4 kašike ulja pasjeg trna (Hippophae). Stavite kompresu na problematično mesto i ostavite 5-8 sati. Koristite 14 dana.
 • Recept 2
  Iseckajte cveklu (5 kašika) i stavite na list kupusa. Kompresu ostavite i preko noći.
 • Recept 3
  Izrendajte cveklu i dodajte 15 g meda na 200 g sečkane cvekle. Dobijenu smešu zagrejte u vodi i dodajte 30 ml 9% sirćeta. Sve dobro izmešajte i toplo nanesite na list kupusa i stavite na problematično mesto. Ostavite preko noći.

Kupus

Kupus je još jedna biljka koja je poznata po svojim korisnim svojstvima. Njega možete koristiti i u seckanom obliku i kao cele listove.

 • Recept 1
  Rastopite puter i nanesite ga na opran list kupusa. Pospite malo soli i pustite da list pusti sok. Nanesite na bolno mesto, dobro uvijte i pričvrstite. Preporučjivo je da obloga stoji 8-10 sati, a potom ponovite postupak. Ovo možete učiniti i sa medom umesto putera.
 • Recept 2
  Listove kupusa sameljite i dodajte 50 ml kefira i dobro promešajte. Stavite oblogu i redovno je menjajte.
 • Recept 3
  Kupus možete koristiti i interno. Sok od kupusa stimuliše imuni sistem i prirodno je sredstvo protiv raka. Iseckajte kupus i iscedite ga u sokovniku.Lekovitu tečnost pijete po 100 ml 30 minuta pre obroka.

Prirodni lekovi za mastopatiju: Bundeva

Bundeva je bogata mineralnim jedinjenjima, sadrži gvožđe, kalijum, fosfor, cink i bakar. Sadrži veliku količinu vitamina C i drugo. Za mastopatiju se koriste i seme i pulpe.

 • Oljuštite bundevu, iseckajte je i od dobijene mase napravite oblog. Nanesite ih na problematično mesto nekoliko sati dnevno. Imajte na umu da bundevu treba dovesti na sobnu temperaturu pre kuvanja.

Beli luk

Beli luk je veoma koristan u borbi sa mastopatijom.

 • Recept 1
  Za pripremu će vam trebati 10 glavica belog luka i slična količina celih limuna. Sve sameljite dok ne dobijete glatku količinu i dodajte u smesu 3 l hladne vode. Konzumirajte 1 kašiku dnevno nakon obroka. Lečenje traje 2 meseca.
 • Recept 2
  Uzmite 100g belog luka, iseckajte i dodajte mu nerafinisano suncokretovo ulje (200 ml). Dobro promešajte, zatvorite i stavite u frižider. Ovo ulje se uzima 3 puta dnevno na prazan stomak po 1 supena kašika. Ovo možete stavljati i kao obloga, ali je potrebno da smesi dodate so.

Rak dojke i rizične grupe

Snežana Vranić

Mykola Sosiukin/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs