Simptomi bolesti dojke: Kada treba da se obratite lekaru?

by | 29.01.2024
Simptomi bolesti dojke

Simptomi bolesti dojke su nešto na šta je neophodno odreagovati. Rak dojke je na vodećim mestima po pitanju kancera.

Bolesti dojke svakako nisu bezazlene i veoma je važno da radite samopregled i da redovno odlazite na kontrole. Bolest se može lečiti ukoliko je uočena na vreme. Međutim, ako u međuvremenu primetite neki od ovih simptoma, odmah se obratite lekaru.

Simptomi bolesti dojke zbog kojih treba da se obratite lekaru

Bol u mlečnim žlezdama tokom PMS-a

Ovaj simptom može ukazivati na razvoj mastopatije. Peckanje i bol tokom čitavog ciklusa, kao i slučajno otkrivene kvržice mogu ukazivati na razvoj fibrocistične mastopatije.

Povrede grudnog koša

Ako ste imali povrede grudnog koša od padova, nezgoda ili aktivnog sporta, ovo je razlog da se redovno pregledate jer ovakva povreda može izazvati razvoj neoplazmi, tj. mogu se pojaviti izraslina.

Neuspešne trudnoće

Ako imate više od 30 godina, a nemate decu, imali ste spontane pobačaje ili ste prekinuli trudnoći – budite oprezni. Sve ovo mogu biti faktori rizika da se pojave simptomi bolesti dojke.

Zagušenje u dojkama prilikom dojenja

Dojenje u velikoj meri štiti od nastanka bolesti dojku. Međutim, ako primetite zagušenje, promanu sastava mleka (potamnjenje, zamućenje ili krv u mleku), mlečne žlezde počinju da bole onda treba da se obratite lekaru. Posebno ako simptome prati temperaturu. Ovo može ukazivati na zapaljenski proces unutar mlečnih žlezda, kao i na infekciju mlečnih kanala.

Ukoliko ste imali problema sa viškom estrogena

Ako ste bolovali od ginekološke bolesti povezane sa viškom estrogena ili je nalaz krvi otkriven u prekomernoj količini ovog hormona, onda je pored ginekologa potrebno da se konsultujete i da mamologom. Često hiperestrogenemija izaziva razvoj različitih problema sa mlečnom žlezdom.

Simptomi bolesti dojke: Bol u bradavicama i promene areole

Ukoliko primetite bilo kakve promene u obliku, boji ili strukturi areole, kao što su ljuštenje, iritacija, crvenilo, svrab, osim, ekcem ili iscedak iz bradavice, svi ovi simptomi vam ukazuju na to da treba da se obratite lekaru.

Imate nekoga u porodici ko boluje od raka dojke ili ginekoloških bolesti

Mamološke i ginekološke onkološke bolesti mogu biti nasledne. Čak i ako ne pronađete razlog za brigu, najbolje je da preventivno odlazite na preglede. Nakon 40. godine, mamografiju bi u ovom slučaju trebalo da radite jednom godišnje. Takođe se podstiču redovni samopregledi.

Kako se radi samopregled dojke?

  • Pod tušem podignite jednu ruku iznad glave i kružnim pokretima prstiju sistematski opipajte sve delove dojke. Nemojte koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke. Pri pipanju obratite posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku koristite za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.
  • Pred ogledalom možete samopregled učiniti na sledeći način.Postavite ruke na bokovi i čvrsto ih pritisnite, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima su dojke. Istovremeno u ogledalu potražite asimetrične promene na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice.
  • Podignite ruke lagano iznad glave i tragajte za navedenim promenama na dojkama čije podizanje ruku potencija promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.
  • Pregled u ležećem položaju se obavlja uz jastuk. Postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je tako najlakše pregledati. Ponovite pregled i na drugoj strani.
  • Prilikom pipanja desne dojke koristite vrhove prstiju leve ruke sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavi. Najbolje bi bilo da to učinite u smeru kretanja kazaljke na satu. Obratite pažnju na čvoriće i ulegnuća. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.
  • Na kraju pregleda stisnite bradavice obe dojke radi eventualnog otkrića iscetka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili bilo koji od pomenutih znakova, obratite se lekaru.

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs