Blagodeti cvekle za organizam: Sprečava nastanak raka i smanjuje krvni pritisak

by | 04.10.2023
Blagodeti cvekle za organizam

Sigurno ste čuli da postoje mnogobrojne blagodeti cvekle za organizam. Ovo korenasto povrće sadrži posebnu kombinaciju aktivnih supstanci i pomaže u rastu atipičnih ćelija što znači da je konzumiranje cvekle odlična prevencija za razvoj kancera.

Cvekla sadrži snažan antioksidans koji usporava rast malignih tumora. Ona pomaže u snižavanju krvnog pritiska, poboljšava funkciju jetra i korisna je i za uklanjanje tečnosti iz organizma. Osim toga, cvekla zadržava svoja korisna svojstva i nakon termičke obrade.

[lwptoc]

Blagodeti cvekle za organizam: Zašto treba da je jedemo što više?

Cvekla ima mnoga korisna svojstva i preporučljivo je da je uvrstite u ishranu. Evo na koji način ona pomaže našem organizmu.

Cvekla smanjuje krvni pritisak

Istraživanja su dokazala da cvekla može da snizi nivo gornjeg (sistolnog) i donjeg (dijastolnog) krvnog pritiska. Takođe, ona može da spreči i razvoj hipertenzije – povišenog krvnog pritiska. Postoje čak i studije koje uspostavljaju vezu između redovne konzumacije cvekele i smanjenog rizika od infarkta.

Blagodeti cvekle za organizam: Ima protivupalno dejstvo

Korenasto povrće sadrži betalain, snažan antioksidans koji usporava upalne procese u organizmu. Pored toga, cvekla smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa tipa II.

Cvekla pomaže funkcionisanju jetre

Redovna konzumacija cvekle može sprečiti masnu degeneraciju ćelija jetre. Korenasto povrće poboljšava metabolizam holesterola i smanjuje rizik od štetnog dejstva toksičnih supstanci na ćelijama jetre.

Blagodeti cvekle za organizam: Dobra je za creva

Zbog visokog sadržaja vlakana koji su važni za zdravu ishranu i crevnu mikrofloru, cvekla pomaže u regulisanju stolice. Osim toga, redovna konzumacija sprečava stvaranje zatvora i zaraznih i upalnih bolesti creva.

Dobra je za mršavljenje

Redovno konzumiranje cvekle značajno smanjuje apetit i pomaže u održavanju osećaja sitosti nekoliko sati. Vitamin C i antioksidansi pomažu normalizaciju metabolizma.

Ko treba da izbegava cveklu?

Prekomerna upotreba cvekle može da izazove iritaciju sluzokože i bol u grlu. Ukoliko takav osećaj duže vremena ne prolazi, to može značiti da je došlo do alergijske reakcije. Takođe, cvekla nije preporučljiva za one koji pate od niskog krvnog pritiska (hipotenzije) jer može izazvati ozbiljan pad pritiska. Cvekla nije preporučljiva ljudima koji pate od osteoporoze jer ona uklanja kalcijum iz tela. Takođe, cvekla može pogoršati giht i reumatoidni artritis, a treba biti oprezan i u slučaju dijabetesa I zbog visokog sadržaja šećera. Još jedan razlgo da preskočite ovo korenasto povrće je ukoliko imate kamenje u mokraćnom sistemu (urolitijaza) i kamen u žuči (holelitijaza). Kod bolesti creva, cvekla može izazvati hroničnu dijareju jer je cvekla prirodni laksativ.

Postoje razni načini na koje možete konzumirati cveklu. Kvas od cvekle ili bombone od cvekle su samo neki od načina. Ipak, budite pažljivi ako patite od navedenih stanja koji se mogu pogoršati konzumacijom cvekle.

Snežana Vranić

dianazh/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs