Šta je impetigo i koji su simptomi?

by | 12.01.2024
impetigo na koži

Impetigo je zarazna bolest koja češće zahvata decu, ali od nje može oboleti i odrasla osoba. Više o simptomima ovog oboljenja pročitajte u tekstu.

Impetigo je kožno oboljenje koje prouzrokuju streptokoke, karakterišu ga plikovi, osip ili formiranje biofilma. Međutim, ukoliko se ovo stanje ne leči, ono može izazvati ozbiljne posledice, pa je stoga neophodno da se obratite lekaru odmah čim primetite simptome.

Šta je impetigo na koži?

Impetigo je zarazna bolest koja je češća u detinjstvu. Spada u grupu pioderme koja se zasniva na gnojnim lezijama kože, njenih dodataka kao i potkožnog masnog tkiva. Impetigo se medicinski naziva streptoderma, a njeni uzročnici su obično streptokoke.  Impetigo na koži može biti površinski ili dubinski, a postoje tri faze bolesti:

 • Početni
  Postoje mali gnojni osipi koji podsećaju na plikove.
 • Nebulozni
  Razvija se nakon otvaranja plikova i karakteriše ga stvaranje streptokokoni sloj otporan na sušenje (ektim).
 • Hronični
  Razvija se zbog nepravilnog lečenja ili kao rezultat smanjenja imuniteta i karakteriše se redovnim osipom.

Koji su uzroci impetiga?

Postoji nekoliko razloga zašto može doći do razvoja impetiga. Faktori koji doprinose zapaljenskim procesima su:

 • povreda epidermisa (mikrotraume)
 • infekcija prilikom izvođenja kozmetičkih procedura
 • povećano znojenje
 • pomeranje pH vrednosti kože
 • kontaminacija kože
 • endokrine bolesti (na primer dijabetes)
 • nedovoljan unos proteina u organizam
 • hronična intoksikacija
 • prisustvo infekcije u različitim organima i tkivima

Impetigo na koži: Simptomi

Streptokokni impetigo se primećuje kod dece različitih starosnih grupa. Odlikuje se formiranjem osipa sa seroznim ili serozno-gnojnim sadržajem na koži lica. Kao rezultat otvaranja plikova, formiraju se čirevi koji su prekriveni suvim korama koje otpadaju nakon 3-4 dana. Ožiljci se formiraju nakon bolesti izuzetno retko.

Bulozni impetigo karakteriše osipa sa serozno-gnojnim sadržajem i okružen je ružičastim obodom. Nakon otvaranja, na njihovom mestu se formiraju erozije, prekrivene tankom korom. Osim je lokalizovan uglavnom na donjim ekstremitetima i poleđini šaka.

Paronihija je impetigo na koži koje karakteriše zapaljenski plikovi lokalizovani oko ploče nokta.

Papulo-erozivna streptoderma se primećuje kod dojenčadi i lokalizovana je na koži zadnjice, leža, unutrašnje strane butina, u perineumu i skrotumu. Bolest karakterišu plavičasto-crveni plikovi okruženi upaljenom kožom.

Intertriginozna streptoderma je lokalizovana na kontaktnim površinama velikih nabora. Mehurići se brzo otvaraju sa formiranjem erozija koje imaju jasne granice. Ovaj oblik se često javlja kod dece i odraslih sa viškom telesne težine, dijabetesom i preteranim znojenjem.

Erisipela je imeptigo na koži koji se lokalizuje na nogama, rukama, trupu, na licu, kod dece na obrazima, oko vrata i udova. Zapaljenje je predstavljeno sa eritemom (crvenilom) da posignutim ivicama, jasnim granicama nepravilnog obrisa. Upala je otečena, sjajna, vruća i bolna na dodir.

Akutnu difuznu streptodermu karakteriše prisustvo osipa, oivičenih rubom eksfoliranog epidermisa. Postoji izražen otok, ispunjenost krvlju, obiljno curenje i stvaranje serozne kore. Proces je lokalizovan na donjim ekstremitetima kao i oko inficiranih rana, fistula i opekotina.

Ehtima vulgaris je duboka lezija tkiva sa ulceracijom na ograničenom području. Bolest se anifestuje pojavom plikova sa gnojnim sadržajem, koji se za nekoliko dana prekrivaju korama ispod kojih se formiraju duboki čirevi. Ožiljci se formiraju na mestu čireva.

U svakom slučaju, čim primetite neke od simptoma obavezno se obratite lekaru koji će vas dalje uputiti na terapiju.

Anna Shalamova/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs