Ublažite psorijazu narodnim lekovima

by | 23.10.2023
Lečenje psorijaze narodnim lekovima

Lečenje psorijaze narodnim lekovima može biti veoma efikasno. Neophodno je da budete uporni i istrajni kako biste ublažili simptomi.

Psorijaza je zapaljensko stanje kože koje može biti rasprostranjeno skoro bilo gde na koži. Karakterizuje je crvenilo ili rozikasta koža sa belim ljuspicama. Simptomi se mogu javiti u bilo kom uzrastu.

Lečenje psorijaze narodnim lekovima

U borbi protiv psorijaze je veoma važno da se pridržavate stroge dijete. Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, jedite manje soli i izbacite mlečne proizvode i alkohol. Ove namirnice pojačavaju efekat psorijaze. Takođe, pokušajte da izbegavate stresne situacije. Stres i pad imuniteta su jedan od glavnih okidača za nastanak bolesti. Uz ishranu i prirodne lekove za spoljašnju upotrebu ćete brzo videti efekte ublažavanja simptoma.

Smesa od masti i biljaka

Uzmite mast (65 g), prah ruse  (5 g), med (3 g), pepeo grane šipka (10 g) i polen likopodijuma (2 g, Lycopodium clavatum). Bilje sameljite u prah, pomešajte sa toplim medom i dodajte čvrsto ulje. Ostavite smesu 3 dana na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Namažite na zahvaćeno područje.

Mast i belance

Uzmite 0,5 šolje čiste masti, jednu kašiku istopljenog putera i 1 sirovo belance. Sve mešajte drvenim štapićem 2-3 sata i dodajte 1 kašičicu eleuterokokusa (sibirski ženšen) i ponovo promešajte. Nikako nemojte mešati mikserom.

Kuvano mleko

Sipajte mleko u šerpu, dovedite do ključanja i ostavite na laganoj vatri 3-5 minuta. Potom mleko sipajte u drugu činiju, a beli ostatak na zidovima šerpe sakupite i stavite na problematično područje.

Kantarion

Tri kašike iseckanog kantariona prelijte sa čašom ključale vode i ostavite 2 sata. Procedite i uzimajte 2 kašike tri puta dnevno.

Rusa

Nanesite svež sok od ruse na zahvaćena područja kože.

Celer

Celer ima efekta ako ga koristire strpljivo i dugotrajno koristite. Možete ga koristiti i za borbu protiv ekcema i lišajeva.Uzmite koren i listove i dobro ih izlupajte dok ne dobijete pulpu. Naneti na obolela mesta i istovremeno pijte sok od svežeg celera 3 puta dnevno.

Perutanje kože: izbegavajte stres i promenite ishranu

Snežana Vranić

PositiveFocus/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs