Šta je kuperoza i koji su njeni simptomi i uzroci?

by | 02.12.2023
simptomi kuperoze

Simptomi kuperoze su veoma uočljivi i nikako ne treba da ih zanemarite. U tom slučaju može doći do ozbiljnijih zapaljenskih procesa kože i lečenje postaje teže.

Kuperoza ili rozacea kako se često naziva je veoma često stanje. Ovo oboljenje je veoma nezgodno jer ponekad reaguje na faktore koje ne možete u potpunosti kontrolisati kao što su promene temperature i izloženost suncu. Ipak, ovo stanje se može lečiti, ali je važno da znate koji su simptomi kuperoze i da na vreme odreagujete.

Šta je kuperoza?

Kuperoza je uporno širenje malih kapilara sa zadebljanjem i izraženim smanjenim elastičnim svojstvima njihovih zidova, kao i stagnacijom krvi. Drugi nazivi za ovo stanje su prošireni kapilari, paukove vene ili rozacea. Ovo stanje se najčešće javlja na nosu, obrazima i jagodicama. Takođe, žene češće oboljevaju od ovog stanja nego muškarci, a u rizičnu grupu posebno spadaju žene sa tankom i bledom kožom.

Faze i simptomi kuperoze

Kuperoza može biti urođena ili stečena, a postoje četiri faze kuperoze.

 • Faza 1
  Karakteriše je povećana osetljivost kože pod određenim uslobvima. Na primer, to se može dogoditi u toploj prostoriji sa suvim vazduhom. Takođe, može se javiti privremena iritacija na licu, a u pozadini se vidi mali broj proširenih kapilara.
 • Faza 2
  Iritacija postaje veoma uporna, a kapilari se postepeno šire i ujedinjuju u mrežu. Krvni sudovi postaju jarke boje.
 • Faza 3
  Crvenilo se pojavljuje sa izrazitom venskom mrežom. Koža dobija bledo sivkastu nijansu, a primećuju se i upalni procesi na koži.
 • Faza 4 
  Krvni sudovi duž cele površine lice postaju upaljeni, koža postaje gušća i gruba.

Koji su uzroci kuperoze?

Kuperoza može biti nasledna (endogena) i stečena (egzogena). Simptomi kuperoze se često mogu javiti i kao propratno stanje nekih drugih bolesti u slučaju stečene rozacee.

Nasledna kuperoza
Dolazi do smanjenja elastičnosti vaskularnog zida koje je otežano spoljnim uticajima. Ona takođe može ukazivati i na hormonsku neravnotežu i slabost ventilskog aparate vena donjih ekstremiteta.

Stečena kuperoza
Postoji nekoliko stanja koji mogu dovesti do stečene kuperoze:

 • bolesti kardiovaskularnog sistema
 • bolesti jetre
 • poremećaju endokrinog sisrema
 • povećana proizvodnja polnih hormona tokom menopauze ili trudnoće
 • hormonski kontraceptivi mogu dovesti do krhkosti krvnih sudova, a potom i do kuperoze
 • dijabetes
 • autoimune bolesti
 • neke bolesti sistema za varenje

Takođe, na kuperozu negativno utiču i nagle promene temperature ili boravak na direktnoj sunčevoj svetlosti. Pored toga, alkohol i pušenje takođe mogu izazvati značajno pogoršanje stanja kože. Potom, važno je obratiti pažnju i na ishranu i izbaciti kafu, začinjenu i masnu hranu i gazirana piće. Da bi se simptomi kuperoze ublažili, potrebno je promeniti navike.

Dijagnoza i lečenje

Ako primetite pojavljivanje crvenila na koži, treba da se obratite dermatologu. Ukoliko bude bilo potrebno, on će vas uputiti na dalje analize kod endokrinologa, kardiologa ili gastroenterologa. Da biste dobili pravilan lek, neophodno je da se otkrije uzrok bolesti.

Ublažite psorijazu narodnim lekovima

Alona Siniehina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs