Šta vam govore žute naslage na jeziku?

by | 18.10.2023
Žute naslage na jeziku

Žute naslage na jeziku mogu ukazivati na različite stvari – od pušenja do ozbiljnih zaraznih stvari. Ipak, veoma je važno da možete da prepoznate kada je vreme da odreagujete.

Postoji razlog zašto lekar traži da na pregledima otvorite usta i pokažete jezik. Jezik je ogledalo vašeg zdravlja, a promena boje jezika može ukazati na prisustvo bolesti. Kod mnogih stanja, promene na jeziku se pojave i pre kliničkih simptoma. Ipak, naslage mogu biti prisutne i kod zdrave osobe. Naročito u jutarnjim satima nakon ispijanje kafe ili čaja ili uzimanja antibiotika.

Žute naslage na jeziku: Karakteristike

Normalna boja jezika je ružičasta, a normalno prihvatljive naslage su bele ili svetlo sive. U nezdrave boje na jeziku spadaju gusto bela, siva, žuta, zelena, crna, plavkasta i smeđa. Kada su žute naslage u pitanju, veoma je važno da uzmete u obzir i karakteristike naslaga kako biste otkrili da li imate razloga za brigu. Evo na šta treba da obratite pažnju:

 • debljina sloja žutih naslaga
 • potpuna ili delimična pokrivenost jezika
 • konzistencija: meka, gusta ili suva
 • lakoća uklanjanja
 • prisustvo mučnine
 • gorčina u ustima
 • neprijatan zadah

Zašto se javljaju žute naslage na jeziku?

Jedan od najbezazlenijih razloga za pojave žutih naslaga na jeziku je konzumacija proizvoda sadržaja žute boje ili zavisnosti od kafe. One mogu biti prisutne i na jeziku kod teških pušača. Takve naslage se mogu obrisati četkicom i verovatno se neće ponovo pojaviti. Ali, ako se naslage ne mogu ukloniti ili se veoma brzo vračaju, to ukazuje na kvar unutrašnjih organa.

Zarazne bolesti

Žute naslage u neprekidnom sloju ili mrlje se mogu pojaviti na jeziku kod velikog kašlja, šarlahne groznice, pitirijaze (kožno oboljenje) i bolesti usta. U ovom slučaju, naslage prati i neprijatan miris.

Bolesti sistema za varenje

Konzumiranje masne, slane i začinjene hrane može dovesti do žutih naslaga na jeziku. Prilagođavanjem ishrane se ovaj problem može rešiti. Međutim, žute naslage mogu ukazivati na gastritis, kolitis, duodenitis i pankreatitis (upala želuca, debelog creva, dvanaestopalačnog creva i pankreasa). Kod ovih bolesti žute naslage su guste,  a u akutnoj fazi njegova boja postaje svetlija. Ukoliko naslage prati i neprijatan miris, uzrok može biti pankreatis, gastritis ili čir. U ovom slučaju, korekcija ishrane nije dovoljna.

Poremećaji u radu jetre, bubrega i žučne kese

Žute naslage mogu ukazivati na hepatitis, cirozu jetre, kamen u žučnoj kesi, bolesti žučne kese, Botkinova bolest u ranoj fazi. Dodatni simptom bolesti jetre ili pankreasa će biti gročina u ustima. U takvim slučajevima, potrebno je prepisati lekove i pratiti dijetu.

Korišćenje antibiotika

Dugotrajno lečenje antibiotikom može povećati opterećenje jetre što dovodi do žutih naslaga.

Bolesti disajnih organa

Ponekad se žute naslage na jeziku pojavljuju zbog upale grla ili ždrela. Ovo se događa jer je telo oslabljeno, a bakterije se zbog toga lakše razmnožavaju  i akumuliraju na svim sluzokožama uključujući i jezik.

Šta znače različite nijanse žutih naslaga na jeziku?

Postoji nekoliko različitih nijansi žutih naslaga i svaka od njih ukazuje na različita stanja.

 • Belo-žuta
  Ova kombinacija ukazuje na bolesti organa za varenje, upala žučne kese, hepatitis, trovanja, bolesti krvi, poremećaj pljuvačke ili tegobe sa zubima.
 • Žuto-zelena
  Ovakva naslaga ukazuje na bolesti žučne kese ili zastoj u žuči. Pored toga, može ukazivati na imunološke probleme ili biti jedna od posledica uzimanja antibiotika.
 • Žuto-smeđa
  Ova nijansa ukazuje na hronični alkoholizam, intoksikaciju lekova, štetne hemikalije i respiratorne bolesti.
 • Crveno-žuta
  Crveno-žuta nijansa je simptom zaraznih bolesti. Često se pojavljuje u mrljama i prati ga neprijatan miris. On se može pojaviti i zbog alergija i parazita u telu.
 • Tamno žuta
  Tamna nijansa žutih naslaga može ukazivati na bolest žučne kese i cirozu jetre.
 • Žuto-crna
  Ove naslage se primećuju kod dijabetesa i teških zaraznih bolesti.
 • Jarko žuta
  Svetla limun nijansa je karakteristična za trovanje alkoholom ili virusni hepatits.

Lečenje žutih naslaga

Ovo nije bolest, već jedan od simptoma. Zbog toga, morate otići kod lekara kako bi on utvrdio uzrok simptoma. Većina stanja se leči lekovima. Možete isprobati rastvorima kamilice, žalfije i hrastove kore i drugim antiseptičkim i protivupalni efekat.

Snežana Vranić

Martin Barraud/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs