Alergijski svrab: Kako brzo i efikasno ublažiti neprijatne simptome?

by | 08.05.2024
Alergijski svrab: Kako brzo i efikasno ublažiti neprijatne simptome?

Alergije se javljaju u različitim oblicima. To znači da alergijski svrab očigledno ima više od jednog uzroka. Donosimmo vam nekoliko načina koji će vam pomoći da ublažite simptome.

Alergijski svrab je jedan od simptoma alergije. Između ostalog: curenje iz nosa, crvene oči, otok. Kod težih oblika alergijske reakcije može da se razvije takozvani alergijski dermatitis, koji počinje crvenilom kože i može da preraste u plikove, koji nakon otvaranja ostavljaju plačljive erozije na koži.

Drugi akutni oblik reakcije je alergijski ekcem. Ovo je naziv za zapaljenje površinskog sloja kože, koje se manifestuje raznim osipima i praćeno neprijatnim svrabom alergijskog porekla.

Alergijski svrab: Kako ublažiti simptome?

Najčešći alergeni koji izazivaju svrab su ujedi insekata i kozmetika. Da biste se oslobodili alergijskog svraba koji se javlja kao rezultat kontakta sa kozmetičkim proizvodom, prvo morate oprati kozmetiku sa područja kože sa puno tekuće vode.

Odmah nakon toga, preporučuje se uzimanje bilo kakvog antialergijskog leka. Ovaj lek neutrališe uzročnik alergijske reakcije i ublažava svrab. Glavna stvar je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Alergijski svrab: Narodni recepti

Da bi se eliminisao alergijski svrab koji se javlja nakon ujeda insekata, postoji veliki broj narodnih recepata. Najjednostavniji od njih je mazanje oštećenog područja na koži sveže ceđenim sokom od jabuke ili krompira. Da biste to učinili brže, umesto da cedite sok, možete jednostavno prepoloviti jabuku ili krompir i utrljati otkriveni deo voća na kožu.

Protiv alergijskog svraba možete koristiti i slab rastvor sode bikarbone. U čaši tople vode rastvorite kašičicu sode, u tečnost natopite komad gaze ili maramice i obrišite mesto koje svrbi.

Drugi način da se nosite sa alergijama na koži je da se nekoliko tableta aktivnog uglja rastvori u vodi i podmazuje područje kože dobijenom kašastom konzistencijom. I ni u kom slučaju ne češite mesto koje svrbi, jer ćete samo sebi pogoršati situaciju.

monstArrr_ / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs