Naučite kako da opušteno i srećno započnete dan prepun obaveza

by | 22.04.2024
Naučite kako da opušteno i srećno započnete dan prepun obaveza

Postoje metode koje mogu da vam pomognu da započnete dan bez grča u želucu jer vas čeka mnogo obaveza. To će vam omogućiti da provedete ostatak dana opušteno bez obzira na pretrpan rapored.

Sve kreće od buđenja i namere koju postavimo u ranim jutarnjim satima. Iz perspektive mozga, kada delujemo na nenameran način, dolazi do prekida veze između bržih, nesvesnih impulsa nižih moždanih centara i sporijih, svesnijih, mudrijih sposobnosti viših centara kao što je pre-frontalni korteks.

S obzirom na to da je podsvest zadužena za većinu naših odluka i ponašanja, ova praksa vam može pomoći da uskladite svoje svesno razmišljanje sa primarnim emocionalnim nagonom do kojeg je stalo nižim centrima. Sve to može da vam pomognete da stres smanjite na minimum.

Kako opušteno provesti dan?

Ove tehnike uključuju motivacije kao što su nagrada, veza, svrha, samoidentitet i osnovne vrednosti. Možda vam sve ovo zvuči pomalo, komplikovano, ali videćete da nije tako po praktičnim primerima.

Tehnike koje će vam pomoći da opušteno započnete dan

Postavljanje namere pomaže u jačanju ove veze između nižih i viših centara. To može da vam promeni dan, čineći verovatnije da će vaše reči, radnje i odgovori, posebno u trenucima poteškoća, biti opušten, a imaćete i dobar fokus. Evo kako se to praktikuje.

1. Kada se probudite, sedite u krevet ili stolicu u opuštenom položaju. Uverite se da vam je kičma ravna, ali ne i da sedite ukočeno.

2. Napravite tri puta duga, duboka, udisaja – udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Zatim pustite da se vaš dah uklopi u sopstveni ritam, dok ga jednostavno pratite unutra i izdisaju, primećujući podizanje i spuštanje vaših grudi i stomaka dok dišete.

3. Zapitajte se: „Koja je moja namera za danas?“ Koristite ove upite da odgovorite na to pitanje dok razmišljate o ljudima i aktivnostima sa kojima ćete se suočiti. Zapitajte se:

  • Kako možete danas da budete efikasni?
  • Koji su vaša tri prioritetna zadatka?
  • Kada ćete praviti pauzu i kako ćete je iskoristiti?
  • Šta će vas to danas zabaviti i namsejati?

4. Odredite svoju nameru za taj dan. Na primer, „Danas ću biti ljubazan prema sebi i drugima. Danas ću ostrati prizmena bez obzira na to šta se dešava. Danas ću se dobro zabaviti. Danas ću kvalitetno jesti…“ ili bilo šta drugo što smatrate važnim.

5. Tokom dana, s vremena na vreme napravite pauzu kako biste se povezali sa sobom. Pauzirajte, dišite i fokusirajte se na sadašnji trenutak kako biste se opustili. Uvek se setite svoj namera za taj dan – da ste efikasni, da ste u sadašnjem trenutku i da nema stresa.

Na ovaj način, svaki dan postaćete sve više svesni ovih trenutaka, povezivanja sa sobom i to će i te vam i te kako pomoći da eliminišete stres, da ste sopbro fokusirani i opuštenitokom dana.

Jevtic / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs