Gljivice na noktima: Provereni narodni recepti koji mogu da reše problem

by | 22.04.2024
Gljivice na noktima: Provereni narodni recepti koji mogu da reše problem

Gljivice na noktima nisu neuobičajena pojava. Ako se primete na vreme i primene adekvatne mere, sprečićete širenje ove infekcije. Zato, saznajte kako to možete da uradite prirodnim putem.

Gljivice na noktima su uobičajeno stanje koje obično počinje kao mala tačka ispod vrha nokta. Mogu biti u beloj i žutoj boji. Suprotno popularnom verovanju, gljivice se javljaju i na nogama i na rukama.

Ako se ne primeti na vreme, gljivična infekcija počinje da se širi dublje. Vremenom, gljivica može dovesti do promene boje, zadebljanja i mrvljenja nokatne ploče. Ovo može uticati na nekoliko susednih noktiju, čak i ako je samo jedan u početku bio zaražen.

Gljivice na noktima: Šta ih uzrokuju i kako se leče?

Kada je stanje blago i ne smeta, ozbiljno lečenje možda neće biti potrebno. Ako osetite jak bol izazvan gljivicom na noktima, popularni saveti za negu i različiti lekovi mogu vam pomoći. Budite pažljivi prema svojim stopalima, jer čak i uz uspešan tretman, gljivice na noktima se često vraćaju. Drugo popularno ime za gljivicu je onihomikoza. A stanje kada gljivica utiče na područja između prstiju i kože stopala naziva se mikoza stopala (tinea pedis).

Gljivice na noktima: Faktori rizika i komplikacije

Pojedini faktori koji mogu povećati rizik od dobijanja gljivične infekcije su dijabetes tipa 1 i tipa 2. Dijabetes često uzrokuje probleme sa cirkulacijom krvi u nogama i može dovesti do smanjenja osećaja zbog oštećenja nervnih završetaka.

Značajno povećava rizik od celulita, suvih nogu, ragada i povreda. Zbog lošeg stanja kože, krvnih sudova i nervnih vlakana, svaka relativno manja povreda stopala, uključujući i gljivičnu infekciju noktiju, može dovesti do ozbiljnijih komplikacija. Obratite se svom lekaru ako imate dijabetes i mislite da imate gljivice.

Faktori koji mogu povećati rizik od razvoja gljivica na noktima:

  • Poremećaji cirkulacije
  • Jako znojenje
  • Atletsko stopalo
  • Oštećenje kože ili noktiju
  • Kožne bolesti (npr. psorijaza)
  • Imati bilo koju vrstu dijabetesa
  • Slab imunitet

Budite posebno oprezni ako sumnjate da imuni sistem vašeg tela slabi, jer je štetu koju izazivaju gljivice prilično teško preokrenuti. Zbog toga je toliko važno izlečiti gljivicu na vreme što je brže moguće.

Najefikasniji narodni lekovi za gljivice na noktima

Losion od belog luka

Beli luk je moćno prirodno antibakterijsko i antigljivično sredstvo. Pomaže u uklanjanju gljivičnih infekcija na najnežniji način, čak iu uznapredovalim slučajevima. Sok od belog luka se pomeša sa alkoholom u odnosu 1:1 i razblaži destilovanom vodom.

Ovim losionom se moraju namazati sva zahvaćena područja kože i noktiju preko noći dok se gljivica potpuno ne uništi. Ovaj losion je efikasan čak iu naprednim slučajevima.

Obloga  sa mentom

Pepermint je odličan lek za gljivice. Eterična ulja sadržana u menti su pokazala svoju efikasnost protiv gljivica, lamblia i stafilokoka. Tradicionalna medicina veruje da je lečenje gljivica lekovitim biljem jednako efikasno kao i upotreba masti.

Za pripremu komprimovanja najbolje su pogodni sveži listovi nane ili eterično ulje. Ako se priprema od svežih listova, mentu je potrebno samleti i naneti je na bolni nokat. Ako se gljivica nalazi na nezgodnom mestu na ruci ili nozi, bilo bi bolje da je pričvrstite zavojem.

Jod protiv gljivica noktiju na nogama

U hitnim slučajevima, običan jod, koji se uvek može naći kod kuće, pomoći će da se nosi sa gljivicom. Odlično deluje na rane, ali malo ljudi zna da samo jedna kap joda može sprečiti razvoj gljivičnih infekcija stopala.

Ovo je najbolji lek za prve manifestacije gljivica na noktima. Noću se nanosi direktno na nokatnu ploču, zatim se oblače čarape, a do jutra jod se apsorbuje u nokat. Postupak se mora ponoviti najmanje dve nedelje.

Lovorov list

Sameljite suvi lovorov list da dobijete prah. Zatim ga pomešajte sa maslinovim uljem da napravite pastu. Nanesite na zahvaćene nokte i ostavite nekoliko sati, a zatim isperite.

Propolis

Propolis ima antiseptička svojstva. Možete ga naneti na zahvaćene nokte kao mast ili ga pomešati sa vodom za kupanje noktiju.

Kupke od soli i meda

U toplu vodu dodajte morsku so i malo meda i natopite nokte u ovaj rastvor. So će pomoći u smanjenju vlage, a med ima antimikrobna svojstva.

FotoDuets / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs