Vežbe disanja za glavobolju i migrenu: 6 načina da olakšate bol

by | 18.01.2024
vežbe disanja za glavobolju

Svi se s vremena na vreme susretnemo sa glavoboljom koja može biti veoma problematična. Međutim, vežbe disanja za glavobolju i migrenu mogu olakšati ove trenutke.

Da biste uspeli da se opustite i nosite sa migrenama i glavoboljama, morate se upoznati sa sopstvenim obrascima disanja i promeniti ih na načine koji će vam pomoći da se opustite. Obrazac disanja često može biti poremećen promenama u emocijama.

Vežbe disanja za glavobolju i migrenu

Prvenstveno da bi vežbe bile efikasne, važno je da imate mirnu lokaciju bez ometanja i udoban položaj tela. Pokušajte da blokirate brige i ometajuće misli. Evo nekoliko vežbi disanja koje mogu biti od pomoći.

Ritmičko disanje

Ako vam je disanje kratko i ubrzano, usporite ga dugim, sporim udisajima. Polako udahnite, a onda polako izdahnite. Brojte polako do pet dok udišete, a potom to isto uradite dok izdišete. Dok polako dišete, obratite pažnju na to kako se vaše telo prirodno opušta. Prepoznavanje ove promene će vam pomoći da se više opustite.

Vežbe disanja za glavobolju: Duboko disanje

Zamislite mesto odmah ispod pupka. Pokušajte da udahnete u to mesto, ispunjavajući stomak vazduhom. Pustite da vas vazduh ispuni od stomaka nagore, a zatim ga ispustite, kao da naduvavate balon. Sa svakim dugim, sporim izdisajem, trebalo bi da se osećate opuštenije.

Vizuelizovano disanje

Pronađite udobno mesto gde možete da zatvorite oči i kombinujte usporeno disanje sa maštom. Zamislite kako vam se organizam opušta, a napetost napušta vaše telo. Dišite duboko, ali u prirodnom ritmu. Vizualizujte vazduh koji vam ulazi u nozdrve, pluća i širi grudi i stomal. Potom, vizualizujte izdisanje na isti način. Svaki put prilikom izdisaja, zamislite da se oslobađate pomalo napetosti.

Progresivna relaksacija mišića

Ove vežbe disanja za glavobolju mogu da pomognu i da opustite celo telo. Prebacite misli na sebe i disanje. Nekoliko puta duboko udahnite, a potom polako izdišite. Menralno skenirajte svoje telo. Obratite pažnju na glavobolju i druga područja koja su napeta. Pokušajte da opustite mišiće u svim oblastima. Okrenite glavu kružnim pokretima jednom ili dva puta, ali ako vam nešto izaziva bol, prestanite sa tim pokretom. Okrenite ramena napred i nazad nekoliko puta. Setite se neke misli koja vam je prijatna. Još jednom duboko udahnite i polako izdahnite.

Vežbe disanja za glavobolju: Opuštanje mentalnim slikama

Relaksacija na ovaj način je dokazan oblik fokusirane relaksacije koji pomaže u stvaranju harmonije između uma i tela. Identifikujte zašto mislite vam se događa migrena ili glavobolja. Veoma je važno da sada zauzmete pozitivan stav prema sebi. Možete pokušati sa sledećim izjavama:

  • Pusti stvari koje ne možeš da kontrolišeš
  • Ja sam zdrav/a, vitalan/na i jak/a
  • Ne postoji ništa na svetu sa čim ne mogu da se izborim
  • Sve moje potrebe su zadovoljene
  • Ja sam potpuno bezbedan/na
  • Svakim danom u svakom pogledu postajem sve jači/a

Meditacija

Vežbe disanja za glavobolju ponekad zahtevaju da jednostavno samo zastanete. Postoji mnogo načina da pristupite meditaciji. Bilo koji način vas tera da zastanete i da posmatrate. To znači da zaustavljate tok misli u svom umu i da se koncentrišete na jednu stvar, obično svoje disanje. Meditacija ili vežbanje svesnosti mogu pomoći da se izborite sa bolom.

eternalcreative/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs