Kako odabrati dragi kamen prema temperamentu i karakteru osobe?

by | 08.12.2023
Kako odabrati dragi kamen

Ukoliko ste upoznati sa lekovitim i magičnim svojstvima dragog kamenja, sigurno se pitate kako odabrati dragi kamen prema tipu ličnosti, a odgovor ćete pronaći u tekstu.

Ljudi od davnina povezuju energiju dragog kamenja sa različitim aspektima života. Njihova energija može uticati na kućne delatnosti, ali i na duhovno stanje. Zato je veoma važno znati kako da odaberete pravi kamen za određenu namenu, lekovito svojstvo ili osobu. Oni se često koriste kao amajlije i talismani jer se veruje da utiču na porodične i poslovne odnose, donose sreću, uspeh i blagostanje u čovekov život. .

Kako odabrati dragi kamen prema temperamentu ličnosti?

Važno je shvatiti da su temperament i karakter dva različita koncepta. Temperament je određeni skup ljudskih kvaliteta koji određuje suštinu osobe, metode i interakcije sa spoljnim svetom. Tokom života, vrste temperamenta se menjaju. Međutim, drago kamenje može uticati na regulisanje karakteristika temperamenta.

Kako odrediti vrstu temperamenta?

Prvenstveno je važno shvatiti da niko ne pripada u potpunosti jednom tipu. Svaka osoba ima od svega pomalo. Postoje 4 tipa temperamenta: kolerik, sangvinik, flegmatik i melanholik. Međutim, da biste odredili koji je temperament preovlađuje kod vas, možete uraditi jedan od dva testa:

 • Ajzenkov test
  On može uključivati 45 ili više pitanja. Originalni test kog je razvio naučnik imao je 240 pitanja. Savremeni testovi imaju 101 pitanje sa opcijama odgovora da/ne i naziva se i EPQ ili PEN test.
 • Test prema Belovu
  Ovaj test je pogodan za one koji žele brzo da saznaju rezultat. Nudi 80 pitanja sa odgovorima da/ne. Prema ovom testu, jedan temperament preovlađuje oko 70% i više, dok se ostala tri mešaju u preostalim procentima. Ponekad se javljaju složene kombinacije kada preovlađuju 2 ili tri vrste. U tom slučaju je bolje proći dubinsko testiranje.

Kako odabrati dragi kamen za kolerika?

Kolerici su osobe koje se lako uzbuđuju i imaju snažne emocije. One su nagle i plahovita i teško kontrolišu svoje emocije. Oni su često lideri, imaju talenat za organizaciju i upravljanje, visok nivo produktivnosti i veoma su korisni društvu.  Ovde često spadaju Ovnovi, Bikovi, Lavovi, Škorpije i Strelčevi. Evo koje drago kamenje njima odgovara:

 • Kamenje u zelenim nijansama
  Ovakvo kamenje će pomoći da obuzdate temperament i da se osećate mirnije. Ako se osoba oseća kao da je na ivici sloma, loše spava ili loše kontroliše emocije, onda bi trebalo da odaberu tirkiz ili peridot.
 • Biseri
  Njih možete nositi svaki dan, a njihova energija je usmerena na uspostavljanje harmonije sa unutrašnjim ja. Zbog toga su oni dobri za kolerike jer imaju umirujući efekat . Pored toga, oni imaju energiju mudrosti pročišćenja.
 • Kamenje crnih nijansi
  Crni ahat će dati snagu i samopouzdanje. Međutim, njega ne treba da nosite redovno jer po pravilu, kolericima nije potrebna potvrda drugih.

Preporučljivo kamenje za kolerike su peridot, biseri, tirkiz, mesečec kamen, kvarc, žad, onik i ahat.

Treba da izbegavate kamenje crvene i narandžaste boje jer oni aktiviraju unutrašnju snagu, povećavaju agresiju i motivišu nepromišljene akcije.

Kako odabrati kamen za flegmatika?

Za ličnosti ovog temperamenta važi stereotip da ne mare ni za šta. Međutim, oni biraju odmeren i miran život i kao rezultat imaju smirenu energiju. Ali iza ovoga se krije jak i uporan karakter, pa ih je skoro nemoguće razbesneti. Horoskopski znaci koji su najčešće flegmatici su Device, Vage, Jarac i Bik. Za flegmatike treba da birate:

 • Kamenje crvene i narandžaste boje
  Da biste potkrepili nepokolebljiv karakter, treba da birate rubin ili ćilibar. Pomoću njih ćete se lakše prilagoditi stvarnosti, a oni takođe postiču akciju.
 • Koralno kamenje
  Ovakvo kamenje daje odlučnost i samopouzdanje što je posebno potrebno sporim ljudim.a

Preporučljivo kamenje za flegmatične ljude je granat, rubin, ametist, koral, karneol, amber, topaz, citrin i lapis lazuli.

Treba da izbegavate prozirno kamenje, dijamante i cirkone. Oni mogu dovesti do potpune emocionalne iscrpljenosti i depresije.

Kako odabrati dragi kamen

Kako odabrati dragi kamen za sangvinika?

Sangvinici su sposobni da se prilagode svakoj situaciji i da nađu zajednički jezik sa bilo kim. Imaju mnogo prijatelja, stalno su u pokretu i odišu unutrašnjim sjajem. Iako odaju veliku količinu pozitivne energije, oni istovremeno upijaju i energiju sagovornika. Zbog toga postoji rizik od emocionalne iscrpljenosti i anksioznosti što može dovesti do depresije. Horoskopski znaci koji su najčešće sangvinici su Blizanci, Vodolije, Lav, Strelac i Jarac. Za njih treba birati sledeće kamenje:

 • Siva, bela ili crna boja
  Drago kamenje u ovim nijansama će pomoći da se izbegnu negativne posledice povezane sa emocionalnom razmenom. Biseri mogu delovati kao prečistač negativnih emocija, a crni ahat može pomoći da smirite misli.

Preporučljivo kamenje je tirkiz, koral, turmalin, ametist i biseri

Treba da izbegavate kombinovanje različitih materijale u jednom komadu nakita. Nemar prilikom izbora kamena može biti destruktivan za ovakve ljude. Takođe, preporučljivo je da budete oprezni pri biranju kamenja crvenih i narandžastih nijansi koje aktiviraju unutrašnju snagu i podstiču impulsivne radnje.

Kako odabrati kamen za melanholika?

Melanholici su najemotivniji i najranjiviji tipovi ličnosti. Podložni su uticaju spoljašnjih sila više nego bilo ko drugi. Uprkos povećanoj anksioznosti i ranjivosti, oni su odlični u zajedničkom radu i veoma su vredni. Lako savladavaju kreativne profesije i postižu ogromne rezultate. Najčešće su to Rakovi, Ribe i Škorpije. Pravi izbor kamenja za njih je:

 • Turmalin, aventurin, dijamant i malahit
  Ovo kamenje budi pozitivnost i raspoloženje, pa su odlični pomagači u prevazilaženju depresije.
 • Citrin, kvarc, karneol i ćilibar
  Aktiviraju skrivene talente i podstiču na akciju. Ćilibar posebno štiti od negativnih spoljašnjih uticaja radeći kao emocionalni štit.

Preporučljivo kamenje je aventurin, dijamant, mesečev kamen, topaz, ametist, kalcit, citrin, ćilibar, opal, ahat, kvarc, karneol, jaspis

Treba da izbegavate mlaz, opsidijan, oniks i drugo kamenje crnih i divih nijansi jer mogu dovesti do depresije.

Kako odabrati dragi kamen prema karakteru?

Pojmovi temperamenta i karakteru se često mešaju. Karakter je skup unutrašnjih kvaliteta koji se izražava u određenom skupu postupaka, reakcija na različite životne situacije i time se opisuje ličnost i individualnost čoveka.

Prilično je teško odrediti koji karakter neka osoba ima. Postoje 4 vrste faktora prema kojima se određuje karakter:

 • odnosi u društvu
 • stav prema aktivnosti (posao, hobi)
 • stav prema sebi
 • odnos prema neživim predmetima

U skladu sa ovom klasifikacijom, moguće je stvoriti sliku o osobi.

Kako odabrati dragi kamen prema karakteru?

Da biste odabrali pravi kamen na osnovu karaktera, potrebno je da odredite oblast njegovog uricaja i u kom pravcu želite da promenite određenu osobinu ili da je se potpuno rešite. Dakle, određeni kamen treba da odaberete na osnovu osobine karaktera:

 • Društvenost (topaz, beril)
 • Otvorenost (ametist, jaspis, aventurin, topaz)
 • Odlučnost (ahat, žad, ametist, akvamarin, safir, amber, jaspis, karneol)
 • Kreativnost (amber, tirkiz, spinel, rubin, granit, smaragd)
 • Tvrdoglavost (opsidijan, dijamant, kristal)
 • Plemenitost (safir, dijamant, tirkiz, ametist)
 • Svesnost (žad, rubin, tigrovo oko, topaz)
 • Tačnost i preciznost (dijamant, kristal)
 • Uspešnost (ćilibar, tirkiz)
 • Skromnost (mesečev kamen, tirkiz)

Kada birate dragi kamen, morate uzeti u obzir horoskopski znak, temperament, karakter, datum rođenja i slično kako biste odabrali savršen kamen koji će imati pozitivan efekat na vas ili osobu za koju ga birate.

Charlie Blacker/GettyImagesPlus, PamWalker68/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs