Ruski lekari su upozoravaju na opasnost od alergija na injekcije botoksa

by | 29.04.2024
Ruski lekari su upozoravaju na opasnost od alergija na injekcije botoksa

Injekcije botoksa mogu izazvati napad alergije kod osobe ako je njeno telo previše osetljivo na komponente leka, upozorila je kozmetolog Aida Pašaeva.

Injekcije botoksa su tretmani koji se koriste u kozmetičke ili medicinske svrhe kako bi se smanjile bore i fine linije. Veoma je popularan u poslednje dve decenije i više nije „eliksir mladosti“ flimskih zvezda, nego je postao široko dostupan.

Injekcije botoksa mogu izazvati alergije

Botoks je skraćenica za botulinski toksin, koji je prirodni protein koji se dobija iz bakterije Clostridium botulinum. Kada se botoks ubrizga u mišić, blokira signale nervima koji kontrolišu te mišiće, što ih privremeno paralizuje ili smanjuje aktivnost. Ovo može smanjiti pojavu bora i omogućiti koži da izgleda glađe i mlađe.

U medicinske svrhe, botoks se može koristiti za lečenje određenih medicinskih stanja kao što su prekomerno znojenje (hiperhidroza), migrene, kontrakcije mišića i druge. U kozmetičke svrhe, botoks se često koristi za smanjenje bora na licu, kao što su horizontalne linije na čelu.

Botoks se obično primenjuje u seriji injekcija, a rezultati mogu trajati nekoliko meseci pre nego što bude potrebno ponovno tretiranje. Kao i kod svakog medicinskog tretmana, postoji rizik od neželjenih efekata, pa je važno da se botoks primenjuje pod nadzorom stručnog zdravstvenog osoblja.

Neželjeni efekti injekcija botoksa

Botoks prema rečima strulnjaka može izazvati alergiju. U tom slučaju će se pojaviti crvenilo, kao i peckanje i svrab na mestima uboda.

Alergija se može manifestovati kao odgovor na botulinum toksin. Štaviše, postoji mnogo različitih vrsta botulinum toksina, ali na mišiće, po pravilu, utiče glavna supstanca – botulinum toksin tipa A.

Štaviše, obično u injekciji, pored aktivne supstance, postoje i vezivne komponente koje takođe mogu izazvati alergije. U tom slučaju je potrebno izabrati lekove koji mogu da sadrže nešto drugo što ne izaziva alergiju.

Prema rečima kozmetologa Aide Pašaeve, ne postoji opasnost od alergijskog napada na injekcije hijaluronske kiseline, jer je to prirodna komponenta koja se već nalazi u ljudskom telu. Ali kada ubrizgavate kolagen ili mezo-koktele, prvo morate da uradite test – takvi postupci su takođemogu da izazovu alergije.

shironagasukujira / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs