Dan posta na heljdi: Minus 2 kg – plus dobro raspoloženje i osećaj sitosti

by | 28.04.2024
Dan posta na heljdi: Minus 2 kg - plus dobro raspoloženje i osećaj sitosti

Na rang listi najboljih tretmana za mršavljenje dan posta na heljdi zauzima jedno od „nagradnih“ mesta. Zašto? Prvo, zbog mnogih zdravstvenih benefita ove žitarice, a potom i zbog rezultata.

 

Nutricionisti savetuju dan posta najmanje jednom nedeljno. U čišćenju organizma i gubitku viška kilograma posebno pomažu takozvani „dobro uhranjeni“ dani posta: na voću, povrću, fermentisanim mlečnim proizvodima i „praznim“ žitaricama.

Jedan od ovih dana je posni dan na heljdi. Nutricionisti tvrde da se sa ovim jednim danom posta nedeljno može izgubiti dva kilograma, a pored toga podići će vam raspoloženje i dati osećaj sitosti. Detaljno ćemo vam reći koje su njegove prednosti i kako da to primenite.

Dan posta na heljdi donosi brojne benefite

Na rang listi najboljih dana posta za mršavljenje, dan posta na heljdi zauzima jedno od „nagradnih“ mesta. Zašto? Prosudite sami: heljda sadrži puno korisnih materija, poput magnezijuma, bakra, gvožđa, kalijuma, joda, koje ne možete naći ni u jednoj drugoj žitarici. Pored toga, heljda je izvor vitamina B. Sadrži tako koristan element kao rutin – supstancu koja je izuzetno korisna za krvne sudove i srce.

Još jedan vredan mikroelement u heljdi je lizin, koji je odgovoran za apsorpciju kalcijuma u ​​telu. Posebnost ove aminokiseline je u tome što organizam ne može sam da je proizvodi, pa je konzumacija heljde praktično stvar principa.

Pored toga, heljda je poznata po tome što sadrži veliku količinu dijetetskih vlakana, koja su neophodna za poboljšanje varenja, čišćenje i vraćanje normalnog funkcionisanja creva.

Vitamini B u heljdi jačaju otpornost organizma na različite stresove, a takođe poboljšavaju stanje noktiju, kože i kose. Kaša od heljde ima nizak glikemijski indeks, što olakšava utaživanje gladi bez dopunjavanja rezervi masti.

Dan posta na heljdi za mršavljenje

Najčešća vrsta dana posta na heljdi je njegova kombinacija sa kefirom. Pošto ovaj recept deluje laksativno, bolje je da posni dan provedete u uslovima u kojima ne treba trčati na poslovni sastanak ili nastupati na sceni.

I drugo, dan posta na heljdi daje jedan od najboljih rezultata u smislu gubitka težine – do 2 kilograma izgubljenih dnevno. Inače, iz istog razloga, dijeta od heljde je jedna od najpopularnijih…

Najbolji recept od heljde za posni dan

Dan posta na heljdi je prijatan izuzetak od pravila da je svaka mono-ishrana, čak i za jedan dan, uvek strašna neravnoteža supstanci neophodnih telu. U slučaju heljde, neravnoteža nije tako loša.

Na primer, uveče jedan deo heljde prelijete sa dva dela ključale vode i ostavite da nabubri do jutra. I nema „problema“! Za dijetnu ishranu i dane posta na heljdi pogodna su samo cela zrna.

Koliko heljde možete pojesti za jedan dan posta? Teoretski, možete jesti heljde koliko želite. Ali pošto bi trebalo da bude bez soli, putera, mleka, soseva i bilo kojih drugih začina, budite sigurni, malo je verovatno da ćete mnogo stati.

Preporučljivo je jesti po jednu šoljicu parene heljde svaka 2-3 sata. Pored toga, dnevno morate piti oko 2 litra čiste vode – ne koristi se gazirana.

Kako provesti dan posta na heljdi?

Već smo pomenuli da je jedna od najefikasnijih opcija za posni dan na heljdi dan na heljdi i kefiru. Žitarice za takav dan takođe će morati da budu pripremljene unapred:

Prethodnu noć 250 g heljde sipajte u dve čaše ključale vode, pokrijte poklopcem i ostavite posudu preko noći umotanu u nekoliko peškira ili salveta. Pri tome, nema govora ni o kakvim dodacima žitaricama. Sledećeg jutra podelite dobijenu kašu na 4-5 porcija i uživajte u njoj tokom dana u redovnim intervalima, dopunjujući heljdu kefirom direktno tokom obroka.

Kefir treba da bude bez masti (ne više od 1% masti). I opet: čak i kada dodate nekoliko čaša kefira u ishranu dana posta na heljdi ne znači da možete smanjiti potrošnju vode na ovaj dan! I dalje bi trebalo da pijete oko 1,5-2 litara čiste, negazirane vode dnevno.

YelenaYemchuk / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs