Zadah iz usta koji podseća na miris acetona može ukazivati na ove zdravstvene probleme

by | 28.04.2024
Zadah iz usta koji podseća na miris acetona može ukazivati na ove zdravstvene probleme

Miris acetona može se pojaviti kada ste veoma umorni ili pod velikim stresom. Nakon odmora, telo se oporavlja i nivo acetona se smanjuje. Međutim, može da ukazuje i na neke druge probleme.

Aceton je dobio ime po latinskoj reči acetum (sirće). U ljudskom telu, ova supstanca se proizvodi u pozadini peroksidacije masti. Pošto veliki deo naše energije dobijamo iz glukoze, ona se kroz krvotok prenosi do svake ćelije tela.

Ako glukoze nema dovoljno ili ako je nemoguće da ona uđe u ćelije, u proces se uključuju rezervni izvori energije – masti, usled čijeg razgradnje u krv ulaze njihovi produkti razgradnje, uključujući aceton.

Zašto se javlja miris acetona iz usta?

Ketoza je prekomerno formiranje i akumulacija ketonskih tela u krvi, koja uključuju aceton, acetoacetat i beta-hidroksibutirat. U stanju ketoze proizvodi se samo onoliko ketonskih tela koliko je telu potrebno za energiju i sva se eliminišu iz tela preko bubrega i pluća.

Ketonska tela su kiseline, stoga, kada je njihova koncentracija u krvi visoka, kiselo-bazna ravnoteža se pomera, a ketoacidoza se razvija kao reakcija tela na značajan nedostatak glukoze. U stanju ketoacidoze, telo se trudi da ukloni višak ketonskih tela kroz urin, kroz kožu i kroz pluća.

Miris „acetona“ oseća se iz usta i urina – od slabog do veoma intenzivnog, koji se oseća na udaljenosti od nekoliko metara od pacijenta. Pojava karakterističnog mirisa „kiselih jabuka” (acetona) iz usta povezana je sa akumulacijom ketona i acetosirćetne kiseline, koja isparava tokom disanja. U uznapredovalim slučajevima, aceton izlazi kroz pore kože, zbog čega njegov miris počinje da se širi po celom telu.

Ako je miris acetona kod dece obično privremeni fenomen, onda kod odraslih ovaj simptom može ukazivati na ozbiljne organske poremećaje.

Sorte manifestacija mirisa acetona

Postoje dve vrste ketoacidoze, kod kojih je jedan od očiglednih simptoma miris acetona:

Dijabetička ketoacidoza je povezana sa poremećajima metabolizma ugljenih hidrata. Razvija se kada nivo insulina nije dovoljan da zadovolji osnovne metaboličke potrebe tela.

Nedostatak insulina promoviše povećanu lipolizu i ketogenezu. Ovaj oblik je akutna komplikacija dijabetes melitusa tipa 1. U teškim stresnim situacijama, ketoacidoza se može razviti i kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Nedijabetička ketoacidoza (acetonemski sindrom kod dece, sindrom cikličnog acetonemskog povraćanja, acetonemsko povraćanje) je skup simptoma uzrokovanih povećanjem koncentracije ketonskih tela u krvnoj plazmi.

Razvija se kao rezultat grešaka u ishrani (dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata), kao i na pozadini somatskih, zaraznih, endokrinih bolesti i oštećenja centralnog nervnog sistema.

Koji su mogući uzroci?

Miris acetona može se pojaviti kada ste veoma umorni ili pod velikim stresom. Nakon odmora, telo se oporavlja i nivo acetona se smanjuje.

Glavni razlozi za miris acetona:

 • Nedostatak insulina kod dijabetičke ketoacidoze (loš nivo glikemijske samokontrole, kršenje režima i doze primenjenog insulina).
 • Dekompenzovani dijabetes melitus.
 • Neodržavanje uravnotežene ishrane: produženi post, ishrana bogate mastima, dijeta sa ograničenim unosom ugljenih hidrata (Atkinsova dijeta ili Kremljova dijeta, u kojoj glavni izvor energije nisu ugljeni hidrati, već proteini i masti) ili mono- dijeta (jedenje jedne vrste hrane u određenom vremenskom periodu) određeno vreme).
 • Akutne infekcije (naročito pneumonija i infekcija urinarnog trakta).
 • Visoka temperatura zbog zarazne bolesti.
 • Bolesti štitne žlezde.
 • Patologija jetre i bubrega.
 • Iscrpljujuća fizička aktivnost.
 • Prekomerna konzumacija alkohola.
 • Uzimanje određenih lekova (kortikosteroidi, tiazidni diuretici, simpatomimetici).
 • Može signalizirati gastrointestinalne poremećaje i tešku toksikozu.

Tokom trudnoće, znaci ketoacidoze su povezani sa pojavom toksikoze i stanjem sa kojim je ona praćena (produženo povraćanje). Takođe, tokom trudnoće, žena može imati gestacijski dijabetes.

Kojim lekarima treba da se obratite ako osetite miris acetona?

Ako primetite miris acetona, konsultujte se sa svojim lekarom opšte prakse i endokrinologom. Možda će biti potrebne konsultacije sa drugim specijalistima.

Ukoliko se pojavi miris acetona, potrebno je ispitati nivo glukoze u krvi, metabolizam proteina, enzima jetre i pankreasa, neke indikatore bubrega, odrediti nivoe elektrolita, azota uree u krvi i kreatinina, ketonskih tela u krvnom serumu i urin.

Preventiva

Ako imate simptome mirisa acetona, trebalo bi da se pridržavate ovih smernica:

Odustanite od masne hrane i neko vreme sledite (prema preporukama lekara) biljno-mlečnu ishranu, isključujući iz ishrane supe, čorbe od mesa, dimljeno meso, marinade, riba, pečurke, paradajz, karfiol, majonez, peciva, kiselo voće, voćni jogurt, punomasni sir, crni čaj i gazirana pića.

Važno je da ne ignorišete ove simptome ili da praktikujete samolečenje, nego da se obavezno obratite lekaru za pomoć.

Tharakorn / gettyimages.com

Nastavite da čitate

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs