
Korisna svojstva pasulja pomažu kod uklanjanja kamena iz žučne kese i sprečavaju zubni kamenac
Pasulj je mahunarka koja nam je svima dobro poznata. Međutim, ono što je manje poznato su korisna svojstva pasulja. Pasulj je jedan od najstarijih...
Hipertenzičari koji vole kafu mogu isprobati sledeći recept: Pomešajte po pola kašičice prirodne mlevene kafe i korena cikorije i to prelijte vrelom vodom. Kuvajte na tihoj vatri pet minuta, ostavite da odstoji 15–20 minuta, pa procedite. Dodajte šećer i jednu kašičicu soka od limuna. Vrlo je ukusno!
Međutim, nije to jedina zamena za kafu (ne računajući, naravno, svima poznati ječam). Odlična je i čičoka (jerusalimska artičoka) (lat. Helianthus tuberosus). Najvažnije je pravilno je pripremiti.
Koren čičoke pažljivo operite, narežite na kockice i sušite tri-četiri dana položene na papir na sobnoj temperaturi. Prosušite ih još i u rerni dok ne dobiju smeđu boju.
Prespite ih u platnenu vrećicu i čuvajte na suvom mestu. Pre korišćenja potrebno je izdvojenu količinu propržiti na suvom tiganju, samleti u mlinu za kafu i skuvati kao običnu kafu. Po ukusu možete dodati šećer ili mlečni krem.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net