10 namirnica koje ne bi trebalo kombinovati – težina će se povećati pred vašim očima

by | 27.04.2024
10 namirnica koje ne bi trebalo kombinovati - težina će se povećati pred vašim očima

Ponekad čak i najzdravija hrana može odigrati okrutnu šalu sa brojevima na skali. Ukoliko ne želite da se to desi, otkrijt koje greške ne bi trebalo da pravite kombinovanjem namirnica.

Zdrava i dobro odabrana ishrana glavni je adut u borbi protiv viška kilograma. Verovatno ćete se iznenaditi ako kažemo da čak i nakon što kilogrami nestanu i počne jednako težak period održavanja rezultata, više nećete morati da se pridržavate strogih pravila ishrane.

10 namirnica koje ne bi trebalo kombinovati

Nutricionisti su rekli da možete jesti apsolutno bilo koju hranu, glavna stvar je da naučite kako da je pravilno kombinujete, a da ne uključite u svoj meni opasne kombinacije koje ne samo da će naneti veliku štetu vašem struku i bokovima, već će i pogoršati vaše opšte stanje.

Loša kombinacija namirnica: Meso i ugljeni hidrati

Večiti klasici u vidu pire krompira sa kotletima ili bolonjezom sprečavaju vas da ne samo glatko smršate, već i da svoju težinu održite na istom nivou. Ova kombinacija proizvoda ne utiče najbolje na vašu figuru.

Naime, kombinacija proteina i ugljenih hidrata pokreće dug i aktivan proces varenja u crevima, što će rezultirati jakom slabošću. Možda ste primetili da posle tako obilnog ručka zaista želite da legnete.

Zapamtite: Kombinacija prženog mesa i ugljenih hidrata su prava kalorijska bomba koja stavlja tačku na vaš tanak struk i pad energije.

Meso i jaja

Priznajte, da li i dalje pravite kajganu ili omlet sa slaninom ili kobasicama za doručak? Brzo završite ovu tradiciju kako ne biste pustili suze gledajući vagu. Svi ovi proizvodi sadrže veliku dozu proteina, za čije varenje je potrebno mnogo vremena, što veoma otežava stomak. Umesto naleta energije i dugotrajnog osećaja sitosti, dobićete samo težinu u stomaku i brzu želju da nešto gricnete.

Sir i kafa

Nema smisla negirati prednostimladog sira. Ovaj proizvod zapravo sadrži mnogo korisnih supstanci koje vas pune energijom, omogućavaju vam da duže ostanete siti, a takođe blagotvorno utiču na lepotu i zdravlje vaše kože, noktiju i kose.

Samo par gutljaja kafe nakon ovog doručk može trenutno da izbriše sve prijatne efekte. Činjenica je da kofein uništava tako koristan mikroelement kao što je kalcijum, a varenje se u ovom slučaju primetno pogoršava.

Heljda i mleko

Heljda je bogata gvožđem, a mleko kalcijumom, pa kada se pomešaju, dolazi do reakcije neutralizacije, čime se posuđe lišava svih korisnih komponenti. Svima koji vole da kašama dodaju med ili sirup savetujemo da što pre prestanu da ne bi naškodili vašoj idealnoj silueti koju ste tako dugo i naporno brusili.

Banana i mleko

Kombinacija mleka i banane je uvek ukusna, ali nimalo zdrava, a još više kada se dobro umute, pretvarajući ih u milkšejk. Nutricionisti smatraju da je ova kombinacija megatoksična, jer kada uđe u stomak, počinje da oslobađa supstance koje će ometati varenje i dovesti do osećaja težine, slabosti i bolova u stomaku.

amenic181 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs