Kako pravilno izmeriti temperaturu i kako je spustiti?

by | 23.10.2023
kako pravilno izmeriti temperaturu

Da biste dobili maksimalno tačan rezultat, pri merenju temperature potrebno je slediti neka pravila. Ako se pitate kako pravilno izmeriti temperaturu, evo odgovora.

Kako pravilno izmeriti temperaturu?

Nikada nemojte meriti temperaturu pod pokrivačem, jer opšte pregrejavanje tela daje lažni rezultat. Iz istog razloga, nemojte meriti temperaturu ni nakon fizičke aktivnosti i kupke ili tuširanja. To naročito važi za decu. Neophodno je pustiti dete da se rashladi (ponekad čak i sat vremena) kako bi se dobili verodostojni rezultati.

Posle jela sačekajte 20 minuta a zatim pristupite merenju. Zapamtite da je pod pazuhom temperatura za stepen niža nego u rektalnom delu, dok je merna vrednost u usnoj šupljini (oralno) u proseku za 0,3–0,8 stepeni niža nego u području rektuma. Takođe, pazušna jama treba da bude suva, te zato je pre merenja protrljajte suvim peškirom, posebno ako se bolesnik oznojio

Ukoliko je temperatura veoma visoka, merite je na svaka dva-tri sata, ili čak i češće, a u periodu oporavka dovoljno je ujutro i uveče.

Kako da smanjite visoku temperaturu?

Veoma je važno da znate da odreagujete ukoliko se susrećete sa visokom temperaturom. Pored mirovanja i čestog proveravanja temperature, evo šta možete da uradite.

 • Smanjenje temperature
  Kada osoba ima visoku temperaturu, možete obrisati telo sunđerom ili krpom koja je natopljena hladnom vodom. Možete dodati i kašiku jabukovog sirćeta u vodu (na jednu litru vode jedna kašika sirćeta). Zatim temeljno obrišite grudi, leđa, ruke i donju polovinu tela. Ponovite postupak na svakih 1-1,5 sat. Stavite pamučnu krpu navlaženu vodom na čelo. Ukoliko ne uspevate da spustite temperaturu ispod 38 stepeni, najbolje bi bilo da se obratite hitnoj.
 • Obloga
  Navlažite čaršav ili peškir hladnom vodom ili hladnim čajem od hajdučke trave (2 supene kašike bilja prelijte ključalom vodom i kada se ohladi, procedite) i umotajte pacijenta. Tokom ovog procesa, osoba pod temperaturom ne bi trebalo da se smrzava ili drhti.
 • Hladna kupka
  Lezite ili stavite osobu u kadu sa hladnom vodom na nekoliko minuta. Zatim temeljno umotajte pacijenta i pokrijte ćebetom.
 • Klistir
  Klistiri su korisni kada je visoka temperatura u pitanju jer uklanjaju toksične materija iz organizma. Nakon klistiranja, temperatura pada na 0,5-1 stepen u roku od pola sata. U čaši tople vode rastvorite kašičicu kuhinjske soli.
 • List kupusa
  Stavite list kupusa na glavu i temperatura bi trebalo da počne da opada.
 • Pijte puno tečnosti
  Veoma je važno da vodu ili čaj pijete na sličnoj telesnoj temperaturi.

 

Preznojavanje i jeza bez povišene temperature: Šta uzrokuje ovaj simptom?

Thinkstock

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs