Lečenje uraslog nokta prirodnim putem: Esencijalna ulja i aloja vera mogu biti od pomoći

by | 31.01.2024
Lečenje uraslog nokta

Urastao nokat svakako nije estetski lep i to je nešto čega svi želimo da se rešimo. Lečenje uraslog nokta prirodnim putem može biti od pomoći.

Urasli nokat može predstavljati teško zapaljenje što dovodi do bolova tokom hodanja. Ovo se naročito dešava tokom hladnih dana kada su noge pokrivene čvrstim cipelama i debelim čarapama.

Lečenje uraslog nokta prirodnim putem

Što pre otkrijete oštećenje nokatne ploče i počnete da ga tretirate, to je manja verovatnoća neželjenih efekata i komplikacija koje mogu dovesti bolest u hronično stanje. Ukoliko ste primetili urasli nokat, narodni lekovi se mogu koristiti bez obzira na stadijum njegovog razvoja i stepen oštećenja ploče. Lečenje uraslog nokta se dešava kroz parna kupatila, obloge, losione, priprema domaćih masti, krema i rastvora, kao i upotreba medicinskih tampona.

Preporučljivo je da kombinujete metode tokom implementacije metoda kako bi izlečenje bilo sigurno što će ubrzati zarastanje.

Aloja vera

Ukoliko imate urastao nokat, često se koristi aloja jer ima jaka antiseptička svojstva. Za proceduru morate koristiti samo svež list biljke koji ne bi trebalo da bude mlađi od 1,5 -2 godine. Ne preporučuje se zalivanje ili hranjenje biljke dva dana ranije pre rezanja.

Prirodni losioni za urastao nokat

Od biljke napravite finu pastu nakon što je ohladite u zamrzivaču 3-4 sata koristeći mlin za meso ili blender, a potom ga rasporedite preko obloge od gaze ili pamučnog jastučića. Losion se stavlja noću, a ostatak se ujutro uklanja. Nakon 3-4 dana upotrebe recepta, bol se značajno smanjuje, počinje otok i stišava se.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja se takođe mogu koristiti za uklanjanje uraslog plaka kao što su umirujuća svojstva koja pomažu u omekšavanju mrtve kože u bočnom delu palca. Ulja koja se mogu koristiti: ulje jele, ulje čajevca, ulje bokvice i oblepihe.

Esencijalna ulja se mogu naneti na dva načina:

 • pamučnim štapićem rasporedite ulje duž kutikule po celoj površini uraslog nokta
 • nanesite 5-7 kapi rastvora na pamučnu podlogu ili gazu i nanesite na uraslo mesto noktiju 1-2 sata dva puta dnevno

Kupke za urastao nokat

Kupke su jedna od najčešćih preporuka kada je lečenje uraslog nokta u pitanju. Preporučuje se da se koriste kao pojedinačni proizvod za suzbijanje urastanja. Temperatura tečnosti za kupanje ne bi trebalo da bude neprijatna za stopala. Postoji nekoliko recepata za kupku:

 • Uz dodatak soli i sode 
  Ovo stvara snažan dezinfekcioni efekat. Potreban je litar vode, pet kašika morske soli i 1 kašiku sode bikarbone. Potom pomešajte rastvor i ohladite do optimalne temperature. Držite u vodi 20 minuta.
 • Sa jodom
  Uzmite 9-10 kapi joda i dodajte litar tečnost, a potom spustite noge u vodu 25 minuta.

Masti za lečenje uraslog nokta

Postoji nekoliko masti koje možete napraviti kako biste izlečili urasli nokat.

 • Na bazi nevena
  Uzmite 100g suvog lišća nevena, 100 ml ključale vode i 20 g vazelina. Prelijte neven ključalom vodom u jednakim razmerama sat vremena. Posle toga u smesu dodajte vazelin i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite na prst i umotajte u zavoj i film za hranu. Ostavite preko noći i koristite ujutro. Menjajte oblogu na svakih 10-12 sati tokom 7-10 dana.
 • Na bazi aloje i luka
  Trebaće vam 20 ml soka od aloje, iseckan luk kao pire (20 g) i topla mast i list kupusa. Pomešajte sve sem kupusa i zagrejte na pari deset minuta uz stalno mešanje. Listove kupusa je potrebno prokuvati ključalom vodom i izgnječiti da omekšaju i puste sok. nanesite kompoziciju na oštećeni nokat nakon hlađenja obmotajte prst zavojem. Postupak se radi noću, a ujutro je potrebno malo pomeriti bočni deo prsta i podrezati izrasli vrh nokta koji se naslanja na kožu.

Prirodni lekovi za lečenje uraslog nokta se mogu koristiti bez obzira na oblik i progresiju defekta.

Pawel Kacperek/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs