Lečenje glaukoma na prirodnoj bazi: Smanjite očni pritisak i ublažite simptome

by | 01.11.2023
Prirodni lekovi za glaukom

Kada želimo da pomognemo sebi, uvek se okrećemo prirodi. Tako i prirodni lekovi za glaukom mogu biti od pomoći za ublažavanje simptoma.

Glaukom je jedna od očnih bolesti koja pogoršava vid, a može i da ošteti atrofiju optičkog nerva. Ipak, neke biljne mešavine koje uključuju neven i drugo lekovito bilje mogu pomoći u smanjenju intraokularnog pritiska.

Prirodni lekovi za glaukom: Šta je to?

Glaukom je hronična bolest oka čiji je glavni simptom povećan intraokularni (unutrašnji očni) pritisak. Intraokularna tečnost uvek cirkuliše u prednjem delu oka koja se uklanja kroz složen sistem drenaže. Ukoliko je ovaj sistem poremećan onda se u oku nakuplja previše tečnosti, pritisak u njemu se povećava što opterećuje očne krvne sudove.

Glaukom je duže vreme asimptomatičan. Tek u kasnijim stadijumima glaukoma se javljaju sledeći simptomi kao što su suženje vidnog polja, zamagljen vid o oreol ili duga oko izvora svetlosti. Pored toga, se može javiti oštar bol u oku koji zrači u uho ili slepoočnicu i mučnina i povraćanje.

Prirodni lekovi za glaukom

Lečenje glaukoma podrazumeva održavanje normalnog intraokularnog pritiska. Ovo se postiže diureticima ili vaskularnim lekovima koje mora odabrati lekar. Glaukom se ne može izlečiti jer se optički nerv ne obnavlja. Operacija se preposuje samo ako lekovi ne smanje intraokularni pritisak, ali i u tom slučaju ne može doći do povratka vida. Međutim, postoji prirodni lekovi koji mogu biti dodatna pomoć za lečenje glaukoma.

Neven

U lečenju glaukoma se najčešće koristi neven. Tri kašike suvog cveta nevena prelijte sa pola litre ključale vode i ostavite 2 sata. Potom procedite. Pijte pola šolje 3-4 puta dnevno.

Biljna mešavina za smanjenje očnog pritiska

Sameljite i pomešajte 3 kašičice suvog lista oraha, 2 kašičice cveta šipka, 1 kašičica korena šipka i mali komad lista aloe. Smešu prelijte sa 500ml ključale vode, ostavite sat vremena i procedite. Uzimajte 1 kapiku, tri puta dnevno pre obroka. Čuvajte napitak u frižideru. Lečenje traje 20 dana, a zatim sledi pauza od 3 dana.

Biljna mešavina za usporavanje razvoja glaukoma

Uzmite 1 kašiku zdrobljenog korena đumbira, sladića, cvetova heljde i travu srdačice i matičnjak. Izmešajte i uzmite 1 kašiku mešavine i prelijte čašom ključale vode. Ostavite da odstoji 1 sat i uzmite pola šolje 2 puta dnevno. Tok tretmana je 1 mesec, a zatim napravite pauzu od dve nedelje.

Lek od koprive i đurđevka

Ovaj recept možete koristiti samo u proleće kada su sveže biljke. Pomešajte pola šolje seckane koprive sa 1 kašikom cvetova đurđevka. Sameljite i u smesu dodajte 1 kašiku vode. Promešajte i ostavite da odstoji 7-10 sati. Koristite kao obloge za oči (oči treba da budu zatvorene). Nakon 2 procedure bi trebalo da osetite olakšanje.

Prirodni lekovi za glaukom: Oblozi od gline

Razmutite 2 kašike gline u jednoj čaši tople vode i ostavite da odstoji 3-5 minuta. Utrljajte  glinenu vodu u zatvorene kapke kružnim i laganim pokretima. Radite ovo 1 minut i nemojte ispirati. Sprovedite proceduru 2-3 puta dnevno. Možete i napraviti kremastu strukturu i naneti ih u debelom sloju na kapke.

Bukva

Bukva je jedna od najpoznatijih iscelitelja kada su u pitanju očne bolesti. Da biste zaustavili progresiju glaukoma, nanosite sveže izmrvljeno lišće na oči 2 sata dnevno. Takođe, možete izmešati bukvu i travu baštenske rute i 2 kašike mešavine preliti sa pola litre ključale vode. Pijte 3/4 šolje dnevno. Tretman treba ponavljati 40 dana.

Opšte preporuke za borbu protiv glaukoma

Pored stalnog smanjenja intraokularnog pritiska, pacijent ne bi trebalo da diže teške predmete, da radi na računaru ili gleda TV u mračnoj prostoriji i ne treba da spava licem na dole. Pored toga, preporučljivo je da izbegavate kafu, alkohol, pušenje, tople kupke, sunce, uske kragne i jako piće jer to sve može da poveća očni pritisak. U ishranu ubacite mnogo zelenila i povrće i voće sa diuretičkim efektom i koje je bogato vitaminom C (lubenica, mirođija, peršun, borovnica, ribizle, brusnica, grožđe, kupus i bundeva).

Ruski travar preporučuje najbolje recepte za očna oboljenja!

Snežana Vranić

AndreyPopov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs