Kako prepoznati anemiju i kako je lečiti prirodnim lekovima?

by | 01.11.2023
Kako prepoznati anemiju

 Anemija je često stanje koje pogađa veliki broj ljudi. Međutim, postavlja se pitanje kako prepoznati anemiju, a potom i kako je lečiti. Srećom, priroda uvek ima rešenje.

Anemija ima niz simptoma kao što su bledilo kože, slabost, loš apetit i loše stanje kose i noktiju. Sa anemijom je sasvim moguće izboriti se, a priroda je u ovom slučaju od velike pomoći. Najpoznatiji pomoćnici u borbi protiv anemije su cvekla, heljda, kopriva ili šargarepa.

Kako prepoznati anemiju?

Anemija, pogotovo u početnom stadijumu, ne može se uvek lako prepoznati. Obično se ona otkrije tek pregledom krvi. Takođe, malokrvnost je vrlo često povezana s nekim drugim zdravstvenim problemima, i tada u prvi plan izbijaju ti simptomi, a istovremene manifestacije anemije padaju u drugi plan. Na primer, u slučaju čira na želucu čovek će pre svega obraćati pažnju na bol u stomaku, a usled poliartritisa – na bolove u zglobovima.

Uradite opštu analizu krvi ako primećujete sledeće simptome:
• bledilo kože, ušnih školjki i sluzokože;
• suvoća i ljuštenje kože;
• lomljivost kose i noktiju (kosa se cepa i opada, nokti su krivi, na njima se pojavljuju poprečne brazde);
• loš apetit, ponekad potpuno odsustvo želje za hranom;
• poremećaj varenja (proliv, mučnina, gastritis);
• menja se (kvari) ukus i javljaju se neobične želje, na primer da se pojede kocka leda;
• loše stanje zubne gleđi, velika količina karijesa na zubima;
• vrtoglavica, slabost, emocionalna nestabilnost, šum u ušima;
• jezik otiče, javljaju se ranice u uglovima usana.

Prirodni lekovi za anemiju

Prvenstveno, lagani nedostatak gvožđa se može nadoknaditi redovnom ishranom. Uključite više antonovke jabuke i heljdu u ishranu. Takođe, uvrstite crveno meso i zeleno povrće. Takođe, neophodno je da se bavite fizičkom aktivnošću i da telo bude zasićeno kiseonikom.

Šargarepa

Ukoliko patite od anemije, svako jutro na prazan stomak pojedite 100g rendane šargarepe sa pavlakom ili biljnim uljem.

Povrtni miks

Kod prvih znakova anemije pripremite sok od crvene cvekle, šargarepe i crne rotkve. Iscedite sokove, izmešajte ih i uzmite 1-2 kašike dnevno tokom nekoliko meseci.

Bela mrtva kopriva (Lamium album)

Jednu kašiku biljke prelijte sa 1 šoljom ključale vode. Pijte jednu šolju tri puta dnevno.

Biljna mešavina za anemiju

Uzmite jednake delove listova breze i listova koprive. Dve kašike smese prelijte sa 1,5 šolje ključale vode i ostavite da odstoji 1 sat. Smesi dodajte 0, 3 dcl šolje soka od cvekle. Pijte tokom dana u 3-4 doze 20 minuta pre obroka. Vreme lečenja je 8 nedelja.

Kako prepoznati anemiju: Heljda sa kefirom

Dokazani narodni recept za anemiju je heljda. Uzmite 1 šolju sirove heljde, stavite je u teglu od jednog litra i dodajte jednu šolju kefira. Ostavite teglu preko noći (treba da odstoji 12 sati). Ujutro možete jesti heljdu sa kefirom kao običan obrok, a možete dodati i malo meda ako želite.

Sok od cvekle

Stari narodni recept za anemiju je sok od cvekle. Sveže ceđeni sok stavite u frižider na tačno dva sata, a potom ga pomešajte sa sokom od šargarepe u razmeri 3:1.

Heljda

Da biste podigli nizak hemoglobin, neophodno je da sameljete heljdu u mlinu za kafu i i da uzimate po kašiku ovog praha 3 puta dnevno.

Prirodni lekovi za anemiju: Kopriva

Skuvajte koprivu (1 kašičica na jednu šolju vode) i pijte umesto bilo kog drugog pića 2 nedelje.

Šta tamni krugovi ispod očiju govore o vašem zdravlju?

 

ktsimage/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs