Simptomi velikog kašlja: Evo po čemu ga možete prepoznati

by | 21.12.2023
Simptomi velikog kašlja

Simptomi velikog kašlja veoma podsećaju na ostale bolesti respiratornog sistema. Iako je neko vreme ova bolest bila zaboravljena, ona se ponovo pojavila ove jeseni.

Veliki kašalj je veoma neprijatno stanje i ume da bude poprilično opasno ako se ne leči. Ono što je najkarakterističnije za ovu bolest je upravo dug i uporan kašalj, koji potom prouzrokuje i druge simptome kao što je zvuždanje tokom disanja ili otok i crvenilo u licu.

Simptomi velikog kašlja: Šta je to?

Veliki kašalj je akutna zarazna bolesti koja je uzrokovana bakterijama roda Bordetella. Glavni simptomi velikog kašlja ogledaju se u produženom kašlju u napadima, koje potom izaziva oštećenje respiratornog, kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Izvor infekcije su pacijenti sa tipičnim ili atipičnim oblicima bolesti. Oni koji imaju atipičan oblik velikog kašlja predstavljaju posebnu opasnost ukoliko se nalaze sa nekim u bliskom kontaktu tokom dužeg vremena. Infekcija se prenosi vazdušnim putem. Osobe su zarazne do 25. dana od pojave velikog kašlja.Osetljivost na veliki kašalj je visoka i iznosi 70-100% kod nevakcinisane dece tokom prve godine života. U posebnoj opasnosti su novorođenčad i nedonoščad.

 Zašto se javljaju simptomi velikog kašlja?

Uzročnik velikog kašlja je gram-negativni hemolitički bacil, nepokretne, neformirajuće kapsule i spore koja je nestabilna u spoljašnjoj sredini. Ona proizvodi egzotoksin pertusis koji potom dovodi do razvoja bolesti i deluje na hematološki (poremećaji krvi) i imunološki sistem.

Mikrobi pertusisa dospevaju u bronhiole i alveole u olućima preko sluzokože gornjih disajnih puteva. Međutim, bakterije nisu prisutne u krvi, pa se zbog toga one ne vide u laboratorijskoj slici.

Toksin pertusis utiče na razmenu kalcijuma u organizmu, izazivajući kašalj, hematološke i imunološke promene, uključujući i povećanje leukocita i limfocita u krvi.

Koji su simptomi velikog kašlja?

Simptomi počinju da se javljaju dve nedelje nakon početka infekcije i postoji nekoliko perioda razvoja.

  • Kataralni (zapaljenski) period
    Manifestuje se čestim suvim kašljem koji se pogoršava noću. Moguće je i povećanje telesne temperature na 37-37,5°C. Kod male dece ovi simptomi velikog kašlja mogu biti izraženiji i može se javiti i obilno curenje iz nosa.
  • Spazmodični (grčeviti) period
    Karakteriše ga intenzivno i brzo napredovanje simptoma. Javlja se nevoljni kašalj u napadima, bučno zviždanje prilikom disanja, otok i crvenilo lica. Nakon završetka napada kašlja, u većini slučajeva dolazi do povraćanja ili pljuvanja viskozne sluzi (šlajma). Kod starije dece se mogu uočiti neka upozorenja da će doći do napada kao što je bol u grlu, osećaj pritiska u grudima.

Kako se postavlja dijagnoza velikog kašlja?

Prilikom dijagnostifikovanja velikog kašlja, prikuplja se anamneza za kašalj koji traje duže od 7-14 dana, navodeći njegovu prirodu, prisustvo kontakta sa pacijentom sa velikim kašljem ili osobom koja se bori sa kašljem duže vreme. Veliki kašalj se uglavnom leči konzervativno, lekovima. Čim uočite da postoje simptomi velikog kašlja, obavezno se obratite lekaru.

fizkes/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs