Bol u grudima kod kašlja: Na šta ukazuje ovaj simptom?

by | 02.10.2023
Bol u grudima kod kašlja

Bol u grudima kod kašlja nije retka pojava, a može biti simptom raznih bolesti – od bronhitisa do bolesti srca. Evo na šta bol u grudima dok kašljete treba da vas upozori.

Bol u grudima kod kašlja kod odraslih ljudi

Bol u grudima prilikom kašljanja kod odraslih je najčešće simptom koji je povezan sa oboljenjima respiratornog trakta (organa za disanje), ali može biti povezano i sa problemima sa srcem i kičmom. U nekim slučajevima, ukoliko žena oseća bol u grudima koji se ne javlja samo prilikom kašlja, lekar bi trebalo da isključi benigne tumore i rak dojke.

Koji su uzroci bola u grudima kod kašlja?

Bol u grudima pri kašljanju može biti blag i intenzivan ili veoma oštar. Uz bol se često javljaju i drugi simptomi kao što su otežano disanje, sluz, groznica ili osećaj slabosti. Kombinacija ovih simptoma može ukazati na potencijalan uzrok bola. Ovo su mogući uzroci bola u grudima.

Akutni i hronični bronhitis

Akutna i hronična upala bronhija je skoro uvek praćena kašljem. On može biti dugotrajan, suv i iritirajući. Tokom napada kašlja, može se javiti i bol u grudima koji se širi po celom grudnom košu. Pored ovog simptoma, bronhitis karakteriše i bol u grlu, groznica, slabost, promuklost i malaksalost.

Zapaljenje plućne maramice

Zapaljenje plućne maramice ili pleuritis je upala serozne membrane koja obavija naša pluća. Pleuritis se najčešće razvija kao posledica ili komplikacija drugih bolesti kao što su:

  • virusna i bakterijska upala pluća
  • plućna tuberkoloza
  • reumatiodni artritis
  • sistemski eritematozni lupus
  • koronarna bolest srca
  • plućna embolija
  • maligni tumori respiratornog sistema

Kod zapaljenja plućne maramice, bol u grudima je veoma jak, oštar i lokalizovan na jednoj strani. On vas primorava da se savijete na tu stranu i ne dozvoljava vam da duboko dišete.

Upala pluća

Upala može uticati na jedno ili na oba plućna krila. U zavisnosti od toga, osoba može osećati bol i u levoj i u desnoj polovini grudnog koša ili u celom grudnom košu. Karakteristični znaci upale pluća (pneumonije) su kašalj, otežano disanje, proizvodnja ispljuvka prilikom kašlja (šlajma), prekomerno znojenje i slabost. Bol u grudima se javlja ne samo pri kašljanju, već i pri disanju.

Plućna tuberkuloza

Bol u grudima prilikom kašljanja je takođe simptom i plućne tuberkuloze. Ona je veoma slična bronhitisu i prate je simptomi poput kašlja, slabosti, blago povećane temperature, kratkog daha i noćnog znojenja. Glavna razlika je u tome što kod plućne tuberkuloze simptomi traju dugo vremena i stanje obolelog se ne poboljšava standardnim tretmanima.

Bolest međupršljenskih diskova (osteohondroza torakalne kičme)

Kod ovog tipa osteohondroze se često javlja tup bol u grudima koji se pojačava prilikom kašlja, kretanja ili disanja. Bol se može javiti i prilikom hodanja ili vožnje automobila. Pored toga, možete se javiti i osećaj utrnulosti i peckanja u grudima.

Koronarna bolest srca

Koronarna bolest srca predstavlja problem dotoka krvi u miokard (srčani mišić). Iz tog razloga, srce ne dobija dovoljno kiseonika i ne može u potpunosti da funkcioniše kako bi trebalo. Poremećaju u funkcionisanju srca se manifestuju kroz otežano disanje i bolove u grudima koji se mogu proširiti na levo rame, ruku ili lopaticu. Bol se može javiti prilikom kašlja, ali i bez njega.

Bol u grudima kod kašlja: Lečenje

Kako bol u grudima pri kašljanju izazivaju različite bolesti, tako se i metode lečenja menjaju u zavisnosti od uzroka. U svakom slučaju, tretmani lečenja podrazumevaju smanjenje bola i uklanjanje uzroka koji ga je izazvao.

Snežana Vranić

eternalcreative/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs