Kako da prepoznate upalu štitne žlezde?

by | 08.10.2023
Simptomi upale štitne žlezde

Tiroiditis ili upala štitne žlezde je stanje koje ne smete zanemariti. Upravo zato je veoma važno da znate koji su simptomi upale štitne žlezde kako biste odreagovali na vreme.

Upala štitne žlezde je stanje koje može biti akutno, subakutno i hronično. Ovo stanje ima različite simptome poput stalnog osećaja slabosti, pospanosti ili akutnog bola u vratu. Ukoliko osetite neke od simptoma, obavezno posetite lekara.

[lwptoc]

Simptomi upale štitne žlezde: Klasifikacija

Klasifikacija upale se zasniva na prirodi zapaljenskog procesa i svaki od njih ima različite simptome.

Akutni tiroiditis

Akutna upala može da zahvati samo jedan režanj ili da obujvata celu štitnu žlezdu. Takođe, u zavisnosti od bakterijske aktivnosti, upala može biti gnojno ili aseptično. Ovaj tip upale se javlja nakon upale grla ili pluća.

Simptomi

Možete osećati groznicu, oštri bol duž prednjeg dela vrata do vilice i jaku slabost. Takođe, osećaćete jak umor, bol u zglobovima i mišićima, preznojavanje i ubrzani rad srca. Žkezda je uvećana, a koža preko nje vruća i bolna. Ukoliko ima i gnoja, onda se i je deo žlezde pod prstima poput želea.

Subakutna upala štitne žlezde

Ovaj tip izazivaju virusi i postoje tri oblika: granulomatozni, limfociti i pneumocisti. A tip virusa će otkriti lekar. Oaj tip upale se tako naziva jer traje duđe od akutne upale. Pod uticajem virusa, ćelije štitne žlezde proizvodi neobične proteine koje telo prepoznaje kao strane i pokušava da ih uništi što dovodi do dugotrajne upale.

Ovaj tip upale se uglavnom javlja kod žena uzrasta 30-50 godina nekoliko nedelja nakon gripa, hroničnih bolesti nosa i ždrela, malih boginja ili adenovirusne infekcije. Bolest se uglavnom završava potpunim oporavkom.

Simptomi upale štitne žlezde

Ovaj tip upale počinje postepeno. Temperatura nije veća od 38°C i bol je manje. Potom, teško je okrenuti glavu i žvakanje tvrde hrane je bolno. Pri dodiru žlezda je umereno bolna i nema povećanja limfnih čvorova. U početku se javlja znojenje, nesanica i slabost, a potom se javlja hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitne žlezde). Nakon oporavka, nivo hormona se vraća u normalu.

Hronični tiroiditis

Hronična upala se formira tokom autoimunih procesa koji prate tuberkulozu, sifilis, sepsu i gljivične infekcije. Postoji nekoliko vrsta upala, a svaki se odlikuje poremećajem proizvodnje hormona štitne žlezde. Ovaj tip upale najčešće pogađa žene starije od 50 godina koje su imale opreaciju na štitnoj žlezdi, imaju dijabetes melitus, alergije ili genetsku predispoziciju

Simptomi

Hronični tireoditis se ne manifestuje dogo vremena, a onda odjednom postoji osećaj „kvržice“ koja se ne može progutati. Uz značajno povećanje štitne žlezde, javlja se promuklost i otežano gutanje i disanje. Moguće je da ćete primetiti smanjen vid i zujanje u ušima.

Lečenje upale štitne žlezde

Tiroiditis se obično leči upotrebom lekova i to uglavnom bude dovoljno za potpuni oporavak. Međutim, kod težih slučajeva se leči operacijom.

Najbolji način za prevenciju su povećanje imuniteta i blagovremena reakcija prilikom simptoma, a možete koristiti i lekovito bilje. Ako do upale dođe, slušajte savete lekara radi potpunog oporavka.

Snežana Vranić

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs