Šta je metabolički sindrom? Tri simptoma koja ukazuju na to da ga možda imate

by | 26.04.2024
Šta je metabolički sindrom? Tri simptoma koja ukazuju na to da ga možda imate

Metabolički sindrom je postao tiha epidemija, To je je grupa stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Saznajte koji su simptimi.

Metabolički sindrom ako se ne leči, može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega i NAFLD-a. Da biste smanjili rizik od metaboličkog sindroma, razmislite o usvajanju zdravih životnih navika. Ovo uključuje održavanje zdrave težine, uravnoteženu ishranu, bavljenje redovnom fizičkom aktivnošću, upravljanje stresom, dovoljno sna, izbegavanje pušenja i ograničavanje unosa alkohola.

Šta je metabolički sindrom?

Metabolički sindrom je grupa stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Metabolički sindrom je postao tiha epidemija,a ako se ne dijagnostikuje, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD).

Na sreću, rizik od metaboličkog sindroma možete smanjiti usvajanjem zdravih životnih navika. Čitajte dalje da biste otkrili kako se dijagnostikuje metabolički sindrom, njegovi uobičajeni znaci i simptomi i stručni saveti za prevenciju.

Kako se dijagnostikuje metabolički sindrom?

Ako su prisutna tri ili više od sledećih stanja, to može dovesti do dijagnoze metaboličkog poremećaja:

Visok krvni pritisak

Nivoi krvnog pritiska od sistolnog 130 mmHg ili više i dijastolnog 85 mmHg ili više. Visok krvni pritisak tokom dužeg vremenskog perioda može da naškodi zdravlju srca i krvnih sudova, što dovodi do nakupljanja plaka i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Visok nivo šećera u krvi

Nivoi glukoze u krvi natašte od 100 mg/dL ili više. Povišeni nivoi šećera u krvi mogu oštetiti krvne sudove i povećati rizik od krvnih ugrušaka, što dovodi do bolesti srca i krvnih sudova.

Velik obim struka

Obim struka veći od 105 cm inča kod muškaraca i 88 cm kod žena nije poželjan. Višak visceralne masti (koja je vrsta masti koja se nalazi oko stomaka i unutrašnjih organa tamo) povezana je sa većim rizikom od srčanih bolesti nego masti u drugim oblastima.

Nizak HDL holesterol

Nivoi HDL ispod 40 mg/dL kod muškaraca ili manji od 50 mg/dL kod žena. Često nazivan i „dobar“ holesterol, HDL holesterol pomaže u uklanjanju „lošeg“ LDL holesterola iz krvnih sudova i sprečava nakupljanje arterijskog plaka.

Povišeni nivoi triglicerida

Nivoi triglicerida u krvi od 150 mg/dL ili više. Istraživanja su otkrila da povišeni nivoi triglicerida mogu povećati rizik od srčanih bolesti tako što podižu nivoe LDL holesterola.

Metabolički sindrom je grupa od najmanje tri stanja koja povećavaju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i moždanog udara. Ova stanja mogu uključivati visok šećer u krvi, visok holesterol, povišen krvni pritisak ili višak težine oko srednjeg dela. Metabolički sindrom se može sprečiti pridržavanjem zdravog načina života i dijetetskih praksi koje smanjuju rizik i sprečavaju razvoj stanja.

Tri skrivena znaka i uobičajena simptoma

1. Osećate se stalno umorno

Metabolički sindrom često uzrokuje uporan umor koji može biti posledica insulinske rezistencije i gojaznosti, što neke studije pokazuju da može da napreže vaše telo. Težnja ka konstantnom nivou šećera u krvi može pomoći u ublažavanju ovog simptoma i može pomoći u povećanju nivoa energije.

2. Zamagljen vid

Promjenljivi nivoi šećera u krvi i visok krvni pritisak zbog metaboličkog sindroma mogu dovesti do zamagljenog vida. Vaši fizički simptomi će zavisiti od kriterijuma koje ispunjavate, jer neki imaju više simptoma od drugih. Međutim, ako vam je šećer u krvi povišen, možda ćete imati zamagljen vid.

Metabolički sindrom

3. Možda imate pojačanu žeđ i mokrenje

Povišeni nivoi šećera u krvi povezani sa metaboličkim sindromom mogu izazvati povećanu žeđ i mokrenje. Upravljanje nivoom šećera u krvi putem ishrane, vežbanja i lekova može pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Najbolji načini da smanjite rizik

Smanjite rizik od metaboličkog sindroma ovim promenama zdravog načina života.

Održavajte zdravu težinu

Pokušajte da održite zdravu težinu za sebe tako što ćete jesti uravnoteženu ishranu ispunjenu raznovrsnim voćem, povrćem, integralnim žitaricama, zdravim mastima i nemasnim proteinima. Ređe i umereno uživajte u hrani kao što su zaslađena pića i rafinisani ugljeni hidrati, jer mogu dovesti do oštrih skokova i pada nivoa šećera u krvi.

Usredsredite se na ishranu radi stabilnosti šećera u krvi, što znači da jedete svakih tri do pet sati tokom dana, uparite proteine sa ugljenim hidratima i jedete puno vlakana iz hrane poput celih žitarica i povrća

Takođe, fokusirajte se na ishranu za zdravlje holesterola, što znači uključivanje zdravih izvora nezasićenih masti, kao što su avokado, maslinovo ulje, losos i orasi.

Redovna vežba

Uključite aerobne vežbe (na primer, hodanje, trčanje, vožnju biciklom) i trening otpora (npr. dizanje tegova, vežbe sa telesnom težinom) u svoju fitnes rutinu. Fizičke smernice za Amerikance preporučuju najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta aerobne aktivnosti snažnog intenziteta nedeljno, zajedno sa vežbama snage dva ili više dana u nedelji.

Upravljanje stresom i spavanje

Poboljšajte svoje metaboličko zdravlje vežbanjem tehnika za smanjenje stresa kao što su meditacija, joga ili vežbe dubokog disanja. Studija iz 2023. sugeriše da ove tehnike mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju kortizola, koji je istaknuti hormon stresa u telu.

Pored toga, ciljajte na sedam do devet sati mirnog sna svake noći. Da biste optimizovali kvalitet sna, postavite granice oko vremena za spavanje i uspostavite opuštajuću rutinu opuštanja. Ovaj pristup bi trebalo da uključuje ograničavanje ili izbegavanje ekrana najmanje 30 do 60 minuta pre spavanja i opuštajuće aktivnosti kao što su čitanje, meditacija ili uzimanje tople kupke da biste smirili svoje telo i um.

Izbegavajte pušenje i ograničite alkohol

Pušenje može povećati rizik od razvoja metaboličkog sindroma i drugih zdravstvenih stanja. Prema studiji iz 2021. godine, pušači su imali 2,4 puta veći rizik od metaboličkog sindroma od nepušača.

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih problema koji doprinose metaboličkom sindromu. Istraživanje je pokazalo da je konzumiranje više od 30 grama alkohola dnevno (otprilike dva pića) povezano sa značajno većim rizikom od metaboličkog sindroma, visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa šećera u krvi i gojaznosti.

shurkin_son; nikkimeel / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs