Varikozne vene: Kako da prepoznate simptome prvih znakova proširenih vena?

by | 19.04.2024
Varikozne vene: Kako da prepoznate simptome prvih znakova proširenih vena?

Otkrićemo vam kako da prepoznate prve znakove koje upućuju na varikozne vene. Ovo je jako važno kako biste posetili lekara i preuzeli važne korake koji mogu da spreče veća oštećenja.

Proširene ili varikozne vene se uglavnom pojavljuje na nogama. Bolest se javlja kada ventili u venama ne rade pravilno, kao rezultat kojih se krv nakuplja u venama i proteže ih. Varikozne vene izazivaju nelagodnost, bol, svrbež i edem i takođe mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija – formiranje krvnih ugrušaka i čira.

Kako prepoznati varikozne vene?

Važno je znati kako prepoznati varikozne vene i sprečiti ozbiljne komplikacije. Rana intervencija može da spreči razvoj patologije i poboljšava izgled zahvaćenog područja. U ovom članku ćemo vam reći koji razlozi za pojavu, razvojne faze i znakovi varikoznih vena, razgovaraćemo sa metodama lečenja bolesti.

Šta uzrokuje varikozne vene?

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od razvoja bolesti:

  • Starost: Tokom godina, zidovi krvnih sudova postaju tanji i održavaju lošije krvni pritisak. Prema statistici, učestalost varikoznih vena je direktno povezana sa godinama: do 30. godine, ovaj problem pokriva svaku petu osobu, za 50 godina svake treće, i do 70 godina – svake sekunde.
  • Genetika: Predispozicija za razvoj patologije prenosi se genetski.
  • Pol: Kod žena bolest se dijagnostikuje češće nego kod muškaraca. To je pre svega zbog hormonalnih promena tokom trudnoće i menopauze.
  • Gojaznost: Višak kilograma ima dodatni pritisak na vene nogu.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti: Dugotrajno sedenje ili stajanje može dovesti do akumulacije krvi u nogama, što izaziva varikozne vene.

Faze nastanka priširenih vena

Varikozne vene se postepeno razvijaju i prosleđuju nekoliko faza:

Faza 0: Težina u nogama, bol i svrab

U nogama se pojavljuje osećaj težine, bol i svrab počinje da donose nelagodu. Nema vidljivih simptoma bolesti vene.

Faza 1: Vaskularne zvezde

Mrežne vene su jedan od najranijih znakova venske insuficijencije. Ovo su mali prošireni krvni sudovi koji se nalaze blizu površine kože. Izgledaju kao tanke, crvene ili ljubičaste linije koje često podsećaju na vebu. Obično ne izazivaju bol ili nelagodu, ali mogu biti kozmetički problem za neke ljude.

Faza 2: Varikozne vene

Varikozne vene su uvećane, uvijene vene koje strše iznad površine kože. Oni mogu biti plavi ili ljubičasti, često su konveksni ili zakrivljeni. Simptomi varikoznih vena u ovoj fazi: bol, grčevi ili oteklina nogu.

Faza 3: Otok

Noge mogu oticati zbog nakupljanja tečnosti. Pojavljuje se osećaj težine ili pritiska u nogama. Edemi je uzrokovan povećanim pritiskom u venama, kao rezultat kojih tečnost „plovi“ od krvnih sudova u okolna tkiva. Otok je posebno uočljiv u području nogu ili gležnjeva.

Faza 4: Promene na koži

U ovoj fazi, koža oko proširenih vena može porimiti boju. Može se pojaviti svrab i iritacija kože. Ako ne intervenišete, promene kože mogu dovesti do otvorenih čira, infekcija ili drugih komplikacija.

Faza 5: Tromboza dubkih vena

Javlja kada se trombus formira u jednoj od dubokih vena nogu (gusti ugrušak krvi koja se pojavljuje kao rezultat promene svoje fluidnosti). Pojavljuju se otok, bol i crvenilo zahvaćene noge. Tromboza je ozbiljna bolest koja zahteva hitnu medicinsku negu.

Faza 6: Aktivni čirevi

Postoji otvoren fokus trofičnog čira. To je oštećenje kože koje se najčešće lokalizacija je područje gležnja.

Važno je napomenuti dane prolaze sve osobe sa varikoznim venama kroz sve ove faze, a simptomi se mogu razlikovati kod različitih ljudi.

Simptomi unutrašnjih varikoznih vena

Unutrašnje varikozne vene su teže dijagnostikovati od onih koji su vidljivi na koži. Preporučuje se da ultrazvuku vene donjih ekstremiteta napravite u sledećim simptomima:

  • Osećaj pritiska ili nelagodnosti u nogama.
  • Bol ili pulsirajuća bol, intenziviranje tokom dana.
  • Edemi u oblasti nogu i gležnja.
  • Promena boje ili ulceracije kože.
  • Druge vrste varikoznih vena i njihovih simptoma.

Ivan-balvan / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs